چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا


درک مشترک


درک مشترک
هرگاه احساس بهتری نسبت به همسرتان پیدا كنید می توانید رفتار بهتری با او داشته باشید. داشتن این احساس خوب كمك زیادی به شما خواهد كرد زیرا اگر رفتارتان را عوض كنید، طبیعتاً در نحوه واكنش همسرتان هم تفاوتی ایجاد خواهد شد. اگر بتوانید به او نشان دهید كه او را درك می كنید و او آن را احساس كند، از بدرفتاری و حمله به شما منصرف خواهد شد و به این ترتیب، موانع مشكل ساز را از سر راه برمی دارد. البته ممكن است مدتی طول بكشد، چون همسرتان نه تنها باید باور كند كه دیگر نیازی نیست كه از شما بترسد بلكه باید ترسی را كه در دوران گذشته زندگی خود از فردی كه با او خشونت می ورزیده یا به او آسیب می رسانده هم از زندگیش پاك كند. شما باید بارها و بارها به او ثابت كنید كه او را درك می كنید. شاید لازم باشد چند روز یا چند هفته یا چند ماه به این كار ادامه دهید تا او كاملاً به این امر یقین پیدا كند كه البته وقتی به این یقین برسد، همه چیز تغییر خواهد كرد.
ثابت شده كه اغلب اوقات بحث و مشاجره در اوج غلیان احساسات فوران می كنند اما اگر موفق شوید این قبیل مهارتها را در اوقات دیگر مثلاً وقتی مشكلی پیش آمده و همسرتان با شما محرمانه در مورد آن صحبت می كند به كار برید درخواهید یافت كه اگر همسرتان را درك كنید و به حرفهایش اهمیت دهید اوضاع زندگی شما به طور چشمگیری بهبود خواهد یافت.
راه حلهای ذیل به شما كمك خواهد كرد كه بتوانید به همسرتان ثابت كنید كه او را درك می كنید و این موضوع وقتی بیشتر اهمیت پیدا می كند كه همسرتان احساسات عمیق یا نیازهای شدید خود را به شما ابراز می كند.
۱ - ابراز همدردی كنید و آن را به همسرتان نشان دهید
حالت چهره و رفتار، نمایانگر بالاترین ابراز درك و توجه هستند كه برای نشان دادن همدلی و همدردی هم به كار می رود. برای این كار می توانید چهره خود را به سوی همسرتان برگردانید و چشم در چشم او بدوزید. استفاده از این حالت رفتاری نه تنها نشان دهنده درك و همدلی شما است بلكه بر تمركز و توجه شما هم اثر موثر می گذارد. در این صورت حتی اگر در ابتدا احساس بد و منتقدانه ای داشتید حال قادر می شوید حرفهای همسرتان را بهتر بفهمید و او را باور كنید. لذا وقتی همسرتان صحبت می كند، حالات رفتاری خود را طوری هماهنگ كنید كه نشان دهید با او همدردی می كنید. بنابراین اگر او خندید و از شما توقع داشت شما هم بخندید، این كار را بكنید. اگر ناراحت است شما هم حالت غمگینی به خود بگیرید و خود را متأثر نشان دهید. در زوجهایی كه عمیقاً یكدیگر را درك می كنند، مشاهده شده كه اغلب اوقات همزمان با هم می نشینند، می ایستند و حركت می كنند. توجه داشته باشید كه اگر فقط وانمود كنید، موثر نخواهد بود، بلكه چنانچه به طور طبیعی و غریزی حركات همسرتان را تكرار كنید، همدلی و همدردی موجود در شما خود را نشان خواهد داد.
۲ - احساسات همسرتان را تصدیق نمایید
تعجب نكنید اگر گفته می شود كه همسرتان بیش از هر عامل دیگری نیاز به این دارد كه شما به احساساتش پی ببرید و آنها را درك كنید. از این رو بروز احساسات طرف مقابل و تأیید آنها از سوی شما جوابگوی این نیاز است. این درك و پذیرش نباید به حالت انتقادآمیز و یا به صورت استهزاء باشد، بلكه با پرسیدن سؤالهایی از قبیل: تو چه احساسی راجع به آن واقعه داری؟ و یا اظهار عبارتهایی تشویق آمیز مانند: من می فهمم تو عصبانی هستی... یا این باید برایت سخت باشد كه.... این كار را انجام دهید. قبل از اینكه كاملاً به چگونگی احساس همسرتان واقف شوید، هیچگاه اصرار نداشته باشید راه حلی برای كاهش آن احساس پیدا كنید. به خصوص اینكه مردها معمولاً احساس می كنند اگر مشكلی پیش آمده وظیفه آنهاست كه هر چه سریعتر آن را برطرف نمایند.
۳ - به نقطه نظرات همسرتان ارج بنهید
ممكن است شما همسرتان را درك كنید اما در عین حال با نظراتش موافق نباشید ولی فراموش نكنید كه باید برای آن نظرات ارزش قائل شوید، بنابراین وقتی نیازی نمی بینید كه او را در آنچه كه می گوید یا فكر می كند یا احساس می نماید همراهی كنید این موضوع حائز اهمیت است كه به او نشان دهید به نظراتش ارج می نهید. در این حالت با این كه مدام وسوسه می شوید حق را به همسرتان ندهید یا با او مشاجره كنید یا نظر خودتان را به او تحمیل نمایید، بهتر است به جای این كارها به او اجازه دهید نظرش را بیان كند. در این مواقع جملاتی مثل: من می فهمم تو چه می گویی.... بله، من می بینم تو چه طرز فكری داری اثرات خوبی دارند.
۴ - نیازهای همسرتان را مورد توجه قرار دهید
نیاز اساسی همسرتان تأیید احساس و نقطه نظرات او از سوی شما می باشد. شاید اغلب این نیازها، عملی هم باشند. او برای تعویض كاغذ دیواری اتاق احتیاج به كمك فیزیكی شما دارد. او برای تربیت كردن بچه ها احتیاج به حمایت روحی شما دارد. شاید برخی نیازهای او نمایشی و سطحی باشند: مثلاً دوست دارد باز هم از زبان شما بشنود كه آیا هنوز هم او را دوست دارید یا نه؟ حال اگر شما بتوانید به همسرتان ثابت كنید كه نیازهای او را درك می كنید، به او هم احساس بهتری دست خواهد داد. مثلاً صمیمانه از او بپرسید: انگار به چیزی احتیاج داری، به من بگو چه می خواهی.... یا در سطحی عمیق تر به او بگویید: می فهمم كه احساس می كنی برای كارت ارزش قائل نشده اند... ، می دانم كه احساس عدم موفقیت می كنی... .
۵ - آماده عمل شوید
آخرین مرحله درك كردن، تمایل به انجام دادن است. معمولاً وقتی نقطه نظرات كسی را می بپذیرید باید طبق آن عمل كنید. اما باز هم لازم است ذكر شود كه لزومی ندارد به طور درست با خواسته های همسرتان موافق باشید، چون در تمام مراحل زندگی هر دو حق مساوی دارید. البته این بدان معنا است كه باید تمایل داشته باشید وقت و انرژی كافی را صرف حل این تساوی حقوق نمایید. مهم نیست خواسته ها چه باشند، موضوع مهم در این میان فقط به توافق رسیدن است. این تمایل نیز درست مانند حرفها و لبخندها، ضمانتی برای این احساس همسرتان است كه مطمئن شود او را واقعاً درك می كنید.
۶ - عشق و علاقه خود را به وضوح نشان دهید
مهم نیست كه چگونه توجه و علاقه خود را به همسرتان نشان دهید ولی مطمئن باشید در زندگی هر شخصی راههای بی شماری وجود دارد كه می توان علاقه و محبت را به بهترین نحو ابراز كرد. با ابراز محبت خالصانه و با احساس، به همسرتان نشان دهید شریك خوبی هستید. زمانی كه با او احساس همدردی می كنید این ابراز عشق و محبت هر قدر هم كم باشد آن را به نحو احسن ابراز كنید. چون نحوه ابراز آن اهمیت زیادی دارد.
لادن نصیری
منبع : روزنامه همشهری


همچنین مشاهده کنید