چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

داروهایتان را فراموش نکنید!!


داروهایتان را فراموش نکنید!!
وجوب انجام حج به وجود دو شرط حاصل می‌شود، استطاعت مالی و استطاعت جانی. موضوع استطاعت جانی و اثبات تحقق آن طی سال‌های اخیر با تدبیر مسوولان امر به وسیله پزشکان کاروان‌ها با برنامه معاینات تخصصی کلیه حجاج انجام گرفته و با وجود مشکلات عدیده هر سال بهتر و با دقت نظر شاهد وقوع آن هستیم. هدف اصلی از انجام این معاینات، تشخیص بیماری‌هایی است که یا تهدیدکننده مرگ و یا محدودکننده انجام اعمال حج است که برای تشخیص و درمان سریع آن و آماده کردن حجاج برای اعزام و راحتی انجام اعمال صورت می‌گیرد. البته در این مسیر گاه افرادی هستند که به دلیل وخامت بیمای آنان و فقدان امکان درمان مساله استطاعت جانی تایید نشده و به دلیل الزام، انجام حکم شرع و وجوب حفظ اسلامی از رفتن به حج منع می‌شوند...
مهترین بخش از میان بیماری‌های متعدد بدن بیماری‌های قلبی است که می‌تواند هم سبب مرگ ناگهانی شده و هم موجب محدود شدن انجام اعمال حج ‌شود. در این بین شایع‌ترین بیماری‌های قلبی، تنگی عروق قلب و عوارض حاصل از آن مانند نارسایی قلبی و انواع آریتمی‌ها است که متاسفانه در بسیاری از موارد بدون علامت بوده و بیمار حتی در فعالیت‌های سنگین و برای مثال کوه‌نوردی هم هیچ‌گونه درد سینه و یا تنگی نفس ندارد. این افراد به طور ناگهانی دچار حمله حاد قلبی شده و به دنبال آن، در یک سوم موارد دچار مرگ ناگهانی می‌شوند. خوشبختانه در معاینات و بررسی‌های پاراکلینیکی این بیماری به راحتی و سریع قابل تشخیص بوده و در بیشتر موارد با روش‌های درمانی پیشرفته، درمان در کمترین زمان صورت می‌گیرد. روش‌های درمانی شامل تعبیه استنت (فنر) در محل تنگی رگ قلب و یا عمل جراحی قلب باز و در مواردی نیز مصرف دارو است. در صورت انجام عمل جراحی قلب باز لازم است دوره نقاهت حدود سه ماه از زمان انجام عمل جراحی تا زمان اعزام به حج طی شده و فرد توانایی لازم را برای انجام اعمال حج به دست بیاورد.
به همین منظور معاینات حج از حدود پنج ماه پیش از اعزام، توسط پزشک کاروان انجام شده و موارد مشکوک به بیماری به متخصص قلب معرفی می‌شود. هر چند به دلیل انجام اقدامات فوق و تایید سلامت زائران به وسیله پزشکان، احتمال حملات حاد قلبی بسیار کمتر می‌شود ولی هنوز مواردی از آن در ایام حج دیده می‌شود. از طرفی بیماران قلبی که تحت درمان قرار گرفته‌اند لازم است نکات و توصیه‌هایی را نیز مد نظر قرار دهند.
پیش از سفر دوباره به پزشک قلب خود مراجعه کرده و از سلامت قلبتان اطمینان مجدد حاصل کنید.
چنانچه اضافه وزن دارید حتما تا پیش از سفر با ورزش و پیاده‌روی روزانه و منظم برای کاهش وزن اقدام کنید.
داروهای قلبی مورد نیاز خود را حتما به میزان کافی و برای مدت سفر، پیش از زمان سفر تهیه کرده و همراه داشته باشید.
اگر قرص وارفارین مصرف می‌کنید حتما چند روز پیش از سفر آزمایش PT را انجام داده و به پزشک قلب خود اطلاع دهید. توصیه می‌شود آزمایش PT را یک‌بار در مدینه و حداقل یک بار در مکه در بیمارستان مرکز پزشکی حج جمهوری‌اسلامی ایران انجام دهید.
ساعت مصرف داروهای خود را در طول سفر تنظیم کرده و مراقب باشید مصرف آنها را فراموش نکنید. در صورت فراموش کردن یک دوز، آن را بلافاصله خورده و مصرف داروهای خود را طبق برنامه گذشته ادامه دهید.
با توجه به اینکه در ایام تشریق در عرفات، مشعر‌الحرام و منا به مدت حدودا پنج روز بیتوته خواهید‌کرد، باید داروهای خود را همراه ببرید. توصیه می‌شود جعبه دارویی کوچکی که دارای چند محفظه دارویی است و زمان مصرف داروها را نشان می‌دهد را از داروخانه‌ها تهیه کرده و داروهای گوناگون خود را به طور مجزا داخل آنها قرار دهید. این جعبه را در داخل ساک در محل مناسب گذاشته و در اماکن مقدسه فوق در چادرهای خود به همراه داشته باشید.
پیش از سفر میزان فعالیت مجاز خود را از پزشک قلب سوال کنید. بعضی ا زبیماران قلبی باید سعی صفا و مروه را به دلیل طولانی‌ بودن مسیر با ویلچر انجام داده و برای رمی‌جمرات یا زدن سنگ به شیطان، نایب یا جانشین بگیرند. به طورکلی بیماران قلبی باید از انجام فعالیت‌های بیشتر از نیاز و رفت‌و‌آمدهای غیرضروری اجتناب کرده و در غیر از مواقع لازم برای انجام اعمال، از حضور در اماکن شلوغ و پرازدحام خودداری کنند.
خوشبختانه با تدبیر مسوولان امر برای بیماران غذای رژیمی طبخ می‌شود و با هماهنگی پزشک کاروان در اختیار آنان قرار می‌گیرد. این غذاها به صورت آب‌پز و بدون نمک و چربی پخت می‌شود. بیماران قلبی و دارای فشارخون بالا حتما از این نوع غذاها میل کنند.
در مصرف غذا امساک را رعایت کرده از پرخوری جدا اجتناب کنید. پس از صرف غذا حداقل یک ساعت استراحت کنید.
در صورت بروز کوچک‌ترین علامت که ممکن است از ناحیه قلب باشد بلافاصله در هر ساعت شبانه‌روز پزشک کاروان خود را مطلع کنید و به توصیه‌های همکاران محترم ما به دقت عمل کنید.
با هماهنگی پزشک کاروان حداقل یک بار در طول سفر به متخصص قلب در بیمارستان ایران مراجعه و ویزیت شوید.
انجام اعمال حج آسان اما دقیق است و به دلیل ازدحام جمعیت انجام آن دچار مشکل می‌شود. می‌توان با مطالعه کامل اعمال حج و تمرین آن و از طرفی هماهنگ بودن با مدیر کاروان و روحانی و عوامل خدمت‌گزار این مشکلات را به حداقل رساند. انجام اعمال حتما با همراهی کاروان بوده و از انجام اعمال به صورت انفرادی پرهیز کنید. در ضمن کارت شناسایی خود را همیشه همراه داشته باشید.
انجام عبادات به روش صحیح سبب آرامش روح و برطرف شدن اضطراب و تشویش ذهن می‌شود. از اضطراب کاذب پیش از اعمال پرهیز کرده، با توکل به خدای بزرگ اعمال خود را به بهترین نحو انجام دهید. آرزوی سفری خوش برای شما داشته و حج مقبول و سعی مشکور برایتان آرزومندم. از تک‌تک عزیزان طلب دعای خیر دارم.
دکتر سیدمحمدرضا میرلوحی - متخصص قلب‌وعروق، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله و عضو هیات پزشکی حج
منبع : روزنامه سلامت