پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

رئیس جمهورهای ایران


رئیس جمهورهای ایران
● بنی صدر
ابوالحسن بنی صدر متولد ۲ فروردین ۱۳۱۲ در همدان است که بعد از انقلاب ۱۳۵۷ به عنوان اولین رئیس جمهور تاریخ ایران انتخاب شد.
مجلس شورای اسلامی براساس مخالفت بنی‌صدر با خواسته‌های آیت الله خمینی، رای بر عدم کفایت او داد و با تایید خمینی از ریاست جمهوری خلع شد. وی هنگام فرار از ایران خود را به صورت قیافه زنانه در آورده و از طریق فرودگاه مهرآباد از ایران گریخت. بنی‌صدر تحصیلات اقتصادی از فرانسه دارد. او دوره‌ای نیز با سازمان سیاسی سازمان مجاهدین خلق ایران همکاری داشت و دخترش همسر دوم مسعود رجوی بود که کارشان به متارکه کشید.وی اکنون پناهنده در فرانسه است.
● محمد علی رجایی
محمد علی رجایی (۱۳۱۲ خ / ۱۹۳۳ م در قزوین - ۸ شهریور ۱۳۶۰ / ۳۰ اوت ۱۹۸۱ م) سیاست‌مدار ایرانی بود.
او از سال ۱۹۸۰ تا ۱۹۸۱ در دولت بنی صدر، نخست وزیر ایران بود و پس از برکناری بنی‌صدر برای مدت کوتاهی دومین رئیس جمهور جمهوری اسلامی ایران بود. او در دوره‌ای از ۱۱ مارس ۱۹۸۱ تا ۱۵ آگوست ۱۹۸۱ ضمن نخست وزیری، وزارت امور خارجه را نیز به عهده داشت. او از طرفداران و مجریان انقلاب فرهنگی در دانشگاه‌های ایران بود.
رجایی در ۳۰ آگوست ۱۹۸۱ بعد از این‌که رسما کم‌تر از یک ماه رئیس جمهور بود به همراه محمدجواد باهنر و چندی از سایر مقامات جمهوری اسلامی، توسط سازمان مجاهدین خلق ایران و در یک بمب گذاری به قتل رسید. پس از او آیت‌الله خامنه‌ای به ریاست جمهوری برگزیده شد.
▪ زندگی
محمد علی رجایی در ۱۳۱۲ خورشیدی در قزوین به دنیا آمد. پدر او عبدالصمد نام داشت و چهار سال پس از تولدش در ۱۹۳۷ درگذشت. محمدعلی از این به بعد با مادر و برادرش زندگی می کرد.
او تحصیلات ابتدایی را در قزوین تمام کرد و در ۱۳ سالگی به تهران رفت و از روی فقر به کار در جنوب شهر مشغول شد. در ۱۷ سالگی به آموزشگاه گروهبانی نیروی هوایی رفت و در حین تحصیل با احزاب و گروه های سیاسی مخالف شاه (همچون فداییان اسلام) آشنا شد و در جلسات آیت الله طالقانی شرکت می کرد. او در این دوران از طرفداران طالقانی بود و در ضمن حضور در ارتش مخفیانه با فداییان اسلام هم فعالیت می کرد.
رجایی پس از ماجراهایی از ارتش بیرون آمد و یک سال در شهرستان بیجار به معلمی پرداخت و سپس برای ادامه تحصیل به دانشسرای عالی رفت و با انجمن های اسلامی دانشجویان هم همکاری داشت. در ۱۹۵۹ پس از اتمام تحصیل به قزوین بازگشت و در جریان فعالیت های سیاسی و پخش اعلامیه دستگیر شد و ۵۰ روز را در زندان گرفت. پس از آزادی با هئیت موئتلفه و کسانی چون باهنر همکاری می کرد. مجددا در ۱۹۷۴ توسط رژیم شاه دستگیر شد و چهار سال را در زندان گذراند.
او چند ماه قبل از انقلاب ۵۷ از زندان آزاد شد. هنگام آمدن آیت الله خمینی به ایران در کمیته استقبال مردمی از وی شرکت داشت. پس از روی کار آمدن جمهوری اسلامی, او سمت های مختلفی را به عهده گرفت. در ۱۹۷۹ به وزارت آموزش و پرورش رسید, در ۱۹۸۰ به نمایندگی مجلس رسید و در همان سال در کابینه بنی صدر, به عنوان اولین نخست وزیر ایران شرکت داشت. پس از برکناری بنی صدر او مدت کوتاهی ریاست جمهوری را به عهده داشت. در این دوره محمدجواد باهنر نخست وزیر او بود.
رجایی در ۸ شهریور ۱۳۶۰ خورشیدی بعد از این‌که رسما کم‌تر از یک ماه رئیس جمهور بود به همراه محمدجواد باهنر و چندی از سایر مقامات جمهوری اسلامی، توسط سازمان مجاهدین خلق ایران و در یک بمب گذاری به قتل رسید. پس از او آیت‌الله خامنه‌ای به ریاست جمهوری برگزیده شد.
رجایی از شخصیت های صاحب نام جمهوری اسلامی بوده است و نزد بسیاری به عنوان الگوی مثبت از او یاد می شده است.رجایی در ضمن در مجمع عمومی سازمان ملل متحد به نمایندگی از جمهوری اسلامی سخنرانی کرد و با نشان دادن جاهای شکنجه روی پاهایش (از زندان های زمان شاه) توجه بسیاری را به خود جلب کرد.
● سید علی خامنه‌ای
آیت‌الله سید علی حسینی خامنه‏ای رهبر جمهوری اسلامی ایران است.
▪ تولد و خانواده
وی در سال ۱۳۱۸ هجری شمسی درخانواده‌ای روحانی در روز ۲۴ تیرماه ۱۳۱۸ برابر با ۱۹۳۹ میلادی درشهر تبریز- شهرستان خامنه در ایران دیده به جهان گشود. پدرش آیت الله سید جواد حسینی خامنه‌ای از مجتهدان مشهد به شمار می‌رفت و جدش آیت الله سید حسین خامنه‌ای از علمای آذربایجانی مقیم نجف بود. ایشان از طرف مادر از نوادگان معلم ثالث میرداماد هستند که بالطبع از نوادگان محقق کرکی هم به حساب می آیند.
▪ دوران کودکی و تحصیل
در سن پنج سالگی به مکتبخانه و پس از مدتی به یک مدرسه ابتـدائی اسلامی به نام «دارالتعلیم دیانتی» رفت. وتحصیلش را تا اخذ مـدرک دیپلم ادامه داد.
▪ تحصیلات حوزوی
وی دروس پایه را با پدرش و بقیه را نزد میرزا احمد مدرس تبریزی و درس رسائل و مکاسب را نزد شیخ هاشم قزوینی فرا گـرفت و تمـام دوره سطح را در مدت پنج سـال و نیم به پایان رساند و سپس به سن هیجده سالگی در درس خارج آیت الله العظمی میلانی حاضر شد.
▪ هجرت به نجف
در سال ۱۳۳۶ به نجف اشرف مهاجرت کرد و در مدت اقامت کوتاه خود از دروس آیت الله العظمی سید محسن حکیم آیت الله العظمی خوئی و آیت الله العظمی شاهرودی بهره برد. پس از بازگشت به ایران از سال ۱۳۳۷ تا ۱۳۴۳ در حوزه علمیه قم به تحصیلات عالی در فقه و اصول و فلسفه، مشغول شد و از درس آیت الله العظمی بروجردی، آیت الله مرتضی حائری یزدی وعلامه طباطبائی بهره جست و در درس فقه و اصول آیت الله العظمی خمینی شرکت جست.
▪ آغاز فعالیتهای سیاسی
وی پس ازسال ۱۳۳۴ شمسی مبارزات خود را آغاز. آیت الله خامنه‏ای از سال ۱۳۴۱ که در قم حضور داشت علیه رژیم پهلوی وارد میدان مبارزات سیاسی شد و شانزده سال به فعالیت سیاسی پرداخت و تا پیروزی انقلاب اسلامی بارها به عناوین گوناگون بازداشت و یا تبعید شد.
▪ مسئولیتها پس از انقلاب
پایه گذاری حزب جمهوری اسلامی با همکاری و همفکری: آیت الله بهشتی، باهنر، هاشمی رفسنجانی دراسفند ۱۳۵۷.
ـ معاونت وزارت دفاع در سال ۱۳۵۸.
ـ سرپرستی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، ۱۳۵۸.
ـ امام جمعه تهران، ۱۳۵۸.
ـ نماینده امام خمینی در شورای عالی دفاع، ۱۳۵۹.
۰ نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، ۱۳۵۸.
ـ حضور در جبهه‌های جنگ با عراق، در سال ۱۳۵۹.
۰ ترور نافرجام در ششم تیرماه ۱۳۶۰ در مسجد ابوذر تهران.
ـ ریاست جمهوری؛ به دنبال ترور محمد علی رجایی دومّین رئیس جمهور ایران، وی در مهر ماه ۱۳۶۰ به مقام ریاست جمهوری ایران اسلامی برگزیده شد.
ـ از سال ۱۳۶۴ تا ۱۳۶۸ برای دوّمین بار به این مقام و مسؤولیت انتخاب شد.
ـ ریاست شورای انقلاب فرهنگ، ۱۳۶۰.
ـ ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام، ۱۳۶۶.
ـ ریاست شورای بازنگری قانون اساسی، ۱۳۶۸.
ـ رهبری انقلاب، وی پس از درگذشت بنیانگذار انقلاب اسلامی امام خمینی با انتخاب مجلس خبرگان به رهبری انقلاب اسلامی ایران برگزیده شد، ۱۳۶۸.
▪ آثار و نوشته‌ها
الف) تألیف و تحقیق:
ـ طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن.
ـ از ژرفای نماز
ـگفتاری در باب صبر
ـ چهار کتاب اصلی علم رجال
ـ ولایت
ـ گزارش از سابقه تاریخی و اوضاع کنونی حوزه علمیه مشهد.
ـ پیشوای صادق.
ـ وحدت و تحزّب.
ـ هنر از دیدگاه آیت الله خامنه‏ای.
ـ درست فهمیدن دین.
ـ عنصر مبارزه در زندگی ائمه (ع).
ـ روح توحید، نفی عبودیت غیر خدا.
ـ ضرورت بازگشت به قرآن.
ـ سیره امام سجاد (ع).
ـ امام رضا (ع) و ولایتعهدی.
ـ تهاجم فرهنگی.
ـ حدیث ولایت.
ب) ترجمه:
ـ صلح امام حسن (ع)، تألیف راضی آل یاسین.
ـ آینده در قلمرو اسلام، تألیف سید قطب.
ـ مسلمانان در نهضت آزادی هندوستان، تألیف عبدالمنعم نمری نصری.
ـ ادعانامه علیه تمدّن غرب، تألیف سید قطب.
● اکبر هاشمی رفسنجانی
آیت‌الله اکبر هاشمی بهرمانی (هاشمی رفسنجانی) متولد ۳ شهریور ۱۳۱۴ (۲۵ اوت ۱۹۳۴) یکی از پرنفوذترین شخصیت‌های سیاسی ایران است. وی در جایگاه ‌های مختلفی مانند ریاست مجلس شورای اسلامی و ریاست جمهوری اسلامی ایران (بین سال‌های ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۶) حضور داشته و هم‌اکنون ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام را بر عهده دارد. او را می‌توان فراجناحی‌ترین شخصیت جمهوری اسلامی دانست که در دوره‌های مختلف به جناح‌های مختلفی از حکومت نزدیک شده است و همیشه به عنوان یکی از قدرت‌مندترین شخصیت‌های جمهوری اسلامی شناخته شده است.
▪ زندگی سیاسی
پیش از انقلاب رفسنجانی علیه رژیم شاه فعالیت می‌‌کرد و چند سالی نیز در زندان آن رژیم به سر برد.
رفسنجانی عضو کلیدی شورای انقلاب ایران به همراه آیت الله سید علی خامنه ای، محمدجواد باهنر، محمد بهشتی، مرتضی مطهری، عبدالکریم موسوی اردبیلی و نزدیکترین مشاور امام خمینی رهبر انقلاب اسلامی ایران در ابتدای پیدایش جمهوری اسلامی بود.
پس از انقلاب، در حالیکه یک روحانی بشمار می‌آمد، اولین رئیس مجلس شورای اسلامی ایران تا سال ۱۳۶۸(۱۹۸۹) شد.رفسنجانی از تاریخ ۲۶ مرداد ۱۳۶۸ (۱۷ اوت ۱۹۸۹) تا ۱۳۷۶ (۱۹۹۷) طی دو دوره رئیس جمهور ایران بود. او اولین رئیس جمهوری بود که پس از پایان رسمی دوره‌اش کنار رفت: زیرا از بین رئیس جمهوران قبلی ابوالحسن بنی‌صدر در میانه کار متهم به خیانت و برکنار شده بود، محمدعلی رجایی ترور شده بود و آیت الله خامنه‌ای به مقام رهبری رسیده بود.
در سال ۱۳۷۹ (۲۰۰۰) بعد از به پایان رسیدن دو دوره ریاست جمهوریش، دوباره خود را نامزد انتخابات مجلس کرد ولی بین ۳۰ نامزد برگزیده مردم تهران انتخاب نشد. سپس با مداخله شورای نگهبان توانست به عنوان ۳۰امین (آخرین) نمایندهٔ مردم تهران به مجلس راه پیدا کند، اما به خاطر جنجال بوجود آمده برسر رد و تایید آرای مردم توسط شورای نگهبان، او پیش از مراسم معارفه کناره گیری کرد. دلیل او این ادعا بود که در جایگاه ‌های دیگر بهتر می‌تواند خدمت کند. رفسنجانی در سال ۱۳۸۴(۲۰۰۵) تصمیم گرفت تا مقام ریاست جمهوری را دوباره بدست آورد. سپس برای سومین بار در انتخابات ۲۷ خرداد ۱۳۸۴ (۱۷ ژوئن ۲۰۰۵) شرکت کرد. او نامزدی خود را بعد از کشکمش‌ها و بحث‌های زیادی در ۲۰اردیبهشت (۱۰ مه) اعلام کرد. در دور اول انتخابات با کسب ۲۱٪ درصد آرا در مکان اول قرار گرفت و به همراه محمود احمدی‌نژاد، شهردار تهران به دور دوم انتخابات که سوم تیر (۲۴ ژوئن) برگزار شد، راه یافت. دور دوم علیرغم حمایت طیف‌های بسیار گسترده از رفسنجانی با پیروزی احمدی نژاد به پایان رسید. او و بسیاری از دیگر کاندیداها معتقد به تقلب در انتخابات بودند. هاشمی رفسنجانی هم‌اکنون رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام است.
▪ زندگی شخصی
تصویر هاشمی رفسنجانی در زمان انتخابات ۱۳۸۴ روی مجله خاورمیانه تایماو از تنها ازدواج خود دارای سه پسر به نام‌های محسن، مهدی و یاسر(به یاد یاسر عرفات) و دو دختر به نام‌های فاطمه و فائزه است. از این بین تنها فائزه وارد سیاست شد و یک بار نماینده مجلس شورای اسلامی و سپس سردبیر روزنامه زن شد.
شایعات بسیاری در مورد ثروت‌ها و اختلاسات مالی او بر جریان است و مجلهٔ "فوربس" در شمارهٔ معروفی به نام "روحانی‌های میلیونر ایران" با بیان این شایعات و درج عکس رفسنجانی روی جلد ماجراهایی آفرید.البته خود او بارها با حاضر شدن در رسانه‌ها گفته است که اگر کسی بتواند جز ثروت پدری من هر نوع ثروت دیگری (ملک املاک، حساب‌های شخصی و...) را ثابت کند من تمام آن را به او می‌‌بخشم.رفسنجانی چند کتاب هم نوشته است که مهم‌ترین آنها در باره امیرکبیر و با عنوان امیرکبیر قهرمان مبازه با استعمار است.● سید محمد خاتمی
سید محمد خاتمی، پنجمین رئیس جمهور ایران بود که طی دو دوره بین سال‌های ۱۳۷۶ تا ۱۳۸۴ ریاست جمهوری ایران را بر عهده داشت.
وی پانزدهم مهر ماه سال ۱۳۲۲ در اردکان یزد متولد شد. وی فرزند آیه الله روح الله خاتمی موسس مدرسه علمیه اردکان و امام جمعه شهر یزد است. همچنین همسر ایشان زهره صادقی خواهر زادهٔ امام موسی صدر است. برادر آقای خاتمی، محمد رضا خاتمی(از فعالان سیاسی) نیز همسر نوهٔ آیت الله خمینی (زهرا اشراقی) است. وی از اعضای بنیانگذار مجمع روحانیون مبارز می باشد. وی دارای سه فرزند: دو دختر به نامهای لیلا و نرگس و یک پسر به نام سید عمادالدین است.
خاتمی پیش از این سمت‌هایی نظیر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ،ریاست کتابخانهٔ ملی و مدیر مسئول روزنامه کیهان را داشته است. همچنین در دوران جنگ معاونت فرهنگی ستاد فرماندهی کل قوا را بر عهده داشت. وی در دولتهای میرحسین موسوی و هاشمی رفسنجانی وزیر فرهنگ وارشاد اسلامی بود اما در سال ۱۳۷۱ به دلیل فضای نامناسب سیاسی استعفا داد.
او درانتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۷۶ به ریاست جمهوری انتخاب شد.
در سال ۷۶ پس از کناره گیری میر حسین موسوی (نخست وزیر پیشین ایران) از نامزدی، وارد رقابت انتخاباتی شد و توانست آقای ناطق نوری را با اختلاف ۱۳ میلیون رای شکست دهد. سید محمد خاتمی در انتخاباتی که میزان مشارکت مردم در آن به رقم باور نکردنی ۸۰ درصد نزدیک بود ۲۰ میلیون رای آورد. انتخابات دوم خرداد ۷۶ اولین انتخابات رقابتی بعد از جنگ بود. پیش از آن آقایان سید علی خامنه‌ای و هاشمی رفسنجانی در انتخابات‌هایی تقریباً غیر رقابتی-اما با آراء قابل توجه- به پیروزی رسیده بودند.
رئیس جمهور خاتمی با بحران‌های بسیار زیادی در دوران ریاست جمهوری اش مواجه شد. ترور حجاریان، کوی دانشگاه، کنفرانس برلین، استیضاح مهاجرانی و قانون مطبوعات و مهم‌تر از همه قتل‌های زنجیره‌ای از این دست بحران‌ها بود که در دورهٔ اول ریاست جمهوری ایشان اتفاق افتاد. رئیس جمهور خاتمی برای انتخابات سال ۸۰ مایل به شرکت در انتخابات نبوداما با توجه به بررسی شرایط تشخیص دادند که به صحنهٔ انتخابات بیایند. رئیس جمهور خاتمی ۲ دلیل برای آمدنش به انتخابات ۸۰ ذکر کرد. «اولی نترسیدن از مشکلات و موانع بود و اصلاحات گام به گام و دومی ارجحیت داشتن تشخیص مردم بر تشخیص شخصی وی به عنوان شخصی که تمام اعتبارات داخلی و خارجی اش را به واسطهٔ رای مردم به دست آورده است.» (خاتمی - خرداد ۸۰- روز ثبت نام برای ریاست جمهوری- وزارت کشور) دور دوم ریاست جمهوری خاتمی به امید تصویب لوایح دوگانه ی اصلاح قانون انتخابات و تبیین اختیارات ریاست جمهوری شروع شد اما طولی نکشید که شورای نگهبان قانون اساسی، لوایح تصویب شدهٔ مجلس را مغایر با شرع و قانون اساسی دانست. بحران‌های دیگری مانند انتخابات مجلس هفتم و رد صلاحیت اصلاح طلب ها، بحران اتمی ایران، تثبیت قیمت‌ها توسط مجلس هفتم و مقید کردن دولت به ارائهٔ قراردادهای بین المللی امضا شده به مجلس برای بازنگری توسط مجلس هفتم از جملهٔ این بحران‌ها در دورهٔ دوم ریاست جمهوری ایشان بود. خاتمی پس از پایان دوره ریاست جمهوری با ایجاد مؤسسه باران (بنیاد آزادی و آبادانی ایران) به حیات سیاسی خود ادامه می‌دهد،همچنین وی هم اکنون مسئولیت کانون گفتگوی تمدنها را نیز بر عهده دارد.
▪ سالشمار زندگی
ـ سال ۱۳۴۰: دروس حوزوی
ـ سال ۱۳۴۴: تحصیل در رشته كارشناسی فلسفه غرب در دانشگاه اصفهان سال ۱۳۴۷: عضو هیات مدیره انجمن اسلامی دانشگاه اصفهان
ـ سال ۱۳۴۸: اخذ درجه كارشناسی از دانشگاه اصفهان
ـ سال ۱۳۴۹: تحصیل در دوره كارشناسی ارشد علوم تربیتی دانشگاه تهران
ـ سال۱۳۵۰: بازگشت به قم و ادامه دروس عالی حوزوی بمدت ۷ سال تا بالاترین درجه تحصیلات حوزوی (اجتهاد - معادل دكتری) سال ۱۳۵۸: تصدی ریاست مركز اسلامی هامبورگ
ـ سال ۱۳۵۹: یكسال پس از پیروزی انقلاب اسلامی نماینده مردم اردكان و میبد در مجلس شورای اسلامی
ـ سال ۱۳۶۰: سرپرست موسسه مطبوعاتی كیهان به فرمان آیت الله خمینی
ـ سال ۱۳۶۱: وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در كابینه مهندس میر حسین موسوی
ـ سال ۱۳۶۸: وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در كابینه هاشمی رفسنجانی
ـ سال ۱۳۷۱: مشاور رییس جمهور و رییس كتابخانه ملی ایرا
ـ سال ۱۳۷۱: آغاز تدریس در دوره‌های كارشناسی، كارشناسی ارشد و دكتری در دروس اندیشه ـ سیاسی، فلسفه سیاست و اندیشه سیاسی در اسلاسال ۱۳۷۵: عضویت در شورای عالی انقلاب فرهنگی به فرمان مقام معظم رهبری
ـ سال ۱۳۷۶: ریاست جمهوری اسلامی ایران (دوره اول)
ـ سال ۱۳۸۰: ریاست جمهوری اسلامی ایران (دوره دوم)
ـ سال ۱۳۸۴: انتخابات نهم ریاست جمهوری و انتخاب محمود احمدی‌نژاد به جای وی
▪ فعالیت‌ها
پس از سخنرانی وی در سازمان ملل متحد (سال ۲۰۰۱) و به پیشنهاد وی سال ۲۰۰۲ میلادی به نام سال گفتگوی تمدنها نامگذاری گردید و وی هم اکنون به عنوان مبدع این نظریه شناخته می‌شود.
▪ جنجال سفر به آمریکا و اقامه دعوا بر علیه وی
پس از دریافت روادید ویزای ورود به آمریکا برای رئیس جمهور سابق جمهوری اسلامی ایران در اواخر ماه آگوست سال ۲۰۰۶ برخی از خانواده های قربانیان کشتارهای سیاسی جمهوری اسلامی از جمله خانواده علی اکبر سعیدی سیرجانی، ادیب، پژوهشگر و نویسنده ایرانی از وی به عنوان رئیس سابق دولت جمهوری اسلامی در دادگاه های آمریکا اقامه دعوا و شکایت کردند.
● محمود احمدی‌نژاد
محمود احمدی‌نژاد سیاست‌مدار و استاد دانشگاه بسیجی و ششمین رئیس جمهور جمهوری اسلامی ایران است.
▪ کودکی
وی در سال ۱۳۳۵ در روستای آرادون گرمسار به دنیا آمد. به گفته وی پدرش آهنگر بود و هفت فرزند داشت، محمود احمدی‌نژاد، که چهارمین فرزند خانواده‌است، به همراه خانواده در سن یک سالگی از آن شهرستان کوچ کرده و ساکن تهران شدند.
▪ تحصیلات
وی دوران تحصیل خود را تا مقطع پایانی متوسطه در مدرسه‌های تهران از جمله مدرسه سعدی و مدرسه دانشمند پشت سرگذاشته و با کسب رتبه ۱۳۲ از کنکور سراسری در سال ۱۳۵۴ در رشته مهندسی عمران دانشگاه علم و صنعت دوره تحصیلات عالی را شروع کرد. در سال ۱۳۶۵ در مقطع کارشناسی ارشد همان دانشگاه پذیرفته شد و در سال ۱۳۶۸ نیز به عضویت در هیأت علمی دانشکده عمران دانشگاه علم و صنعت درآمده و در سال ۱۳۷۶ نیز موفق به دریافت مدرک تحصیلی دکترای مهندسی و برنامه‌ریزی حمل و نقل ترافیک شد (دورهٔ دکترای او هم‌زمان با داشتن سمت استاندار اردبیل بود).
وی طی تدریس در این دانشگاه تدوین مقالات و پژوهش‌های متعدد علمی، راهنمایی چند پایان‌نامه کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی در زمینه‌های مختلف مهندسی راه و ساختمان و حمل و نقل و مدیریت ساخت را بر عهده داشته‌است.
▪ فعالیتهای سیاسی
محمود احمدی‌نژاد پیش از وقوع انقلاب ۱۳۵۷ و سرکار آمدن جمهوری اسلامی در کسوت دانشجو با شرکت در مجالس مذهبی و سیاسی وارد فضای سیاسی جامعه شد و با مشارکت در تهیه و توزیع اعلامیه‌ها قدم در راه مبارزات ضد شاهی گذاشت.
وی پس از انقلاب از پایه‌گذاران انجمن اسلامی دانشجویان(دفتر تحکیم وحدت) بود. وی از مرداد سال ۱۳۵۸ به عنوان نماینده دانشجویان دانشگاه علم و صنعت به همراه چند تن از دانشجویان برای ارایه اساسنامه دفتر تحکیم وحدت و کسب رهنمود به دیدار آیت الله خمینی رفتند، که او دانشجویان را به آیت الله سید علی خامنه‌ای ارجاع داد. استمرار این جلسات در حضور آیت الله خامنه‌ای زمینه شکل‌گیری شورای اولیه دفتر تحکیم وحدت را مهیا کرد.
▪ حضور در جنگ
وی در دوران جنگ ایران و عراق به عنوان داوطلب بسیج در قسمت‌های متعدد جبهه حضور پیدا کرد و تا سال ۱۳۶۴ در فعالیت‌های پشتیبانی و مهندسی رزمی تلاش کرد و در سال ۱۳۶۵ داوطلبانه به تیپ ویژه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی پیوست و با طی دوره‌ای در قرارگاه رمضان در عملیات برون مرزی کرکوک شرکت نمود و بعد از آن نیز به عنوان مسئول مهندسی رزمی لشکر ۶ ویژه سپاه به خدمت پرداخت.
▪ مسئولیت‌ها
احمدی نژاد در دههٔ شصت خورشیدی، چهارسال سمت معاون و فرماندار ماکو و خوی در استان‌ آذربایجان غربی و ۲ سال سمت مشاور استاندار کردستان را بر عهده داشت. از سال ۱۳۷۲ تا ۱۳۷۶ در شرایطی که به عنوان مشاور فرهنگی وزیر فرهنگ و آموزش عالی فعالیت می‌کرد به عنوان اولین استاندار استان جدید التأسیس اردبیل منصوب شد.
▪ اهم فعالیتها و موفقیتها در دوران استانداری
ـ راه‌اندازی تشکیلات اداری استان
ـ انتخاب به‌عنوان استاندار نمونه کشور در سه سال متوالی
ـ استانداری برتر در زمینه فعالیت عمرانی
بازسازی ..۷۵ واحد مسکونی تخریب شده در جریان زلزله اردبیل در طول ۷ماه
احمدی‌نژاد در ۱۳ اردیبهشت ۱۳۸۲ و به دنبال پیروزی فهرست آبادگران در انتخابات دوم شورای اسلامی شهر تهران به عنوان شهردار این شهر توسط این شورا انتخاب شد.وی در نهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران در سوم تیرماه ۱۳۸۴، به عنوان ششمین رئیس جمهوری اسلامی ایران برگزیده و درتاریخ ۱۲ مرداد ۱۳۸۴ توسط رهبر جمهوری اسلامی ایران منصوب و رأی مردم به وی تنفیذ شد.
▪ چکیده‌ای از مسئولیت‌ها و سمت‌ها
ـ فرماندار ماکو
ـ فرماندار خوی
ـ مشاور استاندار کردستان
ـ مشاور فرهنگی وزیر فرهنگ و آموزش عالی در سال ۱۳۷۲
ـ استاندار استان اردبیل در سال‌های ۱۳۷۲ تا ۱۳۷۶
ـ عضو هیات علمی دانشکده عمران دانشگاه علم و صنعت از سال ۱۳۶۸ تا کنون
ـ شهردار تهران از سال ۱۳۸۲ تا ۱۳۸۴
ـ روزنامه نگاری و نگارش مقالات متعدد سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی
ـ عضو هیات مدیره و مدیر عامل شرکت آتی ساز
ـ موسس و عضو انجمن تونل ایران
ـ عضو انجمن مهندسین عمران ایران
ـ مدیر مسوول روزنامه همشهری و راه اندازی همشهری محله در ۲۲ منطقه تهران، همشهری مسافر، همشهری دیپلماتیک، همشهری جوان، همشهری ماه و ضمیمه اندیشه، ضمیمه دانشجو و ...
● انتخابات ریاست جمهوری
▪ دور اول
وی در نهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران، با شعار انتخاباتی «می‌شود و می‌توانیم» وارد عرصهٔ رقابت شد، وی در دور اول با کسب ۱۹٪ آرا پس از اکبر هاشمی رفسنجانی(۲۱٪) دوم شد، و به دور دوم انتخابات رفت.
▪ پیرامون انتخابات
مقالهٔ کامل در :تقلبات احتمالی در نهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران
برخی، از جمله دو کاندید از نه کاندیدای دوره نهم، شامل مهدی کروبی ، اعتقاد به وجود تقلب در انتخابات، داشتند اما کسی در موعد مقرر هیچ شکایتی تسلیم مراجع ذیربط نکردند و ادعای تقلب از سوی مقامات رسمی پیگیری نشد.▪ شعارها و برنامه‌ها
بر خلاف اکثر رقبای انتخاباتی محمود احمدی‌نژاد هیچ‌گاه میثاق و منشوری ارایه نکرد اما از اهم برنامه‌ها و شعارهای انتخاباتی وی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
ـ دولت کارآمد و عدالت‌گستر
ـ سلامت مدیران
ـ مبارزه با فساد اداری
ـ پیشگیری از بروز شکاف بین دولت و مردم
ـ تشکیل «دولت اسلامی»
ـ تثبیت و تقویت آرمان‌خواهی و برایت از ایده‌آلیسم
ـ گفتمان خدمت به جای قدرت
ـ علمی کردن مدیریت
ـ کاهش نرخ تورم از طریق کاهش هزینه‌های دولت و کاهش نرخ سود بانکی
ـ بسط توسعهٔ سیاسی از طریق بالا بردن قدرت نقد و مشارکت مردم
ـ اولویت دادن به تولید داخلی
ـ حضور دولت در هر استان برای حل مشکلات بخشی
ـ کاهش تصدی‌گری دولت
ـ بالندگی فرهنگ از طریق تقویت هویت ملی و تاریخی و اسلامی ایران
ـ ایجاد فضای آرمانی و آرمانخواهی در کشور برای مقابله بامعضلات فرهنگی.
ـ احمدی‌نژاد در تاریخ ۲۵ مرداد ۱۳۸۴ متن کامل برنامهٔ دولت خود را اعلام کرد.
▪ گزینش وزرا
احمدی نژاد در تاریخ ۲۳ مرداد ۱۳۸۴ کابینهٔ پیشنهادی خود را به مجلس معرفی کرد. یکی از شروط گزینش وزرا از سوی احمدی‌نژاد موافقت آنان با مفاد میثاق‌نامه‌ای تحت عنوان «میثاق‌نامهٔ دولت اسلامی» و امضای آن بود.
بر خلاف بسیاری از پیشبینی‌ها مبنی بر انتخاب تمامی نامزدها از سوی مجلس شورای اسلامی، نمایندگان پس از تحقیق و بحث پیرامون وزیران پیشنهادی، در تاریخ ۲ شهریور ۱۳۸۴ چهار تن از آنان را فاقد صلاحیت احراز پست وزارت تشخیص داده و به بقیه رای اعتماد دادند. آقایان اشعری، علی‌احمدی، هاشمی و سعیدلو که به ترتیب برای وزارتخانه‌های آموزش و پرورش، تعاون، رفاه و تأمین اجتماعی و نفت پیشنهاد داده شده بودند موفق به کسب رای اعتماد از مجلس نشدند.احمدی‌نژاد طبق قانون اساسی، سه ماه فرصت داشت تا افراد دیگری را به جای نامزدهای رد صلاحیت‌شده به مجلس پیشنهاد دهد.
▪ حضور در سازمان ملل
محمود احمدی نژاد در ۱۳ سپتامبر ۲۰۰۵ برای شرکت در شصتمین مجمع عمومی سازمان ملل به نیویورک رفت. او دوبار در مجمع عمومی این سازمان سخنرانی کرد و با سران بسیاری از کشورها و ایرانیان مقیم امریکا دیدار کرد. در سخنرانی نخست او بیش تر به طور غیرمستقیم به نقش امریکا در نارسایی‌های سازمان ملل اشاره کرد و در سخنرانی دوم در مورد حل بحران هسته‌ای ایران صحبت کرد.
▪ سخنرانی در سمینار جهان بدون صهیونیسم
احمدی‌نژاد در سخنرانی‌ خود، در سمیناری تحت عنوان «جهان بدون صهیونیسم»، خواستار محو شدن اسراییل از روی نقشه جهان شد. این سخنان وی واکنش‌های زیادی را در سراسر جهان برانگیخت. کوفی عنان رئیس سازمان ملل متحد در پی این سخنان، سفر خود به ایران را لغو نمود.پیش از او نیز بارها مشابه این جملات از زبان دیگر مسؤلان بلند پایه جمهوری اسلامی ایران، از جمله آیت الله سید علی خامنه‌ای، و اکبر هاشمی رفسنجانی گفته شده بود. بعضی معتقدند سخنان احمدی نژاد پاسخی به دخالتهای دولت صهیونیستی در امور داخلی ایران و تهدیدهای آنان علیه ایران و نیز تغییر معادلات بین المللی به نفع ایران بوده است.
▪ درخواست جابجایی کشور اسراییل به‌ قاره‌های دیگر
محمود احمدی‌نژاد که برای شرکت در نشست فوق‌ العاده سران سازمان کنفرانس اسلامی در شهر مکه در عربستان سعودی به سر می‌برد، طی نشستی خبری در این شهر گفت قبول ندارد که هیتلر، رهبر آلمان نازی میلیونها یهودی را در کوره‌های آدم‌سوزی سوزانده و حتی اگر فرض بر صحت این ادعا گذاشته شود، چرا اروپایی‌هایی در خاک خود مثلاً در آلمان یا اتریش چند ایالت را به ‌صهیونیست‌ها نمی‌دهند تا حکومت خود را در آن ایجاد کنند.[نیاز به ذکر منبع] این اظهارات نیز واکنش برخی کشورهای جهان و سازمان ملل متحد را برانگیخت . به‌ دنبال این سخنان تعدادی از چهره‌های نئونازی در آلمان خواستار کمک و همکاری جمهوری اسلامی ایران در ضدیت با یهودیان شدند.
▪ نامه به جرج بوش و آنگلا مرکل
محمود احمدی‌نژاد نامه‌ای دربارهٔ «روش‌های جدید» برای پایان به مشکلات اتمی ایران را خطاب به جورج بوش، رئیس جمهور آمریکا نوشت که به سرعت به یکی از اصلی‌ترین خبر رسانه‌های جهان تبدیل شد[نیاز به ذکر منبع]. این نامه به عنوان اولین نامهٔ یک مسئول جمهوری اسلامی به یک مسئول ایالات متحده امریکا پس از انقلاب ایران شناخته می‌شود. این نامه را کاندولیزا رایس و مشاور امنیت ملی استفان هادلی بررسی کردند. این نامه توسط مسئولان ایالات متحده بدون پاسخ ماند و به عنوان تلاشی برای مذاکره که در مورد نگرانی‌های امریکا در مورد برنامهٔ اتمی‌ ایران صحبتی نکرده، نادیده گرفته شد. این نامه توسط برخی از منابع نامه‌ای برای دعوت به اسلام شناخته شد که این موضوع توسط شخص احمدی‌نژاد تایید شد[. در مصاحبه‌ای با مجلهٔ آلمانی اشپیگل که در نسخه روی‌خط آن در تاریخ ۳۰ می‌۲۰۰۶ منتشر شد به احمدی‌نژاد این ادعا را که هدفش تحریک امریکا بوده رد کرد. این آغازی از نامه‌های احمدی نژاد به سران جهان بود. او بعدها به آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان، نیز نامه نوشت. قابل ذکر است که هم جرج بوش و هم آنگلا مرکل جوابی به نامه‌های محمود احمدی نژاد ندادند و نامه‌های وی را فاقد ارزش جواب دادن دانستند.
▪ عملکرد اقتصادی دوران ریاست جمهوری وی
عملکرد اقتصادی محمود احمدی نژاد و "دولت مهرورزی" باعث بروز انتقادات فراوان و بی سابقه ای در بین مطبوعات داخل و خارج از ایران و نمایندگان مجلس شورای اسلامی از عملکرد اقتصادی دولت شد. گفتنی است که همکنون بیش از ۱۳ میلیون ایرانی زیر خط فقر زندگی می کنند و هزاران کارگر ایرانی از ۵۰ ماه پیش حقوق و مزایای شغلی را دریافت نکرده اند[نیاز به ذکر منبع]. روزنامه های داخل کشور هم با اشاره به گرانی و تورم طاقت فرسا، "دولت مهرورزی" را به بی عملی و فرافکنی در زمینه این مشکل جدی متهم کرده اند. گرچه بسیاری از کارشناسان اقتصادی معتقدند برای قضاوت در مورد عملکرد دولت نهم، عنوز پس از گذشت یکسال و اندی زود است، با اینحال پس از گذشت چند ماه از تشکیل دولت، روزنامه ها و مطبوعات وابسته به جناح های چپگرا و دوم خرداد و نیز عده ای از طرفداران حزب کارگزاران، دولت را متوجه انتقادات شدید و گاه غیر معقول نمودند که به گفته خود احمدی نژاد، در طول ۱۶ سال گذشته، بی سابقه بوده است. طبق اعلام بانک مرکزی، نرخ تورم در سال جاری به زیر ۱۱ درصد رسیده است که منتقدان دولت مهرورزی، آن را غیر واقعی و کاذب می دانند.
▪ نقش احتمالی در وقوع بعضی جنایات
پیش از نهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران و پس از آن همواره شایعاتی درباره محمود احمدی‌نژاد، بین مردم ایران و جهان و همچنین رسانه‌های جهانی و در محافل سیاسی مطرح بوده‌است.
▪ مسئولیت‌ در زندان‌های جمهوری اسلامی
به ادعای برخی از مخالفین حکومت ایران، احمدی نژاد در دههٔ ۶۰ شمسی «تیرخلاص زن» زندان‌های جمهوری اسلامی بوده‌است و مخالفان سعی در افشای شواهدی در مورد نقش او در زندان‌های اوین و قزل حصار داشته‌اند. بسیاری از نیروهای اپوزیسیون، و برای مثال سازمان مجاهدین خلق ایران و حزب سبزهای ایران و حزب کمونیست کارگری ایران و سازمان جوانان کمونیست در ادبیات رسمی خود احمدی نژاد را «تیرخلاص زن» می‌خوانند. برخی نیز با این قضیه مخالفند و در مخالفت با آن صحبت کرده‌اند.احمدی نژاد در مصاحبه تلویزیونی خود قبل ار انتخابات، این اتهام را عجیب خواند و از اظهار اینگونه شایعات اظهار تأسف کرد.
▪ گروگان‌گیری ماموران سفارت امریکا
یکی از شایعاتی که در مورد احمدی نژاد بر سر زبان‌ها افتاد، نقش او در گروگان گیری ماموران سفارت امریکا در روزهای پس از انقلاب ۱۳۵۷ ایران بود. دولت امریکا به واسطهٔ ادعای یکی از کارمندان سفارت امریکا این اتهام را مطرح کرد و سپس برخی از احزاب و سازمان‌های مخالف جمهوری اسلامی نیز آن را پی گرفتند. احمدی نژاد، جمهوری اسلامی و سپس برخی از گروگان‌گیران تأییدشدهٔ آن واقعه، همچون عباس عبدی و محسن میردامادی، هر گونه نقش احمدی نژاد در این واقعه را رد کردند. این ادعا اثبات نشد، و ماجرا خاتمه یافت. خود احمدی نژاد در مصاحبه با شبکه تلوزیونی سی‌ان‌ان امریکا این ادعا را رد کرد.
▪ ترور رهبران حزب دموکرات کردستان ایران
از دیگر اتهاماتی که برخی به احمدی نژاد نسبت داده‌اند، دست داشتن وی در ترور رهبران حزب دموکرات کردستان ایران (از جمله عبدالرحمان قاسملو) در اواخر دههٔ ۸۰ میلادی درکشور اتریش است. پس از انتخاب شدن احمدی نژاد به ریاست جمهوری، دولت اتریش به علت اعتراض به این قضیه سفیر خود را از ایران فراخواند .
منبع : ویکی پدیا