پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

سرواپیدمیولوژی آنتی بادیهای IgM و IgG ضد آنتی‌ ژن مایکوباکتریایی A۶۰ در اهدا کنندگان خون


سرواپیدمیولوژی آنتی بادیهای IgM و IgG ضد آنتی‌ ژن مایکوباکتریایی A۶۰ در اهدا کنندگان خون
گسترش فزاینده مایکوباکتریهای بیماریزا در جهان، ضرورت آگهی از وضعیت و میزان تماس افراد جامعه با آنها را بیشتر می سازد. روشهای سرواپیدمیولوژیک، یکی از روشهای مناسب دستیابی به این اطلاعات محسوب می شوند. در این مطالعه، بمنظور بررسی سرواپیدمیولوژیک آنتی بادی های سرمی IgM و IgG ضد یکی از آنتی ژنهای مایکوباکتریهای (آنتی ژن (A۶۰ در ۵۴۲ فرد ظاهرا سالم اهدا کننده خون مراجعه کننده به سازمان انتقال خون کرمانشاه، از تست الایزا استفاده شد.
از نظر حضور IgG،۲۸۰ نفر (۷/۵۱%) منفی، ۱۱۲ نفر (۷/۲۰%) مشکوک و ۱۵۰ نفر (۷/۲۷%) مثبت بودند. از نظر حضور IgM،۳۹۹ نفر (۶/۷۳%) منفی، ۵۸ نفر (۷/۱۰%) مشکوک و ۸۵ نفر (۷/۱۵%) مثبت بودند. بین محل زندگی، سابقه واکسیناسیون (با (BCG، سطح تحصیلات، شغل، وضعیت اقتصادی، جنس و میانگین رتبه های غلظت سرمی افراد مورد بررسی با سطح سرمی IgG و IgM، ارتباط معنی داری وجود نداشت. بین سن افراد مورد بررسی و سطح سرمی IgM آنان، ارتباط معنی دار بود (P<۰.۰۰۱) (ولی این ارتباط در مورد IgG مشاهده نشد). در این رابطه، هرچند بیشترین افراد هر سه گروه سنی را افراد سرم منفی تشکیل می دادند، ولی کمترین موارد سرم مثبت، در گروه سنی اول (۱۷ تا ۲۴ سال) و بیشترین موارد با سایر متغیرها بررسی و ارتباط معنی داری بین سن و شغل مشاده شد (P<۰.۰۵). بدین ترتیب که اعضای گروه سنی اول (یعنی گروه دارنده بیشترین موارد سرونگاتیو)، عمدتا افراد فاقد شغل بودند.
قابل توجه بودن میزان آنتی بادیهای IgM و IgG ضد آنتی ژن A۶۰ در سرم افراد سالم مورد بررسی (مثبت بودن ۷/۲۷% از آنها)، نشانه آندمیک بودن منطقه و لذا افزایش احتمال مواجهه و ابتلا به عفونت های مکرر و غیر آشکار کلینیکی با مایکوباکتریها، به ویژه مایکوباکتریوم توبرکولوزیس است. تعدادی از نتایج مثبت بدست آمده را نیز می توان بعلت مشترک بودن آنتی ژن A۶۰ در بین گونه های مایکوباکتریایی بعنوان نتیجه مثبت کاذب تست تلقی نمود. لذا پیشنهاد می شود قبل از انجام سنجشهای سرولوژیک، با تغییر رقت سرمی و عدد آستانه، این تست، بر اساس شرایط منقطه ای و محیطی، تطبیق داده شود. همچنین بیشتر بودن افراد سرونگاتیو در گروه سنی اول را بایستی در نحوه و میزان مواجهه با عامل میکروبی و کیفیت فعالیت سیستم ایمنی هومورال آنان جستجو نمود.
فروزان کریمی
آرزو احضاری
منصور رضایی
منبع : پایگاه اطلاعات علمی