جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

خدشه بر فرهنگ سیاسی امریکا و احساسات مسلمانان


خدشه بر فرهنگ سیاسی امریکا و احساسات مسلمانان
اصحاب سیاست در امریکا از هر دو حزب جمهوریخواه و دموکرات ممکن است در برخی مسائل به ویژه در سیاست خارجی اختلافاتی با هم داشته باشند اما در یک موضوع با هم اتفاق نظر کامل دارند؛ «دشمن پنداشتن مسلمانان و اتخاذ مواضع تند و سختگیرانه علیه آنها.» این را می توان از مواضع مشترک اخیر نامزدهای ریاست جمهوری آتی امریکا از هر دو حزب دریافت که همزمان خواهان حمله به پاکستان و بمباران شهرهای مقدس مسلمانان شده اند.
البته این علاوه بر حملات پیشین امریکا به عراق و افغانستان است. سیاست امریکا همیشه بر این روال بوده که اتخاذ مواضع خصمانه و تند علیه مسلمانان، ضامن حمایت از این سیاست ها است. این مساله حتی قبل از حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ نیز وجود داشته اما پس از این حملات بسیار بدتر و شدیدتر شده است. اکنون این پرسش مطرح است که دشمنی دامنه دار با مسلمانان در فرهنگ غرب مرسوم است؟
تحلیلگران بر این باورند که لزوماً چنین چیزی وجود ندارد و غربی ها مشکلی با مسلمانان ندارند بلکه آنچه که در این میان وجود دارد فرصت طلبی سیاستمداران غرب به ویژه امریکا است. البته باید ضعف مسلمانان در مقابل حیله ها و ترفندهای سیاستمداران غرب را نیز به آن اضافه کرد. بنابراین وقتی که فرصت طلبی سیاستمداران غربی و ضعف مسلمانان با هم جمع می شود، نتیجه، آن می شود که در حال حاضر شاهد آن هستیم و غرب به ویژه امریکا طبق میل و خواسته خود مسائل و امور کشورهای اسلامی و عربی را به پیش می برند و توپ را به هر طرف زمین که بخواهند می برند.
نباید نادیده گرفت که انتخابات آتی امریکا در سایه ناکامی این کشور در جنگ عراق و آنچه که جنگ با تروریسم خوانده، برگزار می شود. هر یک از نامزدهای جمهوریخواه و دموکرات برای انتخابات آینده، خود را تنها ناجی امریکا از وضعیت کنونی و باتلاق عراق می دانند و به همین دلیل مسلمانان را گزینه خوبی برای پیشبرد شعارهای انتخاباتی خود تعیین کرده اند.
اکثریت نامزدهای آینده ریاست جمهوری امریکا در موضع گیری مشترکی اعلام کرده اند که باید برای رهایی از شر اسامه بن لادن رهبر القاعده، پاکستان را هدف حمله قرار داد . نامزدهای ریاست جمهوری امریکا در کنار گزینه حمله به پاکستان، گزینه دیگری را نیز مطرح می کنند و آن پیشنهاد بمباران مقدس ترین شهرها و اماکن مسلمانان جهان در عربستان به عنوان اقدامی بازدارنده در مقابل تروریست هایی است که قصد حمله دیگری به خاک امریکا را دارند. برخی گزارش ها حاکی از آن است که نامزدهای انتخاباتی امریکا در بیان این گونه اظهارات کوچک ترین مبالغه یی نکرده و بسیار جدی هستند. از جمله این افراد، سناتور هیلاری کلینتون و سناتور باراک اوباما هستند که هر دو از حزب دموکرات هستند.
اوباما سناتور جوان از ایالت ایلینوی به صراحت اعلام کرده که در صورت راهیابی به کاخ سفید به عنوان رئیس جمهور، از پرویز مشرف رئیس جمهور پاکستان خواهد خواست که به اقدامات تروریست ها در کشورش پایان دهد زیرا در غیر این صورت اسلام آباد باید خود را آماده حمله واشنگتن کند . اوباما در توجیه اظهارات خود گفت؛ تروریست ها در کوه های منطقه وزیرستان پاکستان مخفی شده اند و آنها کسانی هستند که ۳ هزار امریکایی را کشته اند و برنامه دیگری برای حمله یی جدید به امریکا دارند و از آنجا که پرویز مشرف اقدام به حمله علیه آنها و نابودی آنها نمی کند لذا ما خود چنین حمله یی را انجام خواهیم داد.
به گفته اوباما- که گفته می شود یکی از گزینه های اصلی به عنوان رئیس جمهور آینده است - امریکا برای حمله به پاکستان منتظر موافقت پاکستان نمی ماند. فرصت طلبی نامزدهای ریاست جمهوری امریکا در اینجا آشکار می شود، زیرا اوباما پیش از این اقدام دولت بوش در حمله به عراق را ماجراجویی غیرمسوولانه خوانده بود .
اوباما البته معتقد است که حمله امریکا به عراق، سیاست واشنگتن را در جنگ با تروریسم منحرف کرد اما حمله به پاکستان کاملاً با این مساله متفاوت است و در راستای جنگ با تروریسم است. هیلاری کلینتون دیگر نامزد انتخابات آتی ریاست جمهوری امریکا و همسر بیل کلینتون رئیس جمهور سابق اظهاراتی به مراتب خطرناک تر از اوباما ایراد کرده و آن حمله هسته یی به تروریست ها در صورت راهیابی به کاخ سفید است.
اما تام تانکریدو دیگر نامزد ریاست جمهوری از حزب جمهوریخواه پا را فراتر نهاده و در اظهارنظری که واکنش بسیاری از محافل و مجامع مسلمان را به دنبال داشته، گفته است؛ امریکا ممکن است هدف یک حمله هسته یی قریب الوقوع از سوی تروریست ها قرار گیرد لذا برای جلوگیری از چنین مساله یی، لازم است شهرهای مقدس مسلمانان در عربستان هدف حمله هوایی قرار گیرند. اظهارات تانکریدو در حالی است که هیچ کس کمترین شانسی برای پیروزی او در انتخابات قائل نیست اما حتی وی نیز مسلمانان را ابزاری برای بالا بردن آرای خود در انتخابات آینده قرار داده است.
در عین حال برخی گزارش ها حاکی از آن است که اتخاذ این گونه مواضع نه فقط موجب جریحه دار شدن احساسات مسلمانان می شود بلکه فرهنگ سیاسی امریکا را نیز خدشه دار می کند. بدون تردید برانگیختن احساسات منفی مسلمانان نمی تواند به نفع امریکا باشد و چه بسا این کشور را در آینده با مشکلات بیشتری مواجه کند.
مریم زمانی
منبع : روزنامه اعتماد