جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

از جاده اخلاق منحرف نشویم


از جاده اخلاق منحرف نشویم
نزاع بر سر قدرت باعث شده پدیده كثیف، شوم، غیراسلامی و غیراخلاقی تخریب اصلاح طلبان از سوی پدر خوانده های اصولگرا به ویژه در آستانه انتخابات مجلس هشتم وارد فاز جدیدی شود.
این پدیده ضداخلاقی، ضددینی و ضدشرعی با نام دفاع ازجناح و طیف خودی انجام می‌گیرد كه گناه مضاعف است.اخلاق سیاسی در نظام اسلامی مقید به عدالت و اخلاق است و كسی به عنوان یك مسلمان نمی‌تواند مدعی سیاست باشد و در عین‌حال دروغ بگوید، تهمت بزند و از مرز عدالت خارج شود و گروهی را متهم به انگلیسی و آمریکایی بودن کند.
بدون موازین اسلامی ، اخلاق سیاسی، اخلاق قدرت می‌شود كه در آن هر چیزی جایز، ممكن و گاهی واجب می‌شود و تا جایی پیش می رود که برای رفع آشفتگی از جناح خود به تخریب رقیب پرداخته و آنان را آماج حملات تند خود قرار می دهند تا از این رهگذر منافع گروه خود را تامین کنند و البته مردم را دلسرد و افکار عمومی را منحرف نمایند.
در عرصه سیاسی، اخلاق یك اصل مسلم است؛ یعنی برای بدست گرفتن قدرت مجاز نیستیم كه دروغ گفته، و تهمت بزنیم چراكه رعایت اخلاق اسلامی در همه مراحل سیاسی، یك اصل انكارناپذیر است.
صحنه‌های سیاسی و انتخابات، صحنه امتحان الهی است و نباید غلبه منافع حزبی، فردی و گروهی باعث مخدوش شدن اخلاق اسلامی و بی‌حرمتی به گروه رقیب باشد.
حذف اخلاق در مناسبات سیاسی، یك فاجعه مهلكی است كه نتیجه انتخابات را نیز زیر سوال خواهد برد. لذا باید اثبات خود را به جای نفی دیگران به عنوان دستورالعمل كار قرار دهیم.
امروز جهان تشنه اخلاق است و جمهوری اسلامی می‌خواهد نمادی از یك اندیشه و تفكر سیاسی و حكومتی را به دنیا ارائه كند كه در آن سیاست با اخلاق آمیخته است.
درباره‌ توهین به شخصیت‌ها و تخریب چهره‌ها بیش از آن‌كه بخواهیم به حقوق متوسل شویم باید نگاهمان را به قواعد و اخلاق سیاسی متوجه كنیم زیرا رقابت سیاسی در جوامع آزاد، جاری و ساری است؛ در ایران نیز سطوحی از آزادی سیاسی وجود دارد و طبیعی است كه گاهی یك جریان سیاسی مقبول مردم است و گاهی دیگری. این جابجایی قدرت در نظام‌های قانونی آزاد، طبیعی و بدیهی است.
اگر مردم كسی را دوست دارند یا یك رقیب سیاسی، محبوب می‌شود باید در چارچوب قوانین حاكم و قواعد اخلاقی با او برخورد كرد. نمی‌توان برای خارج كردن رقیب از میدان به مسایل غیراخلاقی متوسل شد زیرا اگر در فرآیند رقابت سیاسی از جاده‌ اخلاق منحرف شویم این نشان‌دهنده‌ ضعف ما در جریان رقابت سیاسی است و نباید اجازه داد چنین الگوی رفتاری‌ای در جامعه توسعه پیدا كند.
در موارد این‌چنینی بزرگان قوم می‌توانند راهنماهای خوبی باشند و با تعیین حسن و قبح‌های اخلاقی مانع اشخاص و كسانی شوند كه تمایل دارند رقابت سیاسی را به رفتارهای غیراخلاقی مبدل كنند و با ادعاهای واهی اهداف خود را به پیش ببرند و مقدمات شکل گیری رقابت ناسالم و ناعادلانه را ایجاد کنند.
منبع : روزنامه صدای عدالت