پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا


آئین ماه رمضان از آسیا تا آمریکا


آئین ماه رمضان از آسیا تا آمریکا
در هر گوشه ی از جهان كه مسمانی هست ماه رمضان در ظرف فرهنگ بومی آن منطقه قرار می گیرد و آن چنان با سنت های محلی خو می گیرد كه به سختی می توان ماه رمضان را تنها یك مراسم دینی دانست.
سنت روزه داری در تلفیق با فرهنگ و سنت های اجتماعی در هر جامعه ی شكلی خاص به خود گرفته است، بطوریكه آداب روزداری به جزئی از نشانه های مردم شناسی یك ملت تبدیل شده است.
این آداب خوراكی های گوناگون و مراسم مختلفی از افطار تا سحر را شامل می شود.این گزارش با جستجو در میان خبرهایی كه در رسانه های جهان پیرامون ماه رمضان منتشر شده گوشه هایی از مردم شناسی آیین رمضان را به نمایش می گذارد.
تركیه:
كشوری مسلمان با دولتی لائیك است.رستورانهای مك دونالد باز است.گرچه مسلمانان تركیه به احترام ماه رمضان رستورانهای خود را بسته اند اما هیچ كس را دربستن یا باز گذاشتن رستوران اجباری نیست.بازار بزرگ استانبول و مسجد ایاصوفیه در هنگام افطار حال و هوایی دیدنی دارد.روزه داران با خوردن كباب تركی و چای روزه خود را می گشیند و برای اقامه نماز به باشكوه ترین مسجد تركیه می روند.در مسجد جای سوزن انداختن هم نیست.اینجا هر كسی با دوستان و آشنیان خود به مسجد آمده است.رمضان شب های استانبول را رونق بخشیده ،كاسبی و خرید و فروش تا حوالی سحر ادامه دارد.شبكه های تلویزیونی تركیه بر حجم برنامه های تفریحی خود افزوده اند.بزرگترین برنامه ی كه این روزها طرفداران فراوانی پیدا كرده "پاپ استار"است.در این برنامه مردم عادی صدای خود را بری خوانندگی امتحان می كنند و هیئت داوران نیز هر بار تعدادی از شركت كنندگان را غربال می كند.همچنین كانالهی تركیه برنامه ها مذهبی در هنگام افطار و سحر تدارك دیده اند.مردم مسلمان تركیه به ماه رمضان بسان یك جشن ملی می نگرند.
اندونزی:
پس از غروب آفتاب كلوپهی شبانه،اتاقهی ماساژ،و مكانهی سرگرمی باز می شود.كافه هی و رستورانها از انبوه مشتریان سرازیر شده به ین مراكز پر می شوند.در قسمت غربی شهر جاكارتا هزارو یك كلوپ شبانه وجود دارد كه به احترام ماه رمضان تا زمان افطار بسته می مانند. در طی ماه مبارك رمضان رستورانها از عرضه مشربات الكلی خود داری می كنند.رستوران چینی ها نیز تا زمان افطار بسته است.شادمانی هی شبانه،تفریحات،بازیهی مختلف،غذاهی درییی همه و همه جزئی از فرهنگ مردم اندونزی هنگام ماه رمضان است.
مالزی:
با آن كه مردم مسلمان مالزی مردمی مدرن به حساب می یند،اما ماه رمضان باشكوهی را برگزار می كنند اكثر زنان در ماه رمضان اوقات خود را در مساجد مدرن و زیبی مالزی می گذرانند.آنها در مساجد قرآن تلاوت می كنند و نماز می خوانند.مساجد كوچك فراوانی در مالزی وجود داردكه از مشتاقان خانه خدا
لبریز است.بسیاری از زنان همراه خانواده خود در مساجد حضور پیدا می كنند.در جشنهی خانوادگی كه به مناسبت ماه رمضان بر پا می شود،كودكان قرآن را از بر می خوانند و به همین خاطر از سوی بزرگترها ی خانواده هدیه ی دریافت می كنند. چلو گوشت،چلو مرغ و فرنی از معروفترین غذاهیی است كه درزمان افطار تناول می شود.عید فطر بزرگترین جشن در مالزی است.به هنگام عید فطر مردم مالزی سه روز متوالی جشن می گیرند.
فرانسه:
در پاریس صندوقهی جمع آوری كمكهی خیریه و صدقه در فروشگاهها و سوپر ماركتها قرار داده شده.از سال ۲۰۰۲ جامعه مسلمانان فرانسه فعالیتهی خیریه خود را آغاز كرد.و اكنون فعالیتهی خود در میان ۲۲ كشور اسلامی گسترش داده و بسته هی كمكهی خیریه خود را بدانجا می فرستد.جمع آوری كمكهی خیریه از طریق صندوق اعانات مربوط به یك سنت قدیمی در جنوب بوردو فرانسه است كه اكنون به عنوان سنت مسلمانان تبدیل شده است.
سوئد:
مسلمانان این كشور در برگزاری ماه رمضان بسیار كوشا هستند.در این ماه غذاهای عربی فروش ویژه ای پیدا می كنند.در این كشور مسلمانان در آزادی كامل به انجام فریض دینی خود می پردازند.
ماهواره های عربی به آنها كمك می كند تا در جریان زمان های افطار و سحر قرار گیرند.غذاهای لذیذ و كلوچه های خوشمزه بهمراه نوعی سوپ سبزیجات هنگام افطار در رستورانهای عربی مشتریان فراوانی دارد.بزرگترین مشكل جامعه مسلمانان سوئد دیدن ماه در آسمان برای تشخیص به پیان رسیدن ماه های عربی است.به علت هوای همیشه ابری و بارانی سوئد این امكان هیچ وقت میسر نمی شود.مسلمانان در سوئد مجبورند،از محاسبات نجومی كشورهای عربستان،ایران و مصر برای دیدن ماه استفاده می كند.اسلام دومین مذهب رسمی پس از مسحیت در سوئد است.
عربستان سعودی:
بیش از ۱۸ میلیون نفر در عربستان از طریق پیغام متنی موبیل(اس ام اس)از حلول ماه رمضان مطلغ می شوند.در ین پیغام با آروزی خوشحالی و سعادت آغاز ماه رمضان اطلاع داده شده است.از(اس ام اس)بری اطلاع رسانی در مورد حلول ماه شوال وعید فطر نیر استفاده خواهد شد.عربستان با آن كه به سرعت به سمت استفاده از تكنولوژی روز پیش رفته اما هنوز به عادتهی شرعی خود پیبند است.رستورانهی آمریكیی مك دونالد تا غروب آفتاب بسته است.روزنامه هی عربستان نیز صفحه ویژه ی را بری پاسخ به سوالات شهروندان در مورد ماه رمضان تدارك دیده اند.در روزنامه المدینه سوال شده یا بوسیدن همسر و شنا در ماه رمضان اشكال دارد و پاسخ داده شده،خیر اما در شنا نبید سر را به زیر آب برد.
امارات متحده عربی :
در كشور خلیفه نشین امارات سفره هی رنگارنگ به هنگام افطار در ابوظبی،شارجه و دوبی گسترده شده.روزه دارانی كه از توانیی مالی خوبی برخوردار نیستند میهمان دولت امارات هستند.سنت افطاری دادن در میان عربها رواج فراوانی دارد در ماه رمضان پس از افطار اگر كانال ماهواره هی عرب ست را دنبال كنید به انبوه سریالهی خانوادگی بر می خورید.گلف نیوز می‌نویسد:«پس از آن كه عربها روزه خود را باز می كنند پی تلویزیون می نشینند و سریال مورد علاقه خود را تماشا می كنند.موضوع اصلی ین سریالهی كمدی،نمیشی را افراط گریهی اجتماعی،فقر،دختران شوهر نكرده،چند همسری و مواد مخدر تشكیل می‌دهد.»سریالهی سرگرم كننده بخشی از ویژه برنامه هی كانالهی عربی است كه به«سرگرمیهی رمضان»مشهور است.اخیر ین سریالها ماهیت سیاسی پیدا كرده و بسیار پر طرفدار شده است.سال گذشته محبوبیت یك سریال مصری كه دررابطه با اعراب واسرائیل ساخته شده بود باعث اعتراض اسرائیل شد. امسال یكی از سریالهی شبكه عرب ورد با هزینه سنگین ۳ میلیون دلار تهیه شده است. ین فیلم درباره خاطرات یك عراقی و كشته شدن هزار نفر از هموطنانش در رژیم گذشته است.
ایالات متحده آمریكا:
یالت نیو جرسی كه مسلمانان زیادی را در خود جی داده
ماه رمضان حال و هوی دیگری دارد. هر چند پس از ۱۱ ستامبر آنان تحت فشار فراوانی قرار گرفته اند.مردم مسلمان آمریكا هنگام افطار گوشت بره،برنج و نان مصرف می‌كنندآنها ین ماه را جشن می گیرند به دیدار یكدیگر می روند به كودكان هدیه می دهند و ماه رضان را گرامی می دارند. اقامه نماز در مساجد،تلاوت قرآن در ماه میهمانی خداوند بسیار رواج دارد.در صفحه اول سیت دانشگاه ستون هال حلول ماه رمضان اعلام شده است.دانشجویان مسلمان ین دانشگاه مراسم افطار و اقامه نماز خود رادر ین دانشكده بر پا می كنند.