جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

پیانو


بعد ارگ، پیانو از پیچیده‌ترین آلات موسیقی و نام صحیح آن پیانو فورت Pianoforte می‌باشد که به‌معنای نرم و محکم است و از روی انواع صداهائی که این دستگاه قادر به تولید است، پیانو نام یافت. نخست منوکورد Monchord اختراع شد، که جعبه‌ای است با یک رشته سیم که این سیم‌ها کشیده شده و در روی فاصله‌هائی علامت‌گذاری شده است. چنگ و قانون نیز که سابقه‌ای چند هزار ساله دارد شبیه منوکورد بود. در حدود هزار سال پیش شخصی به‌نام گیدودارزو خرک مونوکورد را اختراع کرد و به آن کلیدها و سیم‌هائی افزود و این دستگاه موسیقی تا قرن شانزدهم مورد استفاده عمومی بود و دستگاه کلاویکورد Clavichord ازین دستگاه مشتق و ساخته شد. صدا در کلاویکورد، براثر ارتعاش فنرها که با فشار سنجاقک برنحی نوک پهنی به‌وجود می‌آید، تولید می‌شود.
و نوازنده می‌توانست آهنگ صدا را کم و زیاد کند. بعدها دستگاهی به نام اسپینت Spinet بە شکل مستطیل و دارای حیطه صوتی چهار اوکتا ساخته شد که سیم‌ەایش را با مضراب می‌نواختند.
در اواسط قرن هفدهم، چنگ متداول گشت که از کلاویکورد و اسپینت بزرگ‌تر و دارای دو ردیف سیم و شکل‌هایش شبیه پیانوی بزرگ بود و سیم‌ها با مضراب نواخته می‌شود. در ۱۷۰۹ بارتولومیو کریستوفری ضربه چکشی را ساخت که با آن پیانو از آلات ابتدائی سیم‌دار جدا گردید. ضربه چکشی تحولی در موسیقی پدید آورد. بتهون نخستین موسیقیدانی بود که موارد استعمال زیادی برای پیانو پدید آورد.
منبع : مطالب ارسال شده