شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا


حجاری‌های خان تختی ، روستای خان‌تختی ، سلماس


در 76 كیلومتری جاده ارومیه - سلماس روستایی به نام خان‌‌تختی است كه در كمركش ارتفاعات كنار آن، بر روی قطعه سنگ صاف و بزرگی، نقوش حجاری شده‌ای به نام حجاری‌های خان‌تختی وجود دارد. این كتیبه حاوی نقش مردیست كه بر اسب راهواری سوار است و كلاهی مانند تاج بر سر دارد و نقش دو سوار دیگر نیز در كنار آن به چشم می‌خورد. لباسی كه این مردان در بر دارند مانند البسه دوره‌ ساسانی است.
جمعی از محققین اعتقاد دارند مردی كه در پیشاپیش دو نفر دیگر سوار بر اسب دیده می‌شود اردشیر پادشاه نامدار ساسانی است كه همانند این نقش در نقاط دیگر نیز وجود دارد. له‌مان یكی از مستشرقین باستان‌شناس عقیده دارد، آن نقش مربوط به شاپور اول پادشاه معروف ساسانی است كه در بازگشت از فتح ارمنستان و غلبه بر سپاهیان روم عده‌ای از ارامنه به دربارش تشرف حاصل كردند و برای نشان دادن حسن نیت خود هدایایی تقدیم نمودند.
نیكیتین مستشرق روسی در تشخیص اینكه حجاری‌های خان تختی مربوط به شاپور اول و یا اردشیر ساسانی باشد دچار تردید است، ولی موضوع تقدیم هدایا را تأیید می‌كند.
بدین ترتیب،‌ اگر این اثر جالب از اردشیر بابكان باشد قریب 1759 سال و اگر از آن شاپور باشد 1770 سال از حجاری آن می‌گذرد. این حجاری از سال 1316 خورشیدی رسماً جزو آثار باستانی به ثبت رسیده است.