سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

+A : مدرک آشنایی با سخت‌افزار


+A : مدرک آشنایی با سخت‌افزار
وضعیت فعلی بازار سخت‌افزار در كشور ما و به‌خصوص تعدد شركت‌ها یا مغازه‌هایی كه به فروش یا در اصل همان اسمبل كردن كامپیوتر اقدام می‌كنند و عدم آگاهی و آشنایی قبلی این افراد با مقوله‌ مذكور و حتی در بسیاری موارد عدم تطابق روحیه‌ كاری و شخصیتی آن‌ها با دنیای IT، نویسنده را بر آن داشت تا ضمن بررسی مختصر این بازار آشفته و اشخاصی كه صرفاً به دلیل كسب سود یا سایر دلا‌یل شخصی، این عرصه فعالیت اقتصادی را مشوش برگزیده‌اند، مدركی را معرفی نماید تا شاید تازه‌واردهای به این بازار در پی كسب آن برآیند و از اطلا‌عات پایه‌ای لا‌زم برای انجام این كار برخوردار شوند.
تغییر رشته تحصیلی یا رسته شغلی، مسأله‌ای است كه در تمام جوامع، امری مرسوم و شناخته شده می‌باشد. به‌عنوان مثال شاید به‌ برخی متخصصین رشته‌الكترونیك كه سر از كارگاه‌های صنعتی درآورده‌اند و یا فارغ‌التحصیلان رشته كشاورزی كه به كار حسابداری و امور مالی پرداخته‌اند، برخورد كرده باشید. این قبیل مسایل بیانگر دو نكته مهم است: اول این‌كه لزوماً هیچ فردی مجبور به اشتغال در رشته تحصیلی خود نیست و آزادی انتخاب رسته كاری همانند رشته تحصیلی (در صورت وجود توانایی لازم) مجاز می‌باشد.
نكته دوم، این‌كه اصولاً داشتن مدرك، پیش شرط انتخاب هیچ شغلی نیست. شاید شما هم شنیده باشید كه در بسیاری از كشورهای پیشرفته و صنعتی در هنگام استخدام افراد در ادارات یا شركت‌های مختلف، ابتدا فرمی جهت اعلا‌م تجارب كاری در تخصص موردنیاز توسط داوطلب تكمیل می‌شود و سپس در دو نوبت، دو مصاحبه مختلف، یكی برای اثبات تخصص مورد ادعا و دیگری برای سنجش فرد از نظر سایر مسایل انجام می‌شود، كه در صورت موفقیت داوطلب در این آزمون، وی به‌عنوان متصدی شغل مربوطه، به مدیریت پیشنهاد می‌شود. اما در كشور ما و به‌خصوص در زمینه كاری فناوری اطلاعات(IT) مسأله به صورت دیگری است.
در ادارات دولتی اغلب داشتن تحصیلات دانشگاهی مثل فوق‌دیپلم یا لیسانس در رشته مربوطه پیش شرط هر نوع استخدامی در حوزه‌های فنی مثل مخابرات، الكترونیك، مكانیك یا كامپیوتر است و مدارك بین‌المللی هم جایگاه خاصی در این زمینه ندارند.
در مورد شركت‌های خصوصی، اوضاع مقداری متفاوت است. رها بودن این شركت‌ها از قوانین و آئین‌نامه‌های خاص، باعث شده تا در كسب افراد متخصص، موفقیت بیشتر و حركت منطقی‌تری داشته باشند. اما در حوزه IT، وضع به گونه‌ای دیگر است اجازه دهید این مسأله را با طرح یك مثال و آن هم در زمینه یك آگهی فروشِ كامپیوتر تعقیب كنیم. پس از گذشت یك هفته، حس كنجكاوی، نگارنده را بر آن داشت تا ضمن تماس با شركت یا مغازه مذكور، مسأله آگهی فوق را جویا شود. منشی شركت، دلیل اشتباهات عدیده موجود در آگهی را سهل‌انگاری شركت تبلیغاتی تهیه‌كننده آگهی برشمرد و در جواب این سؤال كه چرا پس از كشف این همه اشتباه تایپی، اقدامی در جهت توقف پخش آگهی مذكور یا تصحیح آن انجام نگرفته است، صورت مسأله را با طرح جمله‌ای مبنی بر این‌كه مگر شما بیكار هستید، پاك كرد.
چند روز بعد ضمن تماسی مجدد، سعی بر آن شد تا این بار در مورد قطعات مورد استفاده و نحوه اسمبل شدن و پشتیبانی از كامپیوتر آگهی شده سؤال شود كه در جواب، مسؤول فنی شركت یا مغازه، كامپیوتر موضوع همان آگهی را با همان مشخصات برای هر كاربردی از جمله بازی، كارهای گرافیكی، برنامه‌نویسی، كاربرد اداری و خلا‌صه هر چیزی كه حدس آن را می‌زنید مناسب دانست و به دلیل استفاده از بهترین و اصل‌ترین مارك برای هر قطعه، سازگاری و هماهنگی بین آن‌ها را حتمی و بدون جای شك و تردید عنوان نمود. حال خودتان قضاوت كنید كه از سازنده یا در اصطلاح عام، اسمبل‌كننده كامپیوتر مذكور و همچنین از كامپیوتر دست‌پخت چنین افرادی چه انتظاری باید داشت؟
آیا زمانی كه تخصص جای خود را با ادعا، و تجربه محل خود را با سرمایه عوض كند، نتیجه‌ای بهتر از این عاید خواهد شد؟ از این قبیل موارد در جامعه IT كشور، بسیار مشاهده می‌شود. اما راه چاره چیست؟ آیا می‌توان صاحبان چنین مشاغلی به كسب علم و تجربه در زمینه كاری خود تشویق كرده و ارتباط مستقیم بین علمی عمل كردن و در تجارت موفق‌تر بودن را به باور آن‌ها نزدیك ساخت؟ شاید یكی از اولین راه‌هایی كه به ذهن خطور كند، ارایه یك سیستم آموزشی برای صاحبان مشاغل مذكور و ترغیب آن‌ها به تركیب دو عامل "سرمایه" و "علم و فن" برای دسترسی به كسب و كاری موفق‌تر است.
بسیاری از مؤسسات آموزشی و فنی، گام‌های بسیار مؤثری را در این زمینه برداشته‌اند. در حیطه مدارك بین‌المللی هم دوره‌های آموزشی خاصی وجود دارد كه مقوله‌هایی چون اسمبل كردن كامپیوتر را از لحاظ فنی مورد بررسی قرار داده و روح مهندسی و علمی‌تری با آن می‌بخشد كه مدرك +A متعلق به شركت CompTIA یكی از آن‌ها محسوب می‌شود.
● معرفی
مدرك +A بیانگر وجود یك تخصص عمومی درباره سخت‌افزار در شخص صاحب این مدرك بوده و وی به عنوان تكنسین سخت‌افزار كامپیوتر شناخته می‌شود. برای شركت در دوره‌های آمادگی كسب این مدرك، شركت كامپتیا حداقل ۵۰۰ ساعت تجربه قبلی آشنایی و كار با سخت‌افزار كامپیوترهای شخصی را توصیه می‌كند. از نكات برجسته این دوره و مدرك مربوط به آن، این است كه بسیاری از شركت‌های معتبر تولیدكننده سخت‌افزار كامپیوتر، گذراندن آن را به كاربران خود و كسانی كه قصد دارند در زمینه‌هایی مثل مونتاژ كامپیوتر فعالیت كنند توصیه می‌نمایند.
در حالی كه در این دوره به هیچ آیتم خاصی كه محصول كارخانه خاصی باشد اشاره نشده و صرفاً قطعات و قسمت‌های مختلف یك كامپیوتر از لحاظ فنی مورد بررسی قرار می‌گیرند. همچنین علاوه بر این موارد، نحوه نصب سیستم‌عامل، تنظیم، پیكربندی سخت‌افزار در آن و آماده نمودن یك دستگاه كامپیوتر برای اتصال به شبكه از جمله تجاربی است كه یك داوطلب كسب مدرك +A باید دارا باشد. هم‌اكنون بیش از یكصد شركت تولیدی و یا آموزشی، مدرك +A را به عنوان پیش‌نیاز برای كار یا كسب مدارك خود معرفی نموده‌اند و شركت‌های معتبری چون مایكروسافت، HP، سیسكو، آی‌بی‌ام و بسیاری دیگر در سایت خود از مدرك مذكور به عنوان یك مدرك پایه‌ای جهت پرداختن به امور فنی یك كامپیوتر نام برده‌اند.
● دروس
در این دوره، ابتدا با چگونگی كار قطعات داخلی یك كامپیوتر و نحوه ارتباط سخت‌افزار و نرم‌افزار با یكدیگر آشنا می‌شویم. در قسمت بعد ساختار یك مادربُرد (MotherBoard) یا همان برد اصلی كامپیوتر كه سایر قطعات به آن متصل یا روی آن سوار می‌شوند، مورد كالبد شكافی قرار می‌گیرد. سپس در بخش‌های بعد ابتدا مواردی چون حافظه‌های اصلی (RAM)، فلاپی‌درایو و سایر دستگاه‌های ورودی یا خروجی مثل ماوس یا پرینتر و سپس مبحث مهم نصب هارددیسك مورد بحث قرار می‌گیرد.
همچنین در مورد منبع تغذیه و قسمت‌های الكترونیكی یك كامپیوتر و نحوه رفع ایراد و مشكل از آن‌‌ها مطالبی به داوطلبان آموخته می‌شود. در فصول بعد ضمن آشنایی با مفاهیم سیستم‌عامل و نحوه ارتباط آن با سخت‌افزار موجود در سیستم، نحوه ایجاد هماهنگی بین آن دو و همچنین تنظیم بهینه سخت‌افزار و نرم‌افزار برای به حداكثر رساندن كارایی كلی و سرعت كامپیوتر مورد بررسی قرار می‌گیرد. در قسمت‌های بعد نوبت به بحث شبكه و نحوه آماده‌سازی و پیكربندی قسمت‌های مربوط به آن مثل كارت شبكه، مودم، كابل‌های اتصال تلفن و اترنت می‌رسد و در قسمت‌های آخر نیز مباحثی چون نحوه مقابله با ویروس‌های كامپیوتری و كلاً نحوه نگهداری و پشتیبانی از یك دستگاه كامپیوتر جهت آماده نگهداشتن آن برای مصارف گوناگون آموزش داده می‌شود.
● وضعیت درآمد
طبق آمار مجله certification، میانگین درآمد سالانه دارندگان مدرك +A در سال ۲۰۰۴ تاكنون، معادل ۲۷ هزار دلار در سال بوده است كه در مقایسه با دارندگان سایر مدارك مثل Network+ ،MCSE یا CCNA از جایگاه جالب توجهی برخوردار نمی‌باشد. دلیل آن هم كاملاً مشخص است. داشتن مدرك +A برای اشخاصی كه مایلند در كار نصب و پشتیبانی سخت‌افزار مشغول شوند لازم بوده ولی كافی نمی‌باشد.
همچنین تخمین زده می‌شود كه تاكنون در حدود چهارصدهزار نفر در سراسر دنیا موفق به كسب مدرك +A شده‌اند كه در یك نظرسنجی (از بیش از یكصد نفر) حدود ۹۰ درصد آن‌ها شركت در دوره‌های تخصصی و موفقیت در گذراندن آزمون +A را عامل مهمی در بالا رفتن سطح شغلی و افزایش درآمد خود دانسته‌اند. درصد رشد علاقه‌مندان به كسب مدرك +A در سال ۲۰۰۴ به صورتی بوده است كه این مدرك به همراه مدارك CCNA ،MCSE و +Secutity جزء پرطرفدارترین مدارك این سال شناخته شده‌اند.
مهیار داعی‌الحق
منبع : ماهنامه شبکه


همچنین مشاهده کنید