سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا


قوانین خانه آرام


قوانین خانه آرام
زمانی که بچه ها کوچک هستند والدین خودشان را نخستین معلم آن ها می دانند. ولی همین که فرزندانشان وارد مدرسه شدند، والدین این نقش خود را فراموش می کنند. واقعیت این است که شرایط و نحوه زندگی بچه ها در خانه و روابط آنها با سایر افراد خانواده بر میزان موفقیت تحصیلی آنها تأثیر می گذارد. ساعت خواب، خوردن یا نخوردن صبحانه و روابط با خواهر و برادرها بر عملکرد او در مدرسه اثر می گذارد. شما می توانید شرایط و محیط خانه را طوری تنظیم کنید که فرزندتان با آمادگی کامل به مدرسه برود اما فکر می کنید این کار ساده است؟ یک بار دیگر به آن فکر کنید! هیچ قاعده و قانون کلی ای وجود ندارد. راهکاری که در یک خانواده مؤثر واقع شده ، ممکن است در خانواده ای کارآیی نداشته باشد. از طرفی روشی که برای یکی از فرزندانتان مناسب است ممکن است با خواسته ها و نیازهای سایر فرزندانتان در تضاد باشد. اکثر والدین به این نتیجه رسیده اند که وجود برخی قوانین روزانه که چارچوب کلی روابط و فعالیت های روزمره در خانه را پوشش می دهد، به همه افراد خانواده، چه کودکان و چه بزرگسالان کمک می کند تا بهتر با مشکلات کنار بیایند. وجود نظم به همه احساس خوبی می دهد و از آشفتگی های ذهنی جلوگیری می کند.
کودکان در محیطی که هرج و مرج بر آن حاکم است به خوبی تربیت نمی شوند. از طرفی اگر قوانین و مقررات خانه بسیار سفت و سخت باشد و خصوصیات ، سلیقه و ویژگی های شخصیتی فرزندان در آن لحاظ نشده باشد، مسلماً نمی تواند برای آن ها مناسب باشد. والدین باید در خانواده محیطی متعادل و بین این دو حالت را ایجاد کنند.
یکی دیگر از مزایای وجود قانون در خانواده جلوگیری از بروز مشاجره های بین والدین و فرزندان است که هر از گاهی رخ می دهد. مثلاً زمانی که فرزندتان با لحن ملتمسانه می گوید: نمی شه یه کم دیگه بیدار بمونم؟ بهترین و قانع کننده ترین جواب این است : خودت که می دونی، قانون اینه که در طول سال تحصیلی شب ها ساعت ۹ بخوابی.
● هرشب برای روز بعد آماده شوید
آماده شدن برای روز بعد قبل از رفتن به رختخواب هم به والدین و هم به فرزندان حس اطمینان خاطر می دهد. زمانی که بچه ها با خیال راحت و اطمینان از این که همه چیز برای فردا مرتب است به رختخواب می روند خواب راحت تری خواهند داشت. صبح ها و قبل از رفتن به مدرسه هم استرس نخواهند داشت.
این هم یک مثال از قوانینی که در یک خانواده می تواند اجرا شود:
● کارهایی که بچه ها هرشب انجام می دهند
بچه ها قبل از خواب باید تمام تکالیف شان را چک کنند تا مطمئن شوندکه چیزی از قلم نیفتاده است. بعد کیف مدرسه شان را آماده کنند و کنار در ورودی بگذارند. لباسی را که قرار است روز بعد بپوشند (حتی جوراب ها را) درگوشه ای حاضر و آماده بگذارند تا فردا بتوانند آنها را راحت پیدا کنند. خوراکی ای که قرار است فردا به مدرسه ببرند را آماده کنندو در یخچال بگذارند.
● کارهایی که والدین و بچه ها با هم انجام می دهند
در یک تقویم تمام کارهایی که باید در هر روز انجام شود با کمک بچه ها و والدین شان نوشته می شود. مانند تاریخ امتحان ها، زمان تحویل طرح ها، کلاس های فوق برنامه آموزشی و ورزشی و برنامه های تفریحی. والدین و فرزندان هرشب با هم به این تقویم نگاه می کنند و برای روز آینده برنامه ریزی می کنند.
● کارهایی که والدین و فرزندان پیش از خواب انجام می دهند
یکی از قوانین خانه ساعت به رختخواب رفتن بچه ها است. این زمان متناسب با سن هریک از فرزندان به صورت جداگانه تعیین می شود. زمانی که بچه ها کوچک هستند بهتر است والدین هرشب یک داستان کوتاه با لالایی برای آن ها بخوانند. بچه های بزرگتر هم اگر دوست داشته باشند می توانند قبل از خواب چند دقیقه ای مطالعه کنند. همه این موارد می تواند با میل و سلیقه بچه ها تغییر کند به جز ساعت خواب که والدین آن را تعیین می کنند. نظم و ترتیب و پایبندی به این قانون هم به نفع بچه ها است و هم به نفع والدینشان.
● اضطراب صبحگاهی بچه ها را کمتر کنید
همه پدر و مادرها دوست دارند فرزندانشان سرحال و شاداب و مشتاقانه به مدرسه بروند. ولی بدون داشتن نظم و ترتیب و فاصله زمانی مناسب و کافی بین ساعت از خواب بیدار شدن بچه ها و ساعتی که باید از خانه بیرون بروند و راهی مدرسه شوند، استرس زیادی را تجربه خواهند کرد.
راهکارهایی برای جلوگیری از استرس و شتابزدگی صبحگاهی وجود دارد.
● بیدار شدن
اگر از تلاش هر روزه برای بیرون کشیدن بچه ها از رختخواب خسته شده اید و نمی خواهید هر روز صبح تان را با داد و فریاد برای بیدار کردن بچه ها شروع کنید ، بهتر است به هرکدام از آن ها یک ساعت زنگ دار بدهید.
به این ترتیب خیلی زود بچه ها مسئولیت بیدارشدنشان را به عهده می گیرند. اگر فرزندتان دوست دارد بعد از بیدار شدن چند دقیقه ای را در رختخوابش دراز بکشد از او بخواهید ساعتش را نیم ساعت زودتر کوک کند.
● وقت بیشتری را به صرف صبحانه اختصاص دهید
بچه ها کیف شان را برداشته اند و با عجله به طرف در می روند. شما هم به سرعت یک لقمه می گیرید و دنبال آنها می دوید تا آن لقمه را به عنوان صبحانه بخورند. ولی این کار اصلاً شروع مناسبی برای یک روز خوب نیست. بعضی از بچه ها دوست ندارندکه صبحانه بسیار مفصلی بخورند ولی اگر شما وقت بیشتری را به زمان صرف صبحانه اختصاص دهید به طوری که بچه ها در آرامش خاطر و بدون استرس دیرشدن مدرسه بتوانند صبحانه بخورند، مسلماً نسبت به خوردن صبحانه علاقه بیشتری نشان خواهند داد.
سعی کنید خوردن صبحانه را به جای یک کار اجباری به صورت کاری لذت بخش درآورید. همه با هم سرمیز صبحانه حاضر شوید و هنگام صبحانه خوردن با بچه ها در باره چیزهایی که دوست دارند صحبت کنید. این کار نه تنها باعث می شودکه آنها صبحانه را با میل و علاقه بیشتری بخورند بلکه اضطراب شان را کمتر می کند وبچه ها با آرامش بیشتری راهی مدرسه می شوند.
● محیطی آرام به وجود آورید
صبح ها و هنگام خوردن صبحانه سعی کنید خانه محیطی آرامش بخش داشته باشد. از هرگونه مشاجره بپرهیزید. بهتر است صبح ها تلویزیون راخاموش کنید. اگر دوست دارید می توانید از موسیقی های ملایم استفاده کنید.
● بازگشت به خانه
بهتر است قوانینی هم در مورد زمانی که بچه ها از مدرسه به خانه می آیند داشته باشید. مثلاً این که کیف شان را در جای خاص بگذارند و لباس هایشان را آویزان کنند. دراین صورت آن ها دیگر مشکلی برای پیداکردن وسایلشان نخواهند داشت.
پس از آن بچه ها باید نگاهی به دفترچه یادداشت شان بیندازند و ببینند که برای فردا چه کارهایی را باید انجام دهند. اگر وقت کافی برای انجام تکالیف شان داشتند می توانند زمانی را هم صرف بازی و تفریح کنند و بعد از آن به درس هایشان برسند.
● تقویم خانوادگی
همه والدین می دانند که تنظیم برنامه برای بیشتر از یک نفر چقدر سخت است. پس بهتر است یک تقویم خانوادگی داشته باشید و در آن تمام کارهای فوق برنامه را یادداشت کنید. مانندکلاس موسیقی ، تمرین فوتبال و تحقیق هایی که بچه ها باید انجام و در تاریخ معینی تحویل دهند. می توانید برای هریک از بچه ها، یک رنگ خودکار اختصاص دهید تا تقویم مرتب تر باشد. همه اعضای خانواده باید مرتباً تقویم را چک کنند تا هیچ کاری از قلم نیفتد. می توانید جمعه شب ها هم یک نگاه کلی به روزهای هفته آینده در تقویم داشته باشید.
وقتی بچه ها کوچک هستند، خانه و مدرسه دو بخش بسیار مهم از زندگی آنها است. هرچه که در یکی از آن ها رخ دهد معمولاً بر دیگری هم اثر می گذارد. مشکلات خانوادگی بچه ها را مضطرب می کندو عملکرد آنها را در مدرسه تحت تأثیر خود قرار می دهد. هرچه محیط خانواده آرام تر باشد آنها در مدرسه موفق تر خواهندبود.
غزاله مرعشی
منبع : روزنامه ایران


همچنین مشاهده کنید