چهارشنبه, ۱۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 8 May, 2024
مجله ویستا


هرگز حدیث عابر و سارق شنیده ای؟


هرگز حدیث عابر و سارق شنیده ای؟
بیشتر ما یا خودمان مورد سرقت قرار گرفته‌ایم و یا شاهد کیف‌قاپی یا دزدیده شدن تلفن همراه یکی از شهروندان بوده‌ایم. اما تا زمانی که یاد نگیریم چطور باید از پول، گوشی تلفن همراه و وسایل دیگرمان مراقبت کنیم، همچنان شاهد این موضوع هستیم. متاسفانه بسیاری از افراد به جای دریافت چک‌های رمزدار یا حداقل چک‌های مسافرتی از بانک‌ها، پول نقد را ترجیح می‌دهند. بیشتر ما هم که عادت داریم قدم زنان با تلفن همراه‌مان حرف بزنیم و توقع داریم هیچ سارقی از این صحنه استقبال نکند.
یکی از رایج‌ترین نوع سرقت‌ها، کیف‌قاپی است که بیشتر به وسیله موتورسواران صورت می‌گیرد؛ موتورسوارانی که یا از شلوغی و سر و صدا استفاده می‌کنند تا متوجه حضورشان نشوید و یا در اماکن خلوت با موتور خاموش و خلاص به شما نزدیک می‌شوند و در یک چشم به هم زدن کیف شما را می‌قاپند. بسیاری از این سارقان به سلاح‌های سرد مانند چاقو مجهز هستند و در صورت مقاومت، شما را مجروح می‌کنند.
به گفته دکتر علم‌الهدی، آسیب‌شناس اجتماعی، رعایت نکردن نکات ایمنی از سوی مردم در فراهم کردن بستر جرم در میان کیف‌قاپان بی‌اثر نیست که متاسفانه با توجه به گرایش جوانان به سمت مواد مخدر و بیکاری، این پدیده در جامعه افزایش یافته و با نزدیک شدن به روزهای تابستانی و شلوغی خیابان‌ها این موضوع شدت بیشتری پیدا می‌کند. در این‌گونه سرقت‌ها، سارق با زیر نظر گرفتن سوژه خود در فرصتی مناسب، کیف‌دستی، کیف‌پول، تلفن همراه و خلاصه هر آنچه را از دست فرد آویزان است، می‌رباید. بیشتر اموالی که اغلب مورد توجه سارقان قرار می‌گیرند، وجوه نقد، تلفن همراه، کیف دستی، کیف پول، گردنبند، گوشواره و لپ‌تاپ هستند که البته با رعایت نکات ایمنی می‌توان از این سرقت‌ها جلوگیری کرد.
● جیب‌برها کجا کمین می‌کنند؟
جیب‌برها هر جا که کمی شلوغ باشد مانند اتوبوس، کنار کیوسک‌های روزنامه‌فروشی، مراکز خرید، مترو و حتی تاکسی و پیاده‌روها کمین می‌کنند و معمولا از مقدار پول ته جیب شما خبر دارند! سارقان جیب‌بر در عرض چند ثانیه و بدون اینکه متوجه شوید، کیف یا جیب شما را خالی می‌کنند و گاهی‌وقت‌ها هم خودشان با دعوایی ساختگی شرایط را برای سرقت فراهم می‌کنند. برای اینکه مورد سرقت این جیب‌برها قرار نگیرید، فقط باید هوشیار باشید و از اموال‌تان حسابی مواظبت کنید.
● معاملات ارزی خطرناک
یکی از روش‌های جدید سارقان پول نقد و چک‌‌پول‌ها، به کارگیری شیوه‌های معاملاتی در عرصه خرید و فروش دلار و ارز است. آنها با صدور «چک دلاری» به جای وجوه شما برای همیشه دسترسی به مال‌تان را غیرممکن می‌کنند زیرا چنین چکی در بانک برگشت می‌خورد. همچنین سارقان گاهی در قالب فروش دلار و ارز، موقع تحویل دادن سفارش مشتری، اسکناس‌های تقلبی به او می‌دهند و متواری می‌شوند و یا اینکه موقع شمارش پول‌های مشتری و پرداخت دلار، مقداری از آنها را کف‌‌زنی می‌کنند و مدعی کم بودن مقدار پول‌ها می‌شوند. بعضی از این سارقان به اصطلاح دلار فروش خیابانی، همه پول‌ها را یکجا برمی‌دارند و فرار می‌کنند.
● ماشین‌ها و لپ‌تاپ‌ها هم در امان نیستند
بسیاری از سارقان خیابانی به فکر سرقت خودروی شما نیستند و بیشتر به لوازم آن نیاز دارند. ضبط خودرو و اشیای قیمتی داخل آن گزینه‌هایی هستند که معمولا به سرقت می‌روند. از صندوق عقب ماشین هم نباید غفلت کرد زیرا اغلب برای سارقان وسوسه‌انگیز است و اگر هم خالی از لوازم گران‌قیمت یا کیف‌دستی و لپ‌تاپ باشد، حداقل یک لاستیک زاپاس در آن پیدا می‌شود!
اگر جزو افرادی هستید که کیف لپ‌تاپ‌تان را در دست می‌گیرید و بدون رعایت نکات ایمنی در خیابان‌ها راه می‌افتید، باید هر لحظه منتظر دزدیدن آن باشید! چند وقتی است که دزدی لپ‌تاپ به دلیل نوع کیف آن و جلب توجه بسیار باب شده و به گفته رییس پلیس تهران، سارقانی با نام سارقان لپ‌تاپ به انواع سارقان خیابانی اضافه شده‌اند. پیشگیری از دزدی این وسیله بسیار آسان است و فقط کافی است لپ‌تاپ را همه جا با خود حمل نکنید و حداقل هنگام حمل به جای استفاده از کیف‌های دستی از کوله‌پشتی‌های مخصوص آن استفاده کنید و به یاد داشته باشید که داخل خودرو یا صندوق عقب‌ آن جای مناسبی برای گذاشتن لپ‌تاپ نیست.
● حرف زدن با تلفن همراه، ممنوع!
فقط یک جمله؛ در خیابان زیاد با تلفن همراهتان حرف نزنید. متاسفانه این روزها تب دزدیدن موبایل هنگام مکالمه بسیار داغ شده و در یک چشم به هم زدن با دزدیده شدن تلفن، مکالمه‌تان ناتمام باقی می‌ماند و در ۹ درصد مواقع نیز نمی‌توانید، آن را پیدا کنید. یکی از بهترین راه‌های پیشگیری این است که هنگام مکالمات تلفنی ضروری در معابر از انواع هندزفیری، به خصوص نوع بلوتوث‌دار آنها استفاده کنید تا از خطر سرقت تلفن‌ همراه‌تان مصون بمانید.
● سرقت‌های خطرناک
به جز سرقت‌های گفته شده، انواع دیگر سرقت‌ها هم هستند که نمی‌توان از آنها به راحتی گذشت. مسموم کردن افراد با آب‌میوه‌ها و خوراکی‌های حاوی مواد بیهوشی و سرقت اموال قیمتی آنها، انواع زورگیری، تصادفات و دعواهای خیابانی ساختگی، ربودن فرد مورد نظر و سرقت پول نقد، ساعت و ... از جمله سرقت‌های خطرناک محسوب می‌شوند.
● چرا آمار سرقت‌های خیابانی بالا است؟
بسیاری از آسیب‌شناسان اجتماعی معتقدند که در یک جامعه، زمانی که توزیع عادلانه درآمد وجود نداشته باشد و شاهد فاصله زیاد طبقاتی میان خانواده‌ها باشیم، به تبع آن مشکلات عدیده‌ اجتماعی مانند انواع سرقت‌های خیابانی به وجود می‌آید. افزایش آمار اعتیاد، جوانان بزهکار و بیکار نیز از دیگر عوامل ازدیاد سرقت‌های خیابانی محسوب می‌شوند که البته با وضعیت اقتصادی جامعه نسبت مستقیم دارد. به گفته مقامات پلیس، بیش از ۸۰ درصد کیف‌قاپی‌ها به وسیله موتورسواران انجام می‌شود که پایین بودن قیمت خرید موتور، نبود قوانین مشخص و تعریف شده برای موتورسواران و بی‌توجهی و رعایت نکردن نکات ایمنی توسط شهروندان برای جلوگیری از سرقت را می‌توان از علل افزایش آمار سرقت برشمرد.
● ۱۸ توصیه ۱۱۰
۱) از جمع کردن تمام پول‌ها در کیف و پول و یا جیب‌تان خودداری کرده و پول‌هایتان را در جاهای گوناگون کیف‌دستی یا لباس‌‌تان جاسازی کنید.
۲) در اماکن شلوغ، مواظب کیف‌دستی و جیب‌هایتان باشید.
۳) در شلوغی اتوبوس و مترو و وسایل نقلیه عمومی کیف خود را برای نگهداری موقت تا زمان پیاده شدن، به افراد ناشناس نسپارید.
۴) به جای حمل کیف‌دستی، کوله‌پشتی یا کیف‌های کج یک طرفه را انتخاب کنید تا احتمال سرقت کیف‌تان را کاهش دهید.
۵) تعارف افراد غریبه‌ برای خوردن و آشامیدن از خوراکی‌های آنها را به راحتی رد کنید.
۶) سعی کنید با کیف دستی حاوی لپ‌تاپ‌تان کمترین پیاده‌روی را داشته باشید.
۷) از جا گذاشتن ضبط ماشین در داخل خودرو و همچنین قرار دادن کیف و لوازم قیمتی خود در صندوق عقب آن بپرهیزید.
۸) معاملات ارزی را فقط در بانک‌ها و صرافی‌های معتبر انجام دهید.
۹) هنگام دعواهای خیابانی به جمعیت نپیوندید زیرا در این صورت خودتان سارقان را به ربودن پول و وسایل‌تان، ترغیب می‌کنید.
۱۰) هنگام تصادف بدون قفل کردن در ماشین از خودرو خارج نشوید زیرا بسیار اتفاق افتاده که هنگام تصادفات کیف، مدارک و حتی ماشین به سرقت رفته است.
۱۱) هنگام مراجعه به بانک به جای دریافت پول نقد، چک‌های رمزدار و یا چک‌های مسافرتی بگیرید و آنها را در معرض دید قرار ندهید.
۱۲) همیشه یک کیف کوچک گردنی در زیر پیراهن خود داشته باشید و چک‌پول‌ها و یا لوازم کوچک و قیمتی‌تان را داخل آن قرار دهید.
۱۳) در اماکن عمومی با تلفن همراه حرف نزنید و در صورت نیاز از هندزفیری‌ها کمک بگیرید.
۱۴) پول‌ها و یا کیف‌ پولتان را در جیب پشتی شلوارتان قرار ندهید.
۱۵) از انداختن دستبند، گردنبند و گوشواره در مکان‌های عمومی به طور جدی خودداری کنید.
۱۶) هنگام مراجعه به مکان‌های شلوغ و مراکز خرید مواظب پول‌هایتان باشید.
۱۷) در صورت سرقت اموال خود بلافاصله با ۱۱۰ تماس بگیرید و اگر سارق موتورسوار بود، شماره موتور او را به خاطر بسپارید.
۱۸) هرگز سوار خودروهای شخصی نشوید.
منبع : روزنامه سلامت