پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

دود دست دوم سیگار


دود دست دوم سیگار
منظور از دود دست دوم سیگار كه سیگار كشیدن غیرفعال هم نامیده می شود، حضور در فضایی است كه از دود افراد سیگاری آلوده شده است.
دود سیگار متجاوز از چهار هزار نوع ماده سمی دارد كه از این تعداد ۴۰ نوع ماده سمی برای بدن زیانبار و ۴۰ نوع سرطان زا هستند این دود اگر توسط افراد دیگری كه در یك فضای بسته در كنار سیگاری ها قرار گیرند استنشاق شود موجب خطرات بالقوه ای می شود. متاسفانه كودكان، قربانیان رده اول این استنشاق تحمیلی اند كه معمولا از طریق والدین سیگاری آنها تولید می شود. گفته می شود در حال حاضر ۷۰۰ میلیون كودك در جهان به طور غیرفعال دود سیگار را استنشاق می كنند. دود سیگار تمام اعضای بدن را درگیر خود می كند. عضوی را نمی یابند كه از عوارض آن در امان بماند. چشم پزشكان اخطار كرده اند كه دود سیگار با خطر جداشدگی شبكیه چشم همراه بوده حتی ممكن است منجر به نابینایی شود. حمله آسم، خس خس سینه، آبریزش از بینی و چشم، عفونت گوش میانی و عفونت های مكرر ریوی در كودكانی كه والدین آنها سیگار دود می كنند ۴۰ درصد بیشتر از كودكانی است كه والدین آنها سیگار نمی كشند. به نظر می آید كه دود سیگار حركات مژكی سلول های شیپور اوستاش را كه موجب تخلیه، ترشحات مخاطی می شود مختل می كند. مطالعات انجام گرفته توسط دانشگاه سلطنتی لندن در سال ۱۹۹۴ بر روی كودكانی كه والدین آنها سیگاری بودند، نشان داد كه این كودكان ۴۵ درصد بیش از كودكان همسن خود دچار عفونت گوش میانی می شوند و در صورت ابتلا، بهبودی آنها ۳تا ۶ هفته دیرتر از كودكانی است كه در معرض دود سیگار نبوده اند.
مطالعات مكرر نشان داد كه دود غیرفعال سیگار در كودكان استعداد ابتلا به اوتیت میانی همراه با تراوش مایع و اوتیت حاد راجعه را بالا می برد.
در مطالعه ای كه محققان گوش و حلق و بینی در كلینیك دانشكده پزشكی استامبول روی ۱۱۴ كودك ۳ تا ۸ ساله با عفونت گوش میانی انجام دادند، ۷۴ درصد كودكان مبتلا به عفونت گوش درجاتی از كوتی نین داشتند كه نمودار تماس با دود سیگار دست دوم بوده است. این یافته ها نشان می دهد كه تماس با دود سیگار دست دوم خطر عفونت گوش را افزایش می بخشد.
مطالعات بسیاری نشان داده اند كه كودكانی كه والدین آنها سیگار می كشند در معرض خطر ابتلا به بیماری مزمن تنفسی از جمله آسم آلرژیك قرار دارند.
مطالعه ای توسط دكتر فوكنس از بخش گوش و حلق و بینی دانشكده پزشكی دانشگاه اراسموس در كشور هلند نشان داده كه تغییرات سلولی وابسته به دود در آدنوئید كودكانی ایجاد می شود كه والدین آنها سیگار دود می كنند. پنجاه و هشت كودك كه دچار آدنوئید بوده اند در بیمارستان كودكان سوفیا تحت عمل قرار گرفتند، بیوبسی بینی در همه آنها انجام پذیرفت. از این كودكان ۱۴ نفر والدینی داشتند كه بیش از ۲۰ سیگار در روز در حضور آنها می كشیدند، ۱۴ كودك با والدینی كه كمتر از ۲۰ سیگار می كشیدند و ۲۸ كودك كه والدین آنها سیگار نمی كشیدند.

دكتر عبدالمجید حسین نیا
عضو هیات علمی دانشگاه -متخصص و جراح گوش، گلو، بینی
منبع : ادیولوژی