یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

۱۱ ژوئن سال ۱۱۸۴ ـ روزی که شهر تروا به دست یونانیان ویران شد


۱۱ ژوئن سال ۱۱۸۴ ـ روزی که شهر تروا به دست یونانیان ویران شد
طبق برآورد «اراتوستنس» ریاضیدان، جغرافیدان و فضاشناس یونانی تبار و محاسبات تقویمی قرون معاصر، شهر تروا یازدهم ژوئن سال ۱۱۸۴پیش از میلاد به دست یونانیان ویران شد. یونانیان اواخر آوریل (۴۸ روز پیش از تکمیل ویرانی) وارد این شهر شده بودند. «هومر» شاعر نابینای یونان باستان در «ایلیاد» به توصیف جنگ افسانه مانند تروا (ربوده شدن هلن دختر اسپارتی به این شهر، در اسارت «پاریس» تروایی قرار گرفتن او و ...) پرداخته است.
شهری که تخریب آن در این روز تکمیل شد هفمتین شهری بود که هریک پس از دیگری در همان محل و بر روی ویرانه های یکدیگر در شمال غربی آناتولی (ترکیه آسیایی) ــ نه چندان دور از رود گرانیکوس (محل نخستین جنگ اسکندر با ایران) و تنگه داردانل ــ ساخته شده بودند که اینک به «حصار لیک» معروفند.
طبق مطلبی که بر یک سنگ مرمر باقی مانده از آن زمان حک شده است، ویران شدن تروا در سال ۱۲۰۸ پیش از میلاد و به روایت هرودوت ۱۲۵۰ سال پیش از میلاد مسیح و با تاکتیک خاص و خدعه (داستان برجای گذاردن اسب چوبی که چند نظامی در شکم آن پنهان شده بودند و ...) اتفاق افتاده بود. با وجود این، مورخان و باستانشناسان سال ۱۱۸۴ پیش از میلاد را دقیق تر می دانند. تروا از سال ۵۴۶ پیش از میلاد که کوروش بزرگ بر دولت لیدی غلبه کرد در قلمرو ایران قرار گرفته بود و این منطقه حدود دو قرن توسط یک ساتراپ (استاندار) ایرانی اداره می شد.
در اکتشافات یک باستانشناس آلمانی در سال ۱۸۷۰ دیوارهای سنگی آخرین شهر تروا از زیر خاک خارج شد (عکس پایین)
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز