چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

هرم غذائی


هرم غذائی
این روزها هرم غذایی جدیدی از سوی دانشگاه هاروارد پیشنهاد شده که به ترتیب زیر است(تصویر بالا):
۱) در قاعده‌ این هرم فعالیت‌های بدنی قرار گرفته‌اند، یعنی هر کسی باید قسمتی از روز خود را به فعالیت جسمی اختصاص دهد.
۲) سپس کربوهیدرات‌ها ذکر شده‌اند که به دو دسته تصفیه شده و کامل تقسیم شده اند و توصیه شده افراد از نوع کامل(سبوس دار) آن استفاده کنند و مصرف نوع تصفیه شده(بدون سبوس) را به حداقل خود برسانند.
۳) بعد چربی‌ها هستند که نوع گیاهی آن توصیه می ‌شود که البته در رأس آنها روغن زیتون قرار داده شده است.
۴) بعد مصرف سبزی‌هاست. البته در این میان سیب‌زمینی از گروه سبزی‌ها حذف شده و توصیه شده است که مصرف آن را به حداقل رسانند، در حالی که مصرف این ماده غذایی در کشور ما رشد صعودی دارد.
۵) بعد میوه ها هستند که مصرف روزانه ی آنها توصیه شده است.
▪ بعد مواد غذایی پروتئینی هستند که دو دسته شده‌اند:
۶) پروتئین های گیاهی که از مغزها، دانه‌ها و حبوبات تشکیل شده‌اند،
۷) پروتئین های حیوانی که از ماهی، مرغ و تخم‌مرغ تشکیل شده‌اند.
۸) بعد مصرف لبنیات است که توصیه شده تا حد ممکن از نوع کم‌چرب آن استفاده شود، زیرا مطالعات نشان داده‌اند دریافت لبنیات پرچرب در خانم‌ها زمینه ابتلا به سرطان اندومتریوم و در آقایان ابتلا به سرطان پروستات را فراهم می‌ آورد. اما فراموش نکنید که شیر و ماست در کشور ما یک منبع پروتئینی حیوانی ارزان قیمت است، به این دلیل به مردم عزیزمان توصیه می‌ شود که از نوع کم چرب این دسته از مواد غذایی استفاده کنند.
۹) در هرم غذایی جدید توصیه شده که چربی های اشباع، شیرینی‌ها، نوشابه های گازدار، غذاهای آماده و سرخ شده، سیب‌ زمینی و گوشت قرمز به میزان محدودی مصرف شوند، اما باز هم می‌ گوییم که مصرف گوشت قرمز به دلیل داشتن آهن و روی نمی‌ تواند از برنامه غذایی مردم کشور ما حذف شود.
به این ترتیب، رعایت تمامی نکات ذکر شده گامی مؤثر در جهت حفظ سلامت و جلوگیری از بروز بیماری‌های غیر واگیردار و مزمن امروز است.
امروزه در مدارس ابتدائی نیز هرم غذائی برای بچه ها ترسیم شده و یکی از ساعات درسی را به توصیف هرم اختصاص دادهاند اما به نظر می رسد هنوز اهمیت هرم برای اولیا به خوبی روشن نشده است چرا که فقط برای رفع تکلیف این کار صورت میگیرد .
اما آنچه اهمیت دارد این است که هرم غذائی پایه و اساس یک الگوی تغذیه درست برای همه و برای همه سنین است یا بهتر بگویم ساختار هر الگوی غذائی بر پایه این هرم شکل می گیرد . در ادامه به توصیف بیشتر این هرم خواهم پرداخت پس با ما همراه باشید
در سالهای اخیر تغذیه جایگاه بهتری پیدا کرده و مردم بیشتر به این موضوع غکر می کنند . یک مثال خوب می تواند ذهن ما را آماده کند . در سالهای خیلی دور وقتی از یک نفر سوال می کردیم آخرین باری که به دندان پزشکی رفتهای کی بوده و چرا به دندان پزشک مراجعه کردی ُ او می گوید برای درمان دندان دردم و فلان وقت .
می بینیم که مردم برای پیشگیری به سراغ دندان پزشک نمی رفتند . اما بیشتر مشکلات را می توان با پیشگیری رفع کرد . در خصوص تغذیه خوب هم موضوع اینجنین است اگر ما برای خوردن غذای در هر شرایط زمانی بسته به شرایط و فیزیک بدن مقدار متناسبی از غذاهای مختلف را مصرف کنیم به حتم مشکلات تغدیه ای نداریم امروزه دانشمندان دریافته اند که بیشتر بیماریها به علت عدم رعایت یک الگوی تغذیه این حادث می شود و بر این باورند که نقش غذا یک نقش اساسی در پیشگیری از ابتلا به بیماریها است . دراین بین هرم غذائی می تواند برای دست یافتن ما به یک الگوی درست راهنمای خوبی باشد چرا که به همه گروه های غذائی نگاه علمی خاص خود را دارد.
دکتر محمدرضا وفا- متخصص تغذیه
معاون دفتر بهبود تغذیه وزارت
http://hrtoghiani.blogfa.com


همچنین مشاهده کنید