سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا


خانه های پنهان


خانه های پنهان
وقتی وارد خیابان های جنوبی شهر تهران می شوی و پا را چند وجب پائین تر از توقعاتت می گذاری یک راست می رسی به کوچه پس کوچه های خیابان هایی قدیمی با هزار و یک جور خاطره که خیابان شوش،میدان خراسان،ناصر خسرو،باب همایون و سعدی جنوبی و... از آن جملهاند و اگر دلت بخواهد کمی مسافرخانه هایی را که زمانی برو و بیایی داشته اند را تماشا کنی کافی است کمی سر بچرخانی تا نام "مهمانپذیر"را سردر برخی راهروهای تنگ و تاریک ببینی.
مهمانپذیرهای فرسوده ای که نمای بیرونی ساختمانشان خبر از عمری ۶۰، ۷۰ ساله می دهد. ساختمان هایی با پنجره های قدیمی و کولرهایی آبی که بیرون پنجره هر اتاق را پوشانده است.مسافرخانه هایی که به خانه های فراموش شده برای مسئولان و نهادهای نظارت در پایتخت درآمده اند. مکان هایی که سرنخ حضور بسیاری از خلافکاران و معتادان و البته دختران فراری در آنها یافت می شود. ...و گاها مسافرخانه هایی غیرقانونی در جنوب شهر که به فاصله ۱۰۰ یا ۲۰۰ متر از هم قرار گرفته اند و محلی برای جرم و حادثه اند و یا بهترین مخفیگاه خلافکاران و جنایتکارانی که این مکان ها رابه نوعی مامن خود برای کارهای خلاف و غیر قانونی می دانند. مسافرخانه های جنوب شهری پایتخت را با نگاهی خوش بینانه و از سر لطف می توانی به "کاروان سراهایی" فراموش شده تشبیه کنی که در یک چشم به هم زدن هر رهگذری را به یاد یکی از معضلات مهم شهری و منشا بزهکاری و تهدید امنیت جامعه و... می اندازند و هیچ نظارتی هم به روی آنها انجام نمی گیرد و به فراموشی سپرده شده اند. اگر باور ندارید سری به آنها بزنید...
● اتاق عمومی با هزینه ۲۵۰۰ تومانی!
جالب تر این که در این مسافرخانه ها اتاق عمومی هم وجود دارد و قیمت آن یک سوم هزینه اتاق های دیگر است. معتادها و اراذلی که با حداقل هزینه شبی دو هزار و ۵۰۰ تومان، اتاق های سه در چهار با دیوارهای کثیف را به کارتن خوابی و خوابیدن بر روی پل های عابر و پارک ها و یا زندگی در سلول انفرادی، ترجیح می دهند.
● ساختمان های فرسوده بالای ۷۰ سال
مهمانپذیر(ج...); یکی از این مسافرخانه هاست که وقتی از روبرو نگاهش می کنی دلت نمی خواهد پا در آنجا بگذاری. ساختمان دو طبقه ای که دیوارهایش را کاشی های آبی گرفته و سرانجام خم پله هایی که آخرین بلندی کوچکش تو را به یک اتاق شیشه ای و یک پیرمرد ۶۰ ساله می رساند. روی شیشه ها قیمت اتاق ها و داشتن کارت ملی برای مسافرها الزام شده است.راهروی تاریک ۱۶ اتاقی مزین به درب های کرم رنگ، دو یخچال قدیمی و یک سماور گازی، تمام امکانات این مسافرخانه هستند. جعفر کلید دار مهمانپذیر که مسئول وارد کردن نام مسافران و دیدن کارت شناسایی و در نهایت سپردن کلید به آنها است از مشکلاتش، می گوید: مسافرخانه ها در حال حاضر نمی چرخد و صاحبان این مسافرخانه ها افرادی بازاری هستند که برایشان فرقی نمی کند درآمدشان چقدر است و هیچ اقدامی برای ترمیم و بازسازی اینجا صورت نمی دهند.
‌ ● سازمان میراث فرهنگی و گردشگری به قولش عمل نکرده
کلید دار این مهمان پذیر در خصوص اینکه چرا مسافرخانه را که جزو بافت فرسوده است و درآمدی ندارد، خراب و یا بازسازی نمی کنند،گفت: "صاحب مسافرخانه اعتقاد دارد باید چراغش روشن باشه،برو بیا باشه تا کسی نیاد تخریبش کنه و گرنه بسته باشه براش تعیین تکلیف می کنند." جعفر می گوید: از یک سال پیش قرار بود که میراث فرهنگی برای بازسازی و ترمیم مسافرخانه ها وام بدهد که تا امروز هیچ خبری از آن نیست.
● وزارت بهداشت و اماکن نظارت نمی کنند
این مهماندار در خصوص نظارت وزارت بهداشت و اداره اماکن و اتحادیه مهمانپذیر گفت: هیچ نظارتی بر مسافرخانه ها نمی شود و دو ماه یک بار وزارت بهداشت از رنگ دیوارها و اتاق ها ایراد گرفته و رنگ کردن را تذکر می دهد و دیگر سراغی نمی گیرد.اتحادیه فقط نرخ تعیین می کند و اداره اماکن نیز هر چند وقت یک بار بخش نامه ای تحت عنوان اینکه دختران تنها و افراد مشکوک را با اطلاع اداره اماکن بپذیرید و از این جور دستورالعمل ها.
● ناجا:مسافر خانه بدون مجوز نداریم
سردار احمد نجفی، رئیس پلیس نظارت بر اماکن عمومی ناجا در گفتگو با برنا با تاکید بر این که مسافرخانه ای نداریم که مجوز نداشته باشد، اظهار داشت: تمامی مراکز اقامتی سطح کشور به خاطر قدمتی که دارند، مجوز دارند و در چارچوب ضوابط و قانون فعالیت می کنند. وی در خصوص ماموریت پلیس در موضوع مراکز اقامتی، گفت: بررسی صلاحیت انتظامی، ترافیکی و فردی متقاضیان پروانه کسب و نظارت بر رعایت ضوابط انتظامی در مراکز اقامتی از وظایف پلیس در این خصوص است که بر اساس ضوابطی که به مراکز اقامتی اعلام کرده ایم، کارشناسان از این مراکز بازدید می کنند. سردار نجفی در خصوص مراجعه افراد سابقه دار و خلافکار به مراکز اقامتی، تصریح کرد: وقتی فردی مدارک لازم برای اقامت در مراکز اقامتی را داشته باشد که اولین آن کارت شناسایی معتبر است، صرف این که آن فرد سابقه دار است نمی تواند دلیلی برای عدم پذیرش وی باشد. رئیس پلیس نظارت بر اماکن عمومی ناجا در خصوص مراجعه دختران فراری و سو» استفاده از آنها در مراکز اقامتی گفت: اصولا صاحبان مراکز اقامتی، کاسب و به فکر کسب و کار خود هستند و دوست ندارند در روند کاری خود با مشکلی مواجه شوند و در صورت مشاهده موارد مشکوک به پلیس گزارش می کنند. سردار نجفی افزود: بر اساس ماده هشت آیین نامه اجرایی ماده ۲۸ با افرادی که ضوابط اجرایی را رعایت نکنند برخورد می شود که برخورد پلیس نیز از تذکر در مرحله اول شروع می شود و در مراحل بعدی به پلمپ آن مرکز تا سه ماه نیز ادامه خواهد یافت. وی ادامه داد: البته بحث هایی مانند سو» استفاده از دختران فراری در مراکز اقامتی دیگر تخلف محسوب نمی شود و جرم است و پلمپ دائمی آن مرکز و ابطال پروانه کسب از کمترین مجازات های این گونه جرائم است.
● ۱۱۴ مهمانپذیر در سطح شهر تهران
بر طبق آمار اتحادیه مهمانپذیرهای تهران،در حال حاضر حدود ۱۱۴ مسافرخانه یا مهمانپذیر در تهران وجود دارد و نظارت مستمر و پیگیری برای شناسایی مسافران و رفت و آمدهای آنان صورت نمی گیرد.
● منشا باندهای تبهکار و تهدید امنیت جامعه
اما متاسفانه هنوز هم خانه ها و مسافرخانه هایی با اتاق های پرشمار که -بدون مجوز و غیرقانونی-کارمی کنند و تبدیل به مامن و پناهگاهی برای افراد خلافکار و بزهکاران شده اند، زیاد مشاهده می شود. از آنجا که ایجاد این مسافرخانه های غیررسمی و بدون مجوز غیرقانونی است، پلیس باید برای جلوگیری از تبدیل این اماکن به محل اجتماع افراد بزهکار با شناسایی آنها و اخذ دستور قضایی از دادسرای ناحیه مربوطه نسبت به پلمپ آنها اقدام کند. وجود این گونه خانه ها می تواند منشا» ایجاد باندهای تبهکار و وقوع جنایات باشد و باعث تهدید امنیت جامعه شود و برخورد با مالکان این ساختمان ها و نظارت و کنترل آنها می تواند گامی در پیشگیری و کاهش وقوع جرایم باشد.
مهدیه حیدر
منبع : روزنامه ابتکار


همچنین مشاهده کنید