جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

واشنگتن پشت تایوان را خالی می کند


واشنگتن پشت تایوان را خالی می کند
افزایش روابط استراتژیک بین واشنگتن و پکن تایوان را نگران و به طرز خطرناکی عصبی کرده است.
در حالی که امریکا برای برخورد با مسایل جهانی از جمله برمه و دارفور چشم به پکن دوخته، این نگرانی در تایوان رو به افزایش است که ممکن است تنها حامی بین المللی خود را از دست بدهد.
استقلال عملی این جزیره، که پکن به آن به منزله یک استان شورشی خود نگاه می کند، در نهایت به ضمانت های دفاعی امریکا و تحویل سلاح های امریکایی بستگی دارد.
چین ، برخلاف همکاری گسترده با واشنگتن در زمینه های دیگر ، به سرعت مشغول تدارک نظامی در تنگه تایوان است.
به گفته چن شویی بان ، رییس جمهور تایوان ، چین اکنون ۹۸۸ موشک را به طرف تایوان نشانه گرفته و مدام در حال افزایش اقدامات تهاجمی است. چن که با سیاست "یک چین" مورد نظر پکن و اتحاد با آن به شدت مخالف است اخیرا با توصیف چین به عنوان تهدیدی برای صلح منطقه ای ، گفت پکن آماده است تا سال ۲۰۱۵ تایوان را با زور تصرف کند.
چین ماه گذشته گفت شبکه راداری پیشرفته ای را برای تکمیل شبکه موشک های زمین به هوا و جت های جنگنده رهگیر خود مستقر کرده است.
پکن در پاسخ به پرسش رابرت گیتس وزیر دفاع امریکا در سفر به پکن، هدف این اقدامات را مدرنیزه کردن ارتش خود اعلام کرد و دو طرف توافق کردند با ایجاد یک خط تلفن سرخ، به خنثی کردن بحران های آتی کمک کنند.
گیتس که برای هدف های دیگری، از جمله جلوگیری از رسیدن سلاح های ساخت چین به شورشیان عراق و افغانستان به پکن رفته بود ، در مورد تایوان به حفظ وضع موجود تاکید کرد.
در حالی که امریکا اغلب تایوان را تشویق می کند برای دفاع بهتر از خود سلاح های جدید دست دوم امریکا را خریداری کند، از موشک های کروز دوربرد ساخت تایوان که امریکا و چین آن را سلاحی تهاجمی می دانند، انتقاد کرده است.
چن اخیرا موظف شد تعهد کند پیش از شلیک این موشک ها با واشنگتن "مشورت" کند.
امریکا که به علت نیاز به پکن در حوزه های دیگر ، از دامن زدن به تنش در این منطقه اجتناب می کند، همچنین به نظر می رسد فروش ۶۶ فروند جت جنگنده پیشرفته F۱۶ امریکایی به تایوان را به تاخیر انداخته است.
مقامات تایوان می گویند چین در کنترل و مهار دولت بوش تخصص پیدا کرده است. یک مقام برجسته تایوانی گفت: آنان تحت فشار چین هستند. چین بسیار زیرک است. اگر آنان بخواهند کاری در رابطه با تایوان انجام دهند به کاخ سفید زنگ می زنند و به امریکایی ها می گویند که تایوان دارد موش می دواند و جنب می خورد ، آن وقت امریکا به ما فشار می آورد. ما به امریکایی ها می گوییم آنان باید به طور مستقیم با ما طرف شوند و منابع ملی ما را- به حساب بیاورند. اما البته ما از همکاری روزافزون بین واشنگتن و پکن نگران هستیم. این مشکلی برای ما است که قطعا به تایوان فشار می آورد.
در شرایطی که تایوان به سمت انتخابات بحث انگیز پارلمانی و ریاست جمهوری (به ترتیب در ماه های ژانویه ومارس) نزدیک می شود، عوامل سیاسی نیز روابط بین واشنگتن و تایپه را تیره می کنند. چن، که پس از ۲ دوره از کار کنار می رود، مصمم است قبل از رفتن درباره تغییر نام رسمی کشور، از "جمهوری چین" به نام آشناتر "تایوان" همه پرسی انجام دهد. هدف او این است که سپس با نام جدید خواهان عضویت در سازمان ملل شود (که در حال حاضر از آن محروم است) و به این ترتیب "آگاهی جهانی" را نسبت به موضوع تایوان افزایش دهد.
ناظران می گویند پیشنهاد همه پرسی، که حزب مخالف کومین تانگ با آن مخالف و حزب حاکم "دموکراتیک پیشرو" و ۳ میلیون امضا کننده از آن حمایت می کنند، در شرایط کنونی به نظر می رسد به تصویب برسد. این موضوع چین را به خشم می آورد، که به درستی به آن به عنوان توطئه ای برای تاکید بر جدایی تایوان می نگرند، و زنگ های خطر را برای امریکا که در این زمینه از خطر کردن گریزان است، به صدا در می آورد.
استفن یانگ "سفیر" غیررسمی واشنگتن در تایپه هفته گذشته گفت همه پرسی اقدامی غیرضروری و بیهوده است. وی افزود اگرچه امریکا (تایوان را) مجازات نخواهد کرد "اما تایپه باید برای این کار هزینه ای در زمینه اعتماد دوجانبه بپردازد."
اما چن برای توجیه برنامه خود به منظور تغییر نام، گفت "همه پرسی سازمان ملل می خواهد به تهدید چین "نه" بگوید... این همه پرسی برای حرکت به سمت استقلال نیست بلکه هدف آن رد وحدت با چین است.
در کنار نگرانی و دلهره واشنگتن و پکن، روابط آتی تایوان با چین به تدریج به موضوع اصلی مبارزات انتخاباتی آن تبدیل شده ومسایل اقتصادی و رفاهی را تحت الشعاع قرار داده است. در حالی که فرانک هسیه، نامزد حزب پیشرو برای ریاست جمهوری طرفدار اقداماتی برای تقویت هویت جداگانه تایوان است ، مایینگ جئو ، رقیب او در حزب کومین تانگ می گوید در صورت پیروزی ، درصدد انعقاد پیمان صلح و افزایش سرمایه گذاری ، تجارت و پیوندهای حمل و نقل با پکن برخواهد آمد. مخالفان وی را به نداشتن احساس میهن پرستی متهم می کنند.
نشانه دیگری از عمق اختلافات سیاسی پکن و تایپه در جریان تدارک بازی های المپیک سال آینده در پکن تجلی یافته است.
پس از ماه ها مشاجره درباره مسیر حمل مشعل المپیک سرانجام پکن سپتامبر گذشته اعلام کرد مشعل از تایوان عبور نخواهد کرد.
مترجم: علی کسمایی
سیمون تیسدال- گاردین
منبع : روزنامه جام‌جم