پنجشنبه, ۲۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 9 May, 2024
مجله ویستا

برای ایلنا


برای ایلنا
ایجاد مانع در مقابل جریان آزاد اطلا‌ع‌رسانی و توقیف روزنامه‌ها را می‌توان عریان‌ترین تصمیم مبنی بر محدودیت آزادی بیان و اطلا‌ع‌رسانی دانست. در این میان اما ممانعت از ادامه كار خبرگزاری ایلنا را باید اقدامی بدیع و برداشتن گامی فراتر از آنچه تاكنون درباره نشریات و روزنامه‌ها اعمال شده است، به حساب آورد. توجه به این حقیقت كه خبرگزاری‌ها به عنوان رسانه‌های مادر، وظیفه اطلا‌ع‌رسانی و آگاهی‌بخشی به جامعه را به سرانجام می‌رسانند، می‌تواند راهگشای پاسخگویی به این پرسش باشد كه چرا خبرگزاری ایلنا پس از سال‌ها عملكرد قابل قبول و قانونی در امر اطلا‌ع‌رسانی، اكنون باید به محاق رود و به‌نوعی از ادامه كار منع شود.
خبرگزاری ایلنا كه سال‌ها پیش فعالیت خبری را با كسب مجوز رسمی از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلا‌می آغاز كرد، در طول سال‌های فعالیت اطلا‌ع‌رسانی اهتمام ویژه‌ای به انتشار اخبار مربوط به كارگران و اخبار حوزه حقوق بشر داشته و بنا بر ماهیت وجودی خویش، خبرنگاران و مدیران این رسانه تمامی هم و تلا‌ش خود را برای به سامان رسانیدن خواسته‌های صنفی كارگران و جریانات دیگری همچون احزاب، انجمن‌ها، دانشجویان و زنان به كار می‌بستند. ثمره این تلا‌ش، در آگاهی‌بخشی به طیف‌های وسیعی از افراد جامعه نمایان شد و همین رویكرد بود كه ایلنا را با اقبال زیادی میان علا‌قه‌مندان به كسب خبر و آگاهی به ویژه رسانه‌های مكتوب مواجه ساخته بود. خبرگزاری ایلنا در این سال‌ها یكی از مهم‌ترین پایگاه‌های دادخواهی جریاناتی بود كه تریبونی برای بیان نظریات و اعتراض به نقض حقوق اولیه خویش نمی‌یافتند. اقشار اجتماعی، گروه‌های سیاسی، احزاب، كارگران، زنان و دانشجویان هرگاه با محدودیت مواجه می‌شدند، گوشه‌چشمی به ایلنا داشتند تا با اطلا‌ع‌رسانی این رسانه، زمینه اطلا‌ع‌رسانی گسترده در مطبوعات و نشریات را نیز فراهم نمایند. ‌
خبرگزاری ایلنا اما اكنون به دلیل جرمی نامعلوم و گناهی ناگفته، تعطیلی فعالیت‌های خبری خود را شاهد است. این رسانه در حالی با تعطیلی مواجه شده كه مدیرعاملش در هفته‌های اخیر تلا‌ش و حسن‌نیت زیادی را برای تداوم كار مجموعه خبری خود به كار بست. استعفای مدیرعامل این خبرگزاری نیز با این امید انجام شد كه نگرانی از تعطیلی ایلنا رفع گردد و همكاران این رسانه همچنان فعالیت خبررسانی خود را تداوم بخشند.
‌ با این همه اما همراهی‌های مجموعه مدیران ایلنا نیز نتوانست گشاینده باب بسته شود و بدین ترتیب جامعه مطبوعاتی و رسانه‌ای كشور برای اولین بار در سال‌های اخیر شاهد تصمیمی بدیع و قابل تامل بود. با این حال توقف كاری ایلنا را نباید اقدامی غیرمنتظره قلمداد كرد كه این خبرگزاری در ۲ سال اخیر محدودیت‌های زیادی را از سوی برخی نهادها و دستگاه‌های دولتی متحمل شده است. خبرنگاران این خبرگزاری رسمی كشور، در دو سال اخیر كمتر اجازه ورود به نهادها و وزارتخانه‌های دولتی را می‌یافتند، اما در مقابل، تلا‌ش خبرنگاران این رسانه، عملا‌ ایلنا را به یكی از مهم‌ترین رسانه‌های اطلا‌ع‌رسانی و آگاهی‌بخشی غیرگزینشی تبدیل كرده بود.
ایلنا در این سال‌ها بر آن بود تا به دور از غوغاسالا‌ری و در چارچوب‌های مسالمت‌ جویانه و قانونی، چراغ آگاهی‌بخشی به جامعه را همچنان پرفروغ نگاه دارد و در این میان فضای مناسبی برای ابراز عقیده چهره‌های سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، كارگری و دانشجویی نیز ایجاد كند.
تلا‌ش‌های حداكثری مجموعه خبرنگاران و مدیران ایلنا برای تداوم فعالیت رسانه‌ای اما درروزهای گذشته به نتیجه نرسید و ایلنا به اجبار تعطیل شد. این روند با توجه به موقعیت خاص منطقه‌ای و بین‌المللی كنونی كه تاثیرات زیادی را نیز بر سیاست‌های كشور خواهد گذاشت، قابل‌تامل و غیرقابل دفاع می‌نماید چراكه آنچنان كه از نتیجه كار برمی‌آید، مجموعه مدیران و خبرنگاران این رسانه در سال‌های اخیر دغدغه‌ای جز اطلا‌ع‌رسانی در راستای قانون و دفاع از تمامیت ارضی و پررنگ كردن منافع ملی نداشتند.
شاید دور از انتظار نباشد بیان این خواسته و توقع كه دلسوزان نظام و دست‌اندركاران ذیربط تلا‌ش خود را به كار گیرند تا موجبات بازگشت به كار خبرنگاران سختكوش ایلنا را فراهم كنند تا شاید از این رهگذر، فضایی بیشتر نیز برای اطلا‌ع‌رسانی آزاد ایجاد شود. انتظار می‌رود در سالی كه به درستی و با درایت تام به نام <اتحاد ملی و انسجام اسلا‌می> نامگذاری شده است، به جای تصمیم‌های پرشتاب، شاهد رویش جوانه‌های رحمت و شفقت باشیم.
محمدجواد حق‌شناس
منبع : روزنامه اعتماد ملی