پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

Conductive Keratoplasty: CK


Conductive Keratoplasty: CK
این روش روش نسبتاً جدیدی است كه در آن بدون استفاده از لیزر و با استفاده از انرژی امواج رادیویی انحنای قرنیه بیمار تغییر می یابد. در این روش انرژی آزاد شده از امواج رادیویی حاشیه قرنیه را گرم كرد و سبب كوتاه شدن الیاف كلاژن تشكیل دهنده بافت قرنیه در قسمت های حاشیه ای می گردد. كوتاه شدن الیاف قسمت های حاشیه ای سبب می شود حاشیه قرنیه مانند یك كمربند محیط قرنیه را فشرده كند در نتیجه انحنای مركز قرنیه افزایش می یابد. با توجه به اینكه افزایش انحنای قرنیه بیمار را نزدیك بین می كند بنابراین ازاین روش برای اصلاح دوربینی خفیف تا متوسط استفاده می شود و در درمان نزدیك بینی كاربردی ندارد. این روش همچنین باعث می شود در مواردی پیرچشمی نیز بهبود یابد و نیاز بیمار به عینك مطالعه كاهش یابد بكارگیری انرژی كنترل شده رادیوئی در داخل استروما (سومین لایه قرنیه) باعث افزایش حرارت بافت و در نتیجه برآمده تر شدن مركز و افزایش قدرت انكساری آن می­شود.
● كدام دسته از افراد می­توانند از CK بهره بگیرند.
۱. آنهایی كه تمایل به كاهش ویا حذف وابستگی به چند نوع عینك دور و نزدیك و یا لنز تماسی را دارند و دوربینی بین ۰.۷۵ تا ۳ دیوپتر دارند.
۲. آنهایی كه مشكل در دید نزدیك دارند.
۳. حداقل ۴۰ سال سن دارند.
۴. تغییر چندانی در میزان دید آنها طی یكسال اخیر بوجود نیامده باشد.
۵. اختلال دیگری در چشم نداشته باشند.
۶. بانوان باردار و یا شیرده نباشند.
● اقدامات بیمار در روز عمل:
CK نیاز چندانی به اقدام جراحی ندارد و كلاً یك عمل خارج چشمی است. در ابتدا چشم­های شما توسط قطرات خاصی بی حس می شود و متعاقباً وسیله ای برای باز نگهداشتن پلك ها استفاده می شود تا مانع پلك زدن بیمار در حین جراحی بشود.
أنگاه عمل بصورت نشسته و یا خوابیده انجام می شود و از شما درخواست می شود كه در حین عمل به نور میكروسكوپ نگاه كنید. چشم ها توسط یكسری نقاط علامت گذاری می شود و جراح وسیله ای به شكل قلم را در ۸ الی ۳۲ نقطه از قرنیه منطبق بر آن نقاط بصورت دایره وار قرار می دهد. (تعداد نقاط بسته به میزان شماره عینك تعیین می شود.) به مجرد تماس این قلم با قرنیه امواج رادیویی از طریق آن وارد بافت و گرم شدن آن و در نتیجه جمع شدن این بافت در محیط و ایجاد حلقه ای بصورت یك كمربند در اطراف قرنیه و در نهایت افزایش انحنا مركز آن می شود. تعدادی از بیماران فقط یك چشم را عمل می كنند تا از آن برای دید نزدیك استفاده كنند و از چشم دوم جهت دید دور استفاده می كنند كه به این روش در اصطلاح چشم پزشكی مونوویژن (MONO-VISION) می گویند.
بلافاصله بعد از اتمام كار چشم های شما معاینه شده و به خانه مراجعه و باقی روز را استراحت می كنید. در طی دو روز اول شما مقداری احساس خراشیدگی و آبریزش در چشم های خود خواهید داشت. این مسئله به سرعت برطرف شده و مصرف مسكن نیز تا حدودی آن را كمتر می كند. بعد از یكی دو روز فعالیت روزمره را از سر خواهید گرفت و معمولاً چند هفته تا چند ماه تا حصول نتیجه كامل عمل زمان لازم خواهد بود. همچون سایر روش های اصلاح دید، درجاتی از ناراحتی و حساسیت به نور (پخش شدن نور و یا دیدن هاله در اطراف اشیا) در چند روز اول بعد از CK وجود خواهد داشت.
● توقعات واقع بینانه بیمار:
تصمیم نهایی در مورد انجام عمل CK بسیار مهم و فقط به عهده خود بیمار می باشد. به طور كلی هدف از انجام هرگونه جراحی انكساری كاستن میزان وابستگی به عینك بوده و به هرحال تضمین اینكه شما از نتیجه عمل كاملاً رضایت داشته باشید امكان پذیر نمی باشد.
عمل CK در موارد ۷۵/۰+ الی ۳+ شماره دوربینی توسط موسسه غذایی دارویی امریكا (FDA) تایید شده است ولی در موارد اصلاح پیرچشمی هنوز این تأییده را نگرفته است. عوارض جدی در این روش بسیار نادر بوده و این روش مطمئن و موثر می باشد ولی همچون هرگونه روش جراحی خطراتی را نیز به همراه دارد. بعد از معاینه كامل بیمار توسط جراح، تصمیم نهایی در مورد امكان انجام CK گرفته خواهد شد و اطلاعات كاملتری در مورد چگونگی عمل در اختیار بیمار قرار داده خواهد شد تا با شناخت بهتری تصمیم خود را بگیرد.
● روش هایی كه می توانند جایگزین CK باشند:
CK تنها روش جراحی جهت اصلاح پیر چشمی و دوربینی نمی باشد و جهت كسب اطلاعات در مورد سایر روش ها می توانید به روش های جراحی و لیزری كه در وب سایت كلینیك در دسترس است مراجعه بفرمایید.
● نتایج:
ـ در مطالعه FDA پنجاه درصد بیماران پس از عمل دید ۲۰/۲۰ پیدا كرده اند و ۹۳% دید ۲۰/۴۰ و ۸۰% بیماران از نتایج این عمل راضی بوده اند.
ـ بیمارانیكه كاندید مناسبی برای CIC نیستند:
ـ بیماران حامله یا شیرده به دلیل احتمال تغییر در شماره چشم
ـ بیماران دچار قوز قرنیه
ـ قرنیه های بسیار نازك
● عوارض:
ـ درد و ناراحتی در ۱ تا ۳ روز پس از عمل
ـ حساسیت به نور و مشكل رانندگی در شب به صورت گذرا
ـ احتمال كاهش دید بیش از ۲ خط (۱%)
ـ افزایش فشار چشم (۱%)
ـ دوربینی (۱%)
منبع : پایگاه اطلاع‌رسانی مرکز اصلاح دید نور