جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

فرصت خدمت


فرصت خدمت
... انتخابات دوره پنجم ریاست جمهوری در شرایطی متفاوت برگزار شد . کشور پس از هشت سال دفاع مقدس و پشت‌سرنهادن دوران حساس و بحرانی وارد مرحله تازه‌ای شده بود ، خرابیهای جنگ نیاز به بازسازی و جبران داشت و سیاست و رویکردی جدید طلب می‌کرد.
در انتخابات زودتر از موعد پنجمین دوره مجموعا ۷۹ نفر ثبت نام کرده بودند . مجموع واجدین شرایط رای دادن، سی میلیون و صد و سی و نه هزار و پانصد و نود و هشت نفر بود که از این تعداد ۱۶/۴۵۲/۶۷۷ نفر در انتخابات شرکت کردند . انتخابات در روز ششم مرداد سال ۱۳۶۸ برگزار شد و نتایج شمارش آرا حاکی از پیروزی قاطع حجت‌الاسلام والمسلمین هاشمی رفسنجانی داشت، هاشمی رفسنجانی موفق به کسب ۱۵/۵۵۰/۵۲۸ رای یعنی ۹۴/۵۲ درصد آرا شده و به عنوان پنجمین رئیس جمهوری اسلامی ایران حکم ریاست جمهوری را از حضرت آیت‌الله خامنه‌ای دریافت کرد.
دولت هاشمی رفسنجانی روند بازسازی کشور را ادامه داد و گام‌های مهمی در راستای توسعه اقتصادی کشور برداشت. پس از اتمام چهارساله اول دوران ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی در نتیجه انتخابات دوره ششم باز هم وی موفق به کسب حداکثر آرا شده و دوران چهارساله دوم خود را آغاز کرد.
در انتخابات ششمین دوره ریاست جمهوری که در بیست و یکم اردیبهشت ماه سال ۱۳۷۲ انجام شد مجموع تعداد واجدین شرایط رای دادن سی ‌و سه میلیون و صد و شصت و پنج هزار و پنجاه و پنج نفر بود که از این تعداد ۱۶/۷۹۶/۷۸۷ نفر در انتخابات شرکت کردند.
نتایج شمارش آرای ششمین دوره ریاست جمهوری ایران در میان رقبای مطرح این دوره بدین شرح اعلام شد : علی اکبر هاشمی رفسنجانی ده میلیون و پانصد و شصت و شش هزار و چهارصد و نود و نه رای ، یعنی ۶۲/۹۱ درصد کل آرا، احمد توکلی، چهار میلیون و بیست و شش هزار و هشتصد و هفتاد و نه رای معادل ۲۳/۹۷ درصد کل آرا، عبدالله جاسبی، یکمیلیون و چهارصد و نود و هشت هزار و هشتاد و چهار رای، ۸/۹۲ درصد کل آرا و طاهری با سیصد و هشتاد و هفت هزار و ششصد و پنجاه و پنج رای.
از اهم فعالیتهای دولت هاشمی رفسنجانی می‌توان به بازسازی خرابیهای حاصل از هشت سال جنگ، تهیه و اجرای طرحهای توسعه اقتصادی ، تعامل با کشورهای خارجی و ... اشاره کرد. از مهمترین رخدادهای معاصر این دولت فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی بود که مناسبات جدیدی را در صحنه روابط بین‌الملل رقم زد و نیز در این برهه اولین حزب دولتی با عنوان کارگزاران پا به صحنه‌ سیاسی کشور گذاشت. از مشکلات عمده دولت در این دوره نیز می‌توان به بدهی‌های بین‌المللی که یکی از پیامدهای جنگ بود اشاره نمود. به هر حال دوران هشت ساله ریاست جمهوری حجت‌الاسلام والمسلمین هاشمی رفسنجانی رسما در دوازدهم مرداد ۱۳۷۶ پایان یافت.
نزدیک شدن به پایان دوران هشت ساله ریاست جمهوری حجت‌الاسلام والمسلمین هاشمی رفسنجانی ، زمزمه‌های مبنی برتغییر قانون اساسی و ادامه دوره وی نیز شنیده شد به هر حال نه تنها قانون اساسی دست نخورد بلکه انتخابات حساسی برگزار شد.
برای دوره هفتم ریاست جمهوری اسلامی ایران چهار کاندیدای مطرح، علی اکبر ناطق نوری، محمد ری شهری ، سید محمد خاتمی و زواره‌ای در دوم خرداد ۱۳۷۶ به رقابت پرداختند.
تعداد کل واجدین شرایط برای شرکت در هفتمین دوره انتخابات ریاست جمهوری مجموعا سی و چهار میلیون و نهصد و نه هزار و ششصد و بیست نفر بوده که از این تعداد بیست و نه میلیون و صد و چهل و پنج هزار و هفتصد و چهل و پنج نفر یعنی ۸۳/۴۹ درصد کل واجدین شرایط درانتخابات پای صندوق‌های رای رفتند.
نتیجه انتخابات هفتمین دوره ریاست جمهوری که با حضور گسترده مردم پای صندوق‌های رای انجام گرفت حاکی از پیروزی سید محمد خاتمی داشت ، وی در این دوره با کسب بیست میلیون و صد وسی‌و هشت هزار و هفتصد و هشتاد و چهار رای به عنوان پنجمین رئیس جمهوری اسلامی ایران انتخاب شد.
سید محمد خاتمی فرزند آیت الله سیدروح الله خاتمی متولد۱۳۲۲ اردکان یزد که تحصیلات دانشگاهی و حوزوی را در کنار هم فراگرفته، دارای لیسانس فلسفه از دانشگاه اصفهان و فوق‌‌لیسانس علوم تربیتی از دانشگاه تهران بود . تا قبل از تصدی مقام ریاست جمهوری در سال ۱۳۷۶ ، در مناصب اجرایی ذیل فعالیت داشت: ریاست مرکز اسلامی هامبورگ ، نماینده مردم اردکان در مجلس شورای اسلامی ، سرپرست موسسه مطبوعاتی کیهان، وزیر فرهنگ در کابینه‌های میرحسین موسوی و هاشمی رفسنجانی، مشاور رئیس جمهور و رئیس کتابخانه ملی ایران.
سیدمحمد خاتمی درهشتمین دوره انتخابات ریاست جمهوری نیز که در هجدهم خرداد ۱۳۸۰ برگزارشد توانست با کسب بیست ویک‌میلیون و ششصد و پنجاه و نه هزار و پنجاه و سه رای یعنی ۷۶/۹۳ درصد آرا بر سایر رقبا پیشی گرفته و مجددا به عنوان رئیس جمهوری اسلامی برای چهار سال دیگر فعالیت نماید.
در هشتمین دوره انتخابات ریاست جمهوری مجموعا تعداد ۴۲ میلیون و ۱۷۰ هزار و ۲۳۰ نفر واجد‌ شرایط رای دادن بودند که از این تعداد ۲۸ میلیون و ۱۵۵ هزار و ۸۱۹ نفر یعنی ۷۷/۶۶ درصد کل واجدین شرایط پای صندوقهای رای رفتند . از دیگر کاندیداهای مطرح این دوره که به رقابت انتخاباتی پرداختند، به ترتیب احمد توکلی، شمخانی، غفوری‌فرد، فلاحیان و جاسبی بعد از خاتمی حائز حداکثر آرا شدند.به هر حال دوران هشت ساله ریاست جمهوری حجت‌الاسلام والمسلمین خاتمی، آبستن رخدادهای مهمی هم در داخل کشور و هم در صحنه روابط بین‌الملل بود که ازجمله مهمترین آنها می‌توان حمله به برجهای دوقلوی تجارت جهانی آمریکا در ۱۱ سپتامبر ، غائله ۱۸ تیر ۱۳۸۷ و حماسه ۲۳ تیرماه همان سال، بحران مسئله هسته‌ای و فشارهای آمریکا و اروپا برایران یاد کرد. اما گذشته از وقایع و رویدادهای حساس، اتفاقاتی در این هشت ساله رخ داد که پیامد خوشی در برنداشت که از آن جمله سوءاستفاده برخی جریانات تندرو از فضای به وجود آمده، بی‌مبالاتی برخی مسئولین به مسائل فرهنگی کشور، بحران اشتغال و تشدید فشارهای اقتصادی و ... بودند.
دوران هشت ساله ریاست جمهوری سیدمحمد خاتمی نیز با تمامی فراز و نشیب‌ها به پایان رسید و بار دیگر انتخاباتی سرنوشت‌ساز برای تعیین ششمین رئیس جمهور اسلامی ایران در شرایطی خاص برگزار گردید که از بسیاری جهات با انتخابات دوره‌های پیشین تفاوت داشت و می‌توان آن را انتخاباتی منحصر به فرد خواند.
در نهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری صحنه سیاسی کشور با حضور افراد، شخصیتها و چهره‌های سیاسی که مطرح و شناخته شده خبر از انتخاباتی پرشور و رقابتی تنگاتنگ می‌داد.
روز هفتم خرداد ۱۳۸۴ روز موعودی بود تا کاندیداهای مطرح شرکت کننده در نهمین انتخابات ریاست جمهوری نتیجه قریب به یک ماه رقابت انتخاباتی فشرده را مشاهده کنند، اما شمارش آرا بسیاری از پیش‌بینی‌ها را به هم زد و در عین حال چهره ششمین رئیس جمهوری اسلامی ایران را مشخص نساخت.
نتایج آرا در میان کاندیداهای مطرح به این شرح بود: علی‌اکبر هاشمی رفسنجانی ۶/۱۶ میلیون رای ، محمود احمدی‌نژاد ۵/۷۱ میلیون رای ، مهدی کروبی۵/۰۷ میلیون رای ، محمدباقر قالیباف ۴/۷۰ میلیون رای، مصطفی معین ۴/۵۰ میلیون رای ، علی لاریجانی ۱/۷۴ میلیون رای و مهرعلیزاده ۱/۲۰۹ میلیون رای.بدین ترتیب آقایان علی اکبر هاشمی رفسنجانی و محمود احمدی‌نژاد به ترتیب با کسب ۲۱ و ۱۹/۵درصد کل آرا به عنوان دو کاندیدای حائز حداکثر آراء وارد مرحله دوم انتخابات شدند. این اولین باری بود که در طول تاریخ انتخابات ریاست جمهوری در ایران نتیجه رقابت انتخاباتی به دور دوم کشیده می‌شد و از این جهت می‌توان این دوره را دوره‌ای منحصر به فرد خواند.
روز سوم تیرماه برای برگزاری دوره دوم انتخابات ریاست جمهوری تعیین شده بود. در این روز مردم با مراجعه به پای صندوقهای رای دکتر محمود احمدی‌نژاد را برای تصدی چهارساله ریاست جمهوری اسلامی ایران در نهمین دوره برگزیدند. احمدی‌نژاد در این دوره ۱۷/۹۵۹/۲۵۳ رای کسب کرد و راهی ساختمان پاستور شد.
محمود احمدی‌نژاد که با شعار عدالت و مهرورزی در نهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری بررقبای مطرح خود پیروز شد، متولد ۱۳۳۵ روستای آرادان گرمسار بوده که تحصیلات خود را در رشته مهندسی عمران در دانشگاه علم وصنعت با اخذ درجه دکتری در سال ۱۳۷۶ به پایان برده و قبل از انتخاب شدنش به ریاست جمهوری در مناصب اجرایی ذیل فعالیت کرده بود. فرماندار شهرهای ماکو و خوی، مشاور استاندار کردستان، مشاور فرهنگی وزیر آموزش و پرورش، استاندار اردبیل و شهردار تهران.
دولت مکتبی دکتر محمود احمدی‌نژاد در دوره چهارساله خود چه از لحاظ موقعیت و جایگاه بین‌المللی و چه از نظر مسائل داخلی کارنامه نسبتا موفقی ارائه کرده و با موضع‌گیریهای صریح و شجاعانه ریاست جمهوری اسلامی ایران توانسته است جایگاه رفیعی در بین کشورهای جهان به دست آورد.
حجت‌الله کریمی
منبع : روزنامه رسالت