جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

نگاهی به عناصر زیبایی شناختی معماری مساجد


نگاهی به عناصر زیبایی شناختی معماری مساجد
اسلام عالیترین شكل هنر را در معماری و به ویژه معماری مساجد به نمایش می گذارد.معماری جایگاه بسیار عمیق، وسیع و گسترده ای در زندگی انسانها دارد و اگر با هنر ممزوج شود، جایگاه ویژه ای با كاركرد جمال شناسانه نیز می یابد.
به علاوه عناصر معنوی خاص و متافیزیكی بر بار شكوه اجلالی آن می افزاید، به دلیل همین،موقعیت ممتاز و فرا محلی و جهانی می یابد و دانشمندان، مشتاقان جلال و جمال از هر صنف و فكر، اسلام شناسان و به طور كلی، مسلمانان و غیر مسلمانان، همه ساله از گوشه گوشه جهان، برای مشاهده مساجد به كشورهای اسلامی از جمله ایران سفر می كنند تا از نزدیك در اعماق زلال زیباترین انواع كاشی های هفت رنگ و دلفریب و مقرنس سازی های موزون غور كنند و بهره های فلسفی، علمی، هنری و اجرایی ببرند كه بی تردید این جذبه و كشش، نشأت گرفته از مبانی عمیق عقیدتی اسلام است.در مساجد، دین با هنر ملاقات می كند و مهمترین نمودهای هنر اسلامی، در معماری مساجد تجلی می یابد. به گزارش مهر،صرف نظر ازاینكه مساجد، محل تزكیه مؤمنین هستند، این بناهای با شكوه در چشم هر مورخ نیزشایسته آن است كه نمایشگاه های هنرهای اسلامی نامیده شود.
جلوه های هنر در مساجد بسیار است كه معماری، مهندسی، گچبری، آجركاری، موزائیك سازی، كاشیكاری، سفالگری، سنگ تراشی، مقرنس سازی، آئینه كاری، كنده كاری، منبت كاری،خاتم كاری، نگارگری، خوشنویسی، تذهیب، پرتو پردازی نمونه هایی از هنرمندی های بی بدیلی است كه توسط عاشقان اله در این مكان های معنوی انجام می شود.
ساخت گنبد، محراب، گلدسته ها، ستون ها، منبرها، به نوعی پیام خاص خود را به مخاطبان القاء می كنند. با دقت در این نمادها و پیام های آنان در خواهیم یافت كه این پیام ها همگی جاودانی وعرفانی هستند.بدیهی است اگر امروز در حفظ مساجد و هنرهای به كار رفته در آنها كوتاهی كنیم، آیندگان هرگز ما را نمی بخشند كه چرا چنین گوهرها وهنرهای گرانبهای جوشیده از متن مردم و دین را به آسانی و در پی تقلید از هنر غربی، از دست داده ایم.
منبع : روزنامه ابرار