شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

عمر خیام


عمر خیام
حکیم عمر خیام در سال ۴۲۹یا۴۴۰هجری در نیشابور به دنیا آمد و در سال ۵۱۷یا۵۲۶در همان شهر چشم از جهان فرو بست . خیام ریاضی دانی بزرگ منجمی متکبر و شاعری بی مانند بود . اگر چه خیام را با رباعیات نغزش میشناسند...
لیکن او از بزرگترین ریاضی دانان هزاره ی بعد از میلاد است .کتاب جبر او حاوی حل هندسی و جبری معاد لات درجه دوم و طبقه بندی معادلات در جه ی سوم است.بسط دو جمله ای (a+b ) از جمله کار های اوست . جالبترین کار خیام اصلاح تقویم است. این تقویم که به نام تقویم جلالی یا تقویم ملکی معروف است نسبت به تقویمی که پنج قرن بعد در اروپا اصلاح و رایج شد (تقویم گریکوری) کاملتر است .
آثار خیام – از خیام ۱۲ اثر علمی و رفلسفی به جای مانده است. مهمترین آثر او در جبر (رساله فی البراهین الجبر و القابله)است که ترجمه آن در سال ۱۲۳۰/۱۸۵۱به زبان فرانسوی در پاریس منتشر شد . ترجمه فارسی این اثردر سال ۱۳۳۹ شمسی توسط مرحوم دکتر غلامحسین مصاحب تحت عنوان حکم عمر خیام به عنوان عالم جبر در ایران چاپ و منتشر شد . خیام رساله ای در شرح مشکلات کتاب اصول اقلیدس و نیز رساله ای در باب وزن حجمی اجسام...نوشته است. رباعیات خیام نیز با شهره جهانیش نیازی به معرفی ندارد.

http://poroge.parsiblog.com
منبع : مطالب ارسالی


همچنین مشاهده کنید