یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

می‌توان با چربی‌ها هم دوست شد


می‌توان با چربی‌ها هم دوست شد
چربی ها همانند كربوهیدرات ها در رژیم غذایی مناسب، نقش بسزایی ایفا می كنند و برای سلامتی شما و فرزندتان مفیدند.
● چربی چیست؟
چربی ها یا لیپیدها مواد مغذی هستند كه برای ساخت هورمون ها و بافت های عصبی نظیر مغز بسیار حیاتی اند. بدن در واقع از چربی به عنوان سوخت استفاده می كند. اگر این چربی برای مصرف انرژی و یا ساخت بافت ها مصرف نشود، در سلول های چربی ذخیره می شود. با ذخیره كردن چربی، بدن در مواقعی كه به غذا احتیاج دارد، می تواند به جای غذا از چربی نیز استفاده كند. چربی، باعث طعم خوش غذا نیز می شود ولی باید این نكته را در خاطر داشت كه غذاهای پرچرب، سرشار از كالری هستند و ممكن است سلامت فرد را به خطر بیندازند. منابع غذایی همچون چیپس های سیب زمینی، شكلات ها، كیك و نان های شیرینی، شیرینی های خامه ای و امثال آنها، چربی های زیادی دارند.
▪ چربی ها عامل اصلی رشد و نمو هستند، كودكان، بخصوص به خوردن مقدار معینی از چربی ها برای رشد سیستم عصبی و مغز نیاز دارند و به این خاطر است كه نوزادان به خوردن شیر كامل كه همه مواد معدنی را دارد و دارای چربی است، احتیاج دارند. در حالی كه كودكان بزرگتر می توانند از شیرهای كم چرب نیز استفاده كنند.
▪ چربی ها در بدن ساخته نمی شوند، پس باید از موادغذایی كه ما مصرف می كنیم تأمین شوند.
▪ چربی ها در واقع سوخت بدن هستند.
▪ چربی ها باعث ساخت هورمون های مختلف بدن می شوند.
▪ چربی ها برای ساخت رشته های عصبی بسیار لازم اند.
گونه ای دیگر از چربی وجود دارد كه به آن چربی های اشباع نشده می گویند و به عنوان چربی های مغذی و مورد احتیاج سلامت قلب شناخته می شوند كه در زیتون، بادام زمینی، روغن های گیاهی و روغن های ماهی كه حاوی امگا۳ هستند یافت می شوند.
● كودك به چه مقدار چربی احتیاج دارد
اگرچه تمایل و علاقه بعضی خانواده ها برای محدود كردن و كاهش دادن مصرف چربی برای كودكان بعضاً زیاد است، با این وجود چربی ها دشمن ما نیستند. در واقع استفاده از رژیم های غذایی كه فاقد چربی هستند، برای كودكان پیشنهاد نمی شود. چربی و كلسترول نقش بسیار مهمی در تقویت و رشد حافظه كودكان دارد و برای كودكان كمتر از ۲ سال چربی نباید از رژیم غذایی آنها حذف شود. در سن ۲ سالگی ، كودكان باید از غذاهای مختلفی كه در حدود ۳۰ تا ۳۵ درصد كالری دارد استفاده كنند. برای سنین ۴ تا ۱۸ سالگی نیز مقدار ۲۵ تا ۳۰ درصد كالری پیشنهاد می شود.
اگرچه مقدار مناسب و به اندازه استفاده از چربی در سلامتی فرد بسیار مهم است، اكثر كودكان امروزی زیادتر از نیاز بدن از چربی استفاده می كنند و این زیاده روی در استفاده از چربی باعث اضافه وزن آنها می شود. ریسك حملات قلبی در كودكانی كه چاقی مفرط را تا سنین بلوغ به همراه دارند، بیشتر از سایرین است كه منجر به فشارخون بالا، مرگ های زودرس و افسردگی خواهد شد.
در زیر به برخی از راه های حفظ تعادل چربی در كودكان اشاره می كنیم:
▪ استفاده از غذاهایی كه به طور طبیعی چربی كمتری دارند مانند میوه ها، سبزیجات و حبوبات و گوشت های سفید.
▪ به جای سرخ كردن گوشت می توانید آنها را آب پز و یا بخارپز كنید. این روش چربی غذا و كالری آن را كاهش می دهد. سرخ كردن غذا، باعث می شود تا مقدار چربی نه تنها كاهش نیابد، بلكه چربی های زائد نیز افزایش یابند.
▪ از خوراكی هایی مانند نان های شیرینی، نان های خامه دار و غیره كه اغلب كودكان به عنوان پیش غذا از آنان استفاده می كنند بپرهیزید.
▪ به جای این كه كودكان از بوفه های مدرسه یا از غذاهای آماده استفاده كنند، می توانند از غذاهای سالم خانگی استفاده كنند.
▪ استفاده از برنامه غذایی مناسب.
▪ ورزش و تحرك از عوامل حفظ تعادل بدن است و می تواند در حفظ سلامتی به فرد كمك كند.
اینها نكاتی كوچك ولی بسیار مهم هستند كه با رعایت این موارد می توانید جلوی چاقی و اضافه وزنی كودكان را تا حد زیاد بگیرید.
بهنام قدردوست نخچی
منبع : روزنامه ایران


همچنین مشاهده کنید