پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

فناوری جدید برای افزایش سرعت اینترنت


فناوری جدید برای افزایش سرعت اینترنت
هنوز هم با اینترنت دایال آپ سروکله می زنید و برای بالا آمدن صفحه شخصی پست الکترونیکتان مدتها منتظر می مانید؟
هنوز هم مشاهده محتوای چند رسانه ای و فیلم و ویدیو از طریق اینترنت برایتان یک رویاست؟
پس این مطلب را بخوانید تا داغ دلتان تازه تر شود!
اینترنت روز به روز بیشتر متحول می شود و تغییر می کند. البته اینترنتی که ایرانیان می شناسند با اینترنتی که بقیه دنیا می شناسد تفاوت هایی دارد که یکی از آنها به مقوله سرعت برمی گردد. در حالی که اینترنت پرسرعت ما در مقیاس خانگی از ۱۲۸ مگابیت در ثانیه فراتر نمی رود، در آن سوی آب ها مردم در خانه هایشان سرعت های چند گیابایت در ثانیه را تجربه می کنند و به خدماتی دسترسی دارند که ما فعلا باید در خواب ببینیم.
به هر حال همین سرعت های سرسام آور هم دیگر آن ور آبی ها را راضی نمی کند وبرای همین به فکر استفاده از فناوری های جدیدی افتاده اند. با این حساب اینترنت با ساختار فعلی اش در آینده نه چندان دور به خاطره ها می پیوندد و به چیزی قدیمی و از دور خارج شده مبدل می شود.
دانشمندان و محققان آزمایشگاه های سرن در قلب اروپا که ایجاد اینترنت در دهه ۹۰ به کمک آنها صورت گرفت، به تازگی جایگزینی فوق سریع برای آن طراحی کرده اند که بارگذاری محتویات یک دی وی دی را در چند ثانیه ممکن می سازد.
برآوردها نشان می دهد که سرعت این شبکه نسل جدید حدود ۱۰ هزار برابر سرعت شبکه پرسرعت فعلی است. شبکه مذکور که فعلا نام grid (توری) بر آن نهاده شده تا بدان حد قدرتمند است که با آن می توان کل مجموعه آثار موسیقی یک خواننده را در کسری از ثانیه ازیک سوی دنیا به سوی دیگر آن فرستاد.
از جمله دیگر فواید راه اندازی این شبکه پرسرعت ارسال تصاویر با کیفیت و حجم اصلی، اجرای آنلاین انواع بازی های رایانه ای به طور شبکه ای با حضور صدها هزار کاربر و تسهیل دسترسی به محتوای ویدیویی با کیفیت بالا و قیمت مناسب برای افراد در هر نقطه جهان است.
دیوید بریتون، استاد فیزیک دانشگاه گلاسکو و از جمله چهره های کلیدی پروژه Grid معتقد است که این فناوری نوین انقلابی در جهان ایجاد خواهد کرد که حدس زدن ابعاد آن از توان ما خارج است. به گفته او وقتی رایانه ها چنین قدرتی پیدا کنند، نسل های آتی خواهند توانست به شیوه ای متفاوت از مردم امروز با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و با هم همکاری کنند، شیوه هایی که حتی در تصور نسل فعلی نمی گنجد.
قدرت grid در تابستان امسال و در روزی که از سوی دانشمندان مرکز سرن روز دکمه قرمز نامیده شده، بیشتر آشکار خواهد شد. در این روز شبکه مذکور به طور آزمایشی راه اندازی خواهد شد تا اطلاعات با سرعتی باورنکردی منتقل شوند و تعداد بیشتری از مردم در جریان جزییات این تحول جدید قرار بگیرند.
سرن که در نزدیکی ژنو واقع است اجرای پروژه grid را ۷ سال پیش آغاز کرد. در آن زمان محققان موفق به ساخت وسیله ای جدید موسوم به (Large Hadron Collider (LHC شدند که سرعت حرکت ذرات را به میزان قابل توجهی تسریع می کرد. این ابزار در اصل برای پی بردن به زمان قطعی شکل گیری جهان ساخته شده بود. اما پژوهشگران متوجه شدند LHC قادر به تولید حجم زیادی از اطلاعات است که در یک سال معادل با محتویات ۵۶ میلیون سی دی است. جهت اطلاعتان باید بگویم با این تعداد سی دی می توان یک توده غول پیکر به ارتفاع ۴۰ مایل ایجاد کرد.
پس از آن که دانشمندان سرن به این نکته مهم پی بردند به سرعت دست به کار شدند تا اینترنت را هم متحول کنند. اما در همان ابتدا مشخص شد که از مزایای کشف جدید به این زودی ها نمی توان استفاده کرد. علت آن بود که زیرساخت های فعلی اینترنت در اصل برای تماس های تلفنی و مخابراتی طراحی شده و اگر قرار باشد این حجم از اطلاعات در آن جاری شود کل زیرساخت های ارتباطی جهان مختل خواهد شد. به بیان دیگر زیرساخت های فعلی ظرفیت و توان انتقال این حجم از اطلاعات را ندارد.
در نتیجه قرار شد شبکه grid با استفاده از کابل های فیبر نوری و مراکز جدید مسیریابی داده (routing centre) راه اندازی شود. با این حساب برای بهره مندی از امکانات این شبکه نمی توان روی تجهیزات فعلی حساب کرد. تا کنون حدود ۵۵ هزار سرور برای بهره مندی از Grid در نقاط مختلف جهان نصب شده است و انتظار می رود ظرف دو سال آینده تعداد این سرورها به ۲۰۰ هزار عدد برسد.
پرفسور تونی دیول مدیر فنی پروژه Grid در این مورد می گوید: ما به شدت به افزایش قدرت محاسباتی و پردازش نیاز داریم. برای همین grid را راه اندازی کردیم. اما برای رسیدن موفقیت به موارد دیگری هم نیاز داریم. به عنوان مثال برای فعالیت رایانه هایی که قرار است در این طرح به کار گرفته شوند به نیروی برق زیادی احتیاج داریم. اگر بخواهیم این طرح را در سراسر جهان پیاده کنیم خیلی چیزها باید تغییر کند. به هر حال شبکه ما باید آن قدر قدرتمند باشد که بتواند اطلاعات را به سرعت از یک مرکز تحقیقاتی به مرکز مشابهی در آن سوی دنیا بفرستد. در حال حاضر این شبکه نوظهور که به طور موازی با اینترنت کار می کند، بین آزمایشگاه های سرن و ۱۱ مرکز در ایالات متحده، کانادا، شرق آسیا و اروپا ارتباط برقرار می کند. هر یک از این مراکز چند مرکز تحقیقاتی، دانشگاهی و پژوهشی دیگر را در داخل همان کشور تحت پوشش قرار می دهند.
به عنوان مثال آزمایشگاه Rutherford Appleton در Oxford Shire انگلستان به تنهایی دارای ۸۰۰۰ سرور در سیستم grid است و با این حساب تمامی دانشجویان و اساتید دانشگاه از پاییز امسال می توانند به جای شبکه عادی اینترنت از grid استفاده کنند.
یان برد، مدیر این پروژه در مرکزمحاسبات رایانه ای پرسرعت سرن معتقد است که فناوری grid اینترنت را آن قدر پرسرعت می کند که مردم دیگر تمایلی به ذخیره سازی اطلاعات بر روی رایانه های شخصی خود نخواهند داشت و در عوض از اینترنت برای ذخیره سازی داده های مورد علاقه خود بهره خواهند برد.
وی می گوید: "من در این مورد اصطلاح cloud computing را به کار می برم. به زودی مردم تمام اطلاعتشان را به طور آنلاین نگهداری کرده و به همین علت خواهند توانست در هر زمان و مکان به این اطلاعات دسترسی پیدا کنند." به گفته دانشمندان تبادل اطلاعات از طریق شبکه جدید با چنان سرعتی صورت می گیرد که انجام فرایندهای سنگین و پیچیده محاسباتی از طریق برقراری ارتباط با هزاران رایانه را در سراسر جهان امکان پذیر خواهد کرد. با این حساب محققان و دانشگاهیان دیگر نباید برای تکمیل یک پروژه کاری از طریق اینترنت ساعت ها پای دستگاه رایانه انتظار بکشند.
هر چند این فناوری نوظهور لااقل تا چند سال آینده دردسترس کاربران عادی اینترنت قرار نخواهد گرفت، اما از هم اکنون بسیاری از شرکت های مخابراتی و صاحبان مشاغل برای به کارگیری آن و ارائه خدمات جدید اظهار آمادگی کرده اند. بدون شک علاقه مندان به فیلم وسینما که نمی توانند برای تماشای جدیدترین فیلم های روز جهان چند ساعت صبر کنند از جمله مشتریان پر وپاقرص grid خواهند بود. در حال حاضربارگذاری کامل یک دی وی دی از طریق شبکه اینترنت پرسرعت به طور متوسط سه ساعت طول می کشد، حال آن که از طریق grid برای این کار حداکثر به ۵ ثانیه زمان نیاز است.
از سوی دیگر شکی نیست که این شبکه با استقبال ستاره شناسان و زیست شناسان که به شبکه های رایانه ای با سرعت بسیار بالا نیاز دارند، مواجه خواهد شد.
استفاده های تحقیقاتی از این شبکه از هم اکنون آغاز شده و به عنوان مثال grid برای طراحی داروهای جدید ضدمالاریا به کار گرفته شده است. مالاریا سالانه بیش از یک میلیون نفر را در جهان به کام مرگ می کشد. محققان از grid برای تجزیه و تحلیل ۱۴۰ میلیون مولفه مستقل استفاده کرده اند. جالب است بدانید که اگر قرار بود برای این کار از رایانه های عادی متصل به اینترنت استفاده شود به ۴۲۰ سال زمان نیاز بود.
دویل می گوید: "طرح هایی نظیر grid علم، تجارت و حتی جوامع بشری را متحول خواهند کرد. به زودی شاهد برگزاری ویدیوکنفرانس هایی با موضوعات بسیار پیچیده علمی خواهیم بود، بازی های آنلاین با حضور هزارن هزار نفر اجرا و شبکه های مجازی اجتماعی به یکی از پایه های اصلی برقراری ارتباط در جهان مبدل خواهند شد.
وی تاکید می کند: " تاریخ اینترنت به ما نشان می دهد که نمی توان تاثیرات واقعی آن را به درستی پیش بینی کرد، اما شکی وجود ندارد که این تاثیرات بسیار عظیم و گسترده خواهد بود."
منبع : ماهنامه تحلیلگران عصر اطلاعات