سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

مادربردی بدون پیری زودرس


مادربردی بدون پیری زودرس
اگر جزو آن دسته از کاربرانی باشید که زود سیستم‌های خود را تعویض نمی‌کنند و همیشه سعی دارند خریدهای خود را آینده‌نگرانه انجام دهند، کیفیت و دوام محصولات برایتان خیلی مهم است. هنگامی که قصد دارید قطعه‌ای خریداری کنید که دوام کل سیستم را تحت تاثیر قرار خواهد داد بحث کیفیت اهمیتی دوچندان برایتان می‌یابد. شاید در آن لحظه آن ضرب‌المثل معروف را به خاطر بیاورید که می‌گوید: "هنوز آنقدر پولدار نشده‌ام که جنس ارزان بخرم". درست به همین دلیل است که هنوز بسیاری افراد حاضرند برای کیفیت بیشتر پول بیشتری خرج کنند.
شرکت گیگابایت حدود دو سال پیش و همزمان با معرفی چیپ‌ست‌های سری P۹۶۵، اقدام به استفاده از خازن‌های حالت جامد در مادربردهای خود کرد. این خازن‌ها قادر بودند علاوه بر تحمل دما و جریان بالاتر، مدت بیشتری به طور مداوم استفاده شوند. مادربردهایی که گیگابایت نام "نسل اول مادربردهای با طول عمر بالا" را روی آن‌ها گذاشته بود، اندکی پس از عرضه توانستند با نشان دادن طول عمر بالا و ثبات خوب جای خود را در بین کاربران باز کنند. در اواسط سال ۲۰۰۷ و همزمان با عرضه مادربردهای سری P۳۵ نسل دوم مادربردهای با طول عمر بالا نیز عرضه شدند. این مادربردها، علاوه بر استفاده از خازن‌های حالت جامد، از قطعات دیگری نیز در ساختمان خود استفاده می‌کردند. این امر موجب تولید حرارت کمتری شد تا آن‌ها بتوانند در بارهای کاری بالاتر با ثبات‌تر باشند و برای مدت طولانی‌تری استفاده شوند. اکنون اندکی پس از معرفی مادربردهای سری P۴۵، نسل سوم "طراحی با طول عمر بالا" معرفی شده است. این نسل علاوه بر اینکه بهینه‌سازی‌های مورد استفاده در دو نسل قبلی را به همراه خود دارد، با بهتر کردن طراحی "برد مدار چاپی" یا همان PCB، سعی کرده است طول عمر مادربرد را افزایش دهد. "بردهای مدار چاپی" به دلیل پیچیدگی‌های موجود در طراحی مادربردها مجبورند از چندین لایه استفاده کنند. در رایج‌ترین طراحی‌ها، مادربرد از چهار لایه مدار که از صفحات مسی تشکیل شده‌اند استفاده می‌کند. لایه‌های رویی و پشتی "برد مدار چاپی" برای انتقال سیگنال و لایه‌های درونی برای انتقال توان و ایجاد اتصال زمین استفاده می‌شوند. مدارهای لایه‌های درونی روی صفحات مسی حک می‌شوند و مانند سیم عمل می‌کنند. در تمامی مادربردهای دسکتاپ برای صرفه‌جویی در هزینه‌ها از لایه‌های مسی استفاده می‌شود که به طور متوسط دارای وزن یک اونس (یا ۳/۲۸ گرم) است. استفاده از این لایه‌های نازک سبب می‌شود مقاومت در مدار افزایش یابد و سیستم گرم‌تر شود. گیگابایت تصمیم گرفته است در نسل سوم "طراحی با طول عمر بالا" خود، از لایه‌های ضخیم‌تری استفاده کند که وزن دو اونس (یا ۶/۵۶ گرم) دارند. استفاده از لایه‌هایی که دارای ضخامت دو برابر هستند سبب می‌شود تا بتوان جریان عبوری از آن‌ها را تا دو برابر افزایش داد. در نتیجه حرارت تولیدی توسط آن‌ها در بارهای کاری کامل نیز تا حدود ۵۰ درصد کاهش خواهد یافت.
در حال حاضر علاوه بر مادربردهای با کارایی بالا، گیگابایت تعدادی از مادربردهای میان‌قیمت خود را نیز با استفاده از این طراحی به بازار عرضه کرد. از بین مادربردهای اشاره شده، مدل GA-EP۴۵-UD۳P از دیگران جالب توجه‌تر است. این امر به دلیل این است که گیگابایت سعی کرده علاوه بر در نظر گرفتن ثبات و طول عمر در این مادربرد از نظر امکانات جانبی و پشتیبانی از قطعات جدید آن را به گونه‌ای طراحی کند تا بتواند نیازهای کاربران را تا مدت‌ها برطرف و آن‌ها را از خرید مادربرد جدید بی‌نیاز کند. این مادربرد قادر است با استفاده از تکنولوژی‌های متعدد به کار رفته در آن نه‌تنها ثبات و طول عمر سیستم را تا حد زیادی افزایش دهد، بلکه کارایی را نیز به بالاترین حد ممکن برساند. با پشتیبانی از ۸ گیگابایت حافظه سریع DDR۲ با فرکانس ۱۳۶۶ مگاهرتز، پردازنده قادر است با بیشترین سرعت به تمامی داده‌های مورد نیاز خود دسترسی یابد. سیستمی که از این مادربرد استفاده کند از نظر گرافیکی نیز با کمبودی مواجه نخواهد شد. با پشتیبانی از دو اسلات PCI Express ۲.۰ x۱۶ و پشتیبانی از تکنولوژی CrossFireX می‌توانید حداکثر دو کارت گرافیکی سری Radeon را به همراه آن مورد استفاده قرار دهید و از تجربه‌ای جذاب در محیط بازی‌ها و نرم‌افزارهای سه بعدی لذت ببرید. امنیت از دیگر زمینه‌هایی است که گیگابایت به آن توجه ویژه‌ای دارد. با توجه به روز افزون شدن استفاده از اینترنت و تنوع زیاد فعالیت‌ها در شبکه جهانی، حفظ اطلاعات و دور نگاه داشتن آن‌ها از دسترسی‌های غیرمجاز، بحث روز است. به همین دلیل است که گیگابایت تکنولوژی Ultra TPM را معرفی و مادربرد GA-EP۴۵-UD۳ را نیز به آن مجهز کرده است. این تکنولوژی با استفاده از یک چیپ کدگذاری سخت‌افزاری، داده‌های مهم را کدگذاری می‌کند. از آنجایی که کدگذاری به شکل ۲۰۴۸ بیتی است، شکستن قفل داده‌ها غیرممکن خواهد بود. علاوه بر این با توجه به این موضوع که تکنولوژی Ultra TPM کلید رمزگشایی داده‌ها را روی یک درایو USB ذخیره می‌کند، در صورتی که درایو فوق در دسترس نباشد هیچ‌کس نمی‌تواند به داده‌ها دسترسی یابد. موارد گفته شده فقط بخش کوچکی از انبوه ویژگی‌هایی است که این مادربرد از آن پشتیبانی می‌کند. این مادربرد با توجه به قیمت و عملکردهایش برای کاربرانی طراحی شده است که عقیده دارند: "هر ارزانی بی‌علت و هیچ گرانی بی‌حکمت نیست!"
منبع : هفته‌نامه بزرگراه فناوری