یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

اریکسون، الگویی مناسب برای قلعه نویی


اریکسون، الگویی مناسب برای قلعه نویی
كدام یك از شما آخرین بار كه كاپیتان تیم ملی ایران كاپ قهرمانی جام ملت های آسیا را بالای سر برد، به یاد دارد؟ این اتفاق سال ۱۹۷۶ (سال۱۳۵۵) به وقوع پیوست. یعنی ۳۰ سال پیش، آن هم با گل زیبایی كه علی پروین به كویت زد. كاپیتان تیم ملی ایران در آن زمان با شلیك فنی و زیبای یك توپ كاشته، از ۲۵ متری دروازه «طرابلسی» دروازه بان مشهور كویت را گشود تا ایران برای آخرین بار قهرمان جام ملت های آسیا شود.بعد از آن، ایران هرگز به فینال جام ملت ها راه نیافت و یك عنوان چهارمی و ۳ مقام سومی، حاصل تلاش ملی پوشان كشورمان بود.
جالب اینكه حتی طی ۲ دوره از رسیدن به جمع ۴ تیم پایانی بازماندیم كه این امر در نوع خود تعجب برانگیز بود. با این سابقه و تفاسیری كه به آنها اشاره شد، تیم ملی ایران گام به مرحله نهایی جام ملت های ۲۰۰۷ آسیا گذاشته است.
این تیم كه تحت نظارت امیرقلعه نویی قرار دارد، توانست با اقتدار و به عنوان تیم اول گروه خود به جمع ۱۶ تیم برتر قاره كهن راه یابد.در مرحله بعد نیز به طور حتم به عنوان سر گروه یكی از گروه های چهارگانه انتخاب خواهیم شد. این مهم در صورت وقوع، باعث خواهد شد خیلی زود با تیم های قدرتمندی چون ژاپن و استرالیا رودررو نشویم. همگروهی ایران باكره جنوبی هم تقریباً غیرممكن است.با توجه به افت نسبی تیم های كره جنوبی و عربستان و حتی ژاپن شاید تیم ملی ایران این بار بتواند به حضور در فینال امیدوارتر باشد؛ البته بر كسی پوشیده نیست كه حضور استرالیا در این دوره از رقابت ها، عیار جام ملت ها را بالا برده است. قهرمانی در این دوره اگر برای ملی پوشان كشورمان میسر شود، غیر از شكستن طلسم ۳۰ ساله، ارزش دیگری خواهد داشت و آن اثبات اقتدار ایران در حضور تمام مدعیان قبلی و یك مدعی جدید به نام استرالیا می باشد.
استرالیا تنها تیم از جمع آسیایی های فعلی بود كه در جام جهانی ۲۰۰۶ به دور دوم رقابت ها صعود كرد. به هر حال اگر تا دیروز داوران با ایران نامهربان بودند و گاهی نیز اختلافات درون تیمی و حاشیه ها بلای جان ملی پوشان كشورمان می شد، امروزه علاوه بر این موارد، استرالیا را هم می توان به عنوان مانعی بزرگ برای كسب عنوان قهرمانی قلمداد كرد اما با وجود تمام این مصائب، قهرمانی در جام ملت های آسیا غیرممكن نیست.
ما در طول تاریخ فوتبال خود، سابقه برتری مقابل استرالیا را داشته ایم.ایران طی ۶ بار مصافی كه با استرالیا داشته، ۲ بار این تیم را شكست داده و۳ بار هم به تساوی با آنها رسیده است. در این بین فوتبالیست های سرزمین كانگوروها، فقط یك بار از سد ایران گذشته اند.اما طی ۱۰ ماه فرصتی كه تا شروع مرحله نهایی جام ملت های ۲۰۰۷ آسیا پیش رو است، آیا آن قدر برنامه ریزی دقیق خواهیم داشت كه بتوانیم در رسیدن به هدف خود كه همانا كسب عنوان قهرمانی است كوتاه ترین مسیر ممكن را طی كنیم؟
برای پاسخ دادن به این پرسش ابتدا باید ببینیم این برنامه ریزی برای چه تیمی و توسط كدام كادر فنی صورت می گیرد. از آنجایی كه تا شروع جام ملت ها امكان پدیده شدن بیش از چند بازیكن معدود وجود ندارد، پس نمی توان به تغییراتی كلی در تركیب اصلی تیم ملی امیدوار بود، اما به یك موضوع كاملاً خوشبین هستیم؛ اوج گرفتن دوباره بازیكنانی چون علی كریمی، جواد نكونام، رحمان رضایی، مهدی مهدوی كیا، حسین كعبی، آندرانیك تیموریان و رها شدن بازیكنانی چون ابراهیم میرزاپور از بند مصدومیت.از این موارد كه بگذریم، می رسیم به كادر فنی تیم ملی.
امیر قلعه نویی در حال حاضر سرمربی تیم ملی ایران است اما اصرار عجیبی دارد تا همزمان در تیم استقلال هم كار كند، البته باشگاه استقلال تهران نیز تمایل شدیدی به استخدام او دارد.نمی خواهیم لفظ «قحط الرجال» را درخصوص تیم ملی ایران و باشگاه استقلال تهران به كار گیریم اما آیا واقعاً این فوتبال عریض و طویل آن قدر فقیر شده كه نتواند برای یك تیم باشگاهی و تیم ملی خود مربیان جداگانه و البته مطرحی پیدا كند؟
البته مخالفت سرپرست موقت فدراسیون فوتبال با حضور همزمان قلعه نویی در تیم ملی و باشگاه استقلال منطقی است.حالا یك سؤال؛ اریكسون، مربی مشهورتر و كارآمدتری است یا امیر قلعه نویی؟ زمانی كه این مربی سوئدی با تیم ملی انگلستان در اوج محبوبیت بود، از سوی تاتنهام و منچستریونایتد دعوت به كار شد اما هرگز پیشنهادات رسیده را نپذیرفت و حتی به مشاوره دادن به این تیم ها هم نیندیشید. حال چه شده كه استقلالی ها، قلعه نویی را به كمك می طلبند و او نیز با آغوش باز پیشنهاد آنان را می پذیرد.
ناگفته پیداست كه استقلال هر چقدر هم كه برای فوتبال كشورمان و هواداران خود باارزش باشد، مهمتر از تیم ملی ایران نیست. پس اگر قلعه نویی مربی دلسوز و متعصبی است كه معتقدیم هست، ابتدا باید به تیم ملی بپردازد و موفقیت این تیم را در اولویت كارهای خود قرار دهد. از نظر قانونی نیز، قلعه نویی با تیم ملی ایران تا ۹ ماه دیگر قرارداد دارد و طبق این تعهد باید تمام توان جسمی و روحی خود را صرف پیشرفت ملی پوشان ایران كند.
با این حساب، كمك او به استقلال تهران اقدامی نه چندان حرفه ای است.نسخه نصیحتی برای قلعه نویی نمی پیچیم اما باید گفت بهتر است این مربی جوان، قدر موقعیت فعلی خود را بداند و به جای فكر كردن به اوضاع استقلال، تیم ملی را برای حضور در جام ملت های ۲۰۰۷ آسیا به بهترین نحو آماده و تجهیز كند.
سیدحمید صادق زاده
منبع : روزنامه ابرار ورزشی


همچنین مشاهده کنید