شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

آشنائی با کلک یا رفتینگ


آشنائی با کلک یا رفتینگ
امروزه در دنیا، شاخه‌ای از گردشگری به نام ”رفتینگ“ وجود دارد که این امکان را به شما می‌دهد، سفرهائی ناب و دل‌انگیز را در رودخانه‌ها تجربه کنید.
رفتینگ یعنی کلک‌سواری یا قایقرانی در رودخانه که از سالیان دراز در دنیا و مخصوصاً کشور عزیزمان رونق داشته است. کلک‌ها یا قایق‌های رفتینگ اولیه، ساده‌ترین شکل حمل و نقل انسان در آب بوده‌اند و از آنها برای کوچ و جابه‌جائی، شکار و یا حمل بار استفاده می‌شده است. در زمان‌های قدیم برای ساختن کلک‌ها، تنه و شاخهٔ درختان و یا نی‌ها را به‌هم می‌بستند. کلک‌های امروزی از محفظه‌های لاستیکی بادی مجزا از هم تشکیل شده است (لاستیکی چند لایه، بسیار بادوام و با قابلیت انعطاف‌پذیری بالا).
● آیا می‌دانید در ایران رودخانه‌های بسیار زیادی دارای قابلیت رفتینگ هستند؟
بیشتر این رودخانه‌ها نظیر خراسان، بختیاری، آب سیروان، زاب، دز، زاینده‌رود، کارون و ... در منطقهٔ زاگرس واقع شده‌اند. البته رودخانه‌های دیگری در منطقهٔ البرز و در نزدیکی تهران دارای این قابلیت هستند؛ شامل سفیدرود، کرج، جاجرود و ... که در فصل پرآبی، مناسب چنین فعالیتی هستند.
● انواع قایق‌های مورد استفاده در رفتینگ:
طول قایق‌ها از ۵/۳ تا ۶ متر و عرض آنها بین ۸/۱ تا ۵/۲ متر است. ظرفیت این نوع قایق‌ها بین ۴ تا ۱۲ نفر می‌باشد. به قایقی که از آن برای حمل قایقرانان استفاده می‌شود، قایق پاروزنی و قایقی که تدارکات و بار را حمل می‌کند، قایق تدارکات گفته می‌شود.
● انواع قایق‌های رفتینگ:
۱) قایق پاروزنی مخصوص سفرهای ماجراجویانهٔ سنگین
۲) قایق پاروزنی مخصوص رودخانه‌های با امواج آرام
۳) قایق‌های پاروزنی باریک مخصوص رودخانه‌های کم‌عرض و کم‌عمق
۴) قایق‌های پاروزنی مخصوص مسابقات ورزشی
● سایر قایق‌های مرتبط با رفتینگ
۱) کایاک:
قایقی یک‌نفره است، که قایقران با استفاده از پاروی دو کفه‌ای آن را هدایت می‌کند. کایاک‌سواری در امواج خروشان رودخانه‌ها، بسیار سخت بوده و نیاز به تمرین فراوان دارد. کایاک، در سفرهای رفتینگ، در عقب و جلوی قایق مسافران حرکت کرده و به‌عنوان راهنما و جلودار و نیز امداد و نجات مسافرانی که در آب می‌افتند، عمل می‌کند. این قایق‌ها خود انواع مختلفی دارد: کایاک نجات، کایاک پرش از آبشار، کایاک حرکات نمایشی، کایاک سرعت. شکل این قایق‌ها با یکدیگر بسیار متفاوت بوده و هریک برای هدفی خاص طراحی شده‌اند.
۲) کاتارفت:
این نوع قایق‌ها، خود انواع مختلفی داشته و بیشتر برای حمل بار مورد استفاده قرار می‌گیرند. البته نوعی از این قایق که کاتاماران نام دارد، توسط دو قایقران که در دو طرف قایق می‌نشینند، هدایت می‌شود.
۳) کایاک‌های بادی و قایق‌های نجات:
از این قایق‌ها معمولاً برای امداد و نجات استفاده می‌شود و ظرفیت آنها بین یک تا سه نفر است.
تصور کنید، همراه با دوستان، سوار با قایقی پاروئی، با جریان آب رودخانه، همسفر هستید. طبیعت، سکوت، صدای پرندگان و سفر به نقش خیال طبیعت.
در حال حاضر با همکاری بخش خصوصی و سازمان میراث فرهنگی و گردش‌گری انجام چنین سفرهائی امکان‌پذیر شده است.
به امید دیدار شما، سوار بر موج‌های آبی رودخانه‌ها
منبع : مجله دنیای ورزشهای آبی


همچنین مشاهده کنید