چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا


پایان سیاست اقتصادی نپ در اتحاد شوروی و خلق شرلوک هلمز


پایان سیاست اقتصادی نپ در اتحاد شوروی و خلق شرلوک هلمز
● پایان سیاست اقتصادی نپ در اتحاد شوروی
۷۸ سال پیش در روز ۶ ژانویه سال ۱۹۳۰ میلادی جوزف استالین ، دیکتاتور شوروی دستور تاسیس کولخوزها تعاونی های اشتراکی کشاورزی را در سراسر خاک شوروی می دهد و کشاورزی فردی را ممنوع می کند.
استالین با صدور این فرمان به سیاست اقتصادی نپ که ۹ سال پیش از این تاریخ توسط لنین در شوروی برقرار شده بود ، خاتمه می دهد.
هدف لنین از اجرای سیاست اقتصادی نپ کاهش فشار به کشاورزان کوچک و میانه حال و پیشه وران خرده پا بود تا به قحطی عظیم در آن دوره که میلیون ها نفر در اثر آن جان باختند ، خاتمه دهد.
در واقع ، سیاست اقتصادی نپ ناجی رژیم نوپای کمونیستی شده بود.
جوزف استالین که می خواست همه چیز به انحصار رژیم کمونیستی درآید دستور الغای کشاوزی فردی را داد و فرمان تاسیس کولخوزها را صادر کرد.
کلیه کشاورزان کوچک و دهقانان میانه حال باید زمین ها ، دام ها و وسایل کشت و زرع خود را در اختیار کولخوزها قرار داده و به عنوان کارگر کشاورزی در این تعاونی های اشتراکی کشاورزی کار کرده و دستمزدی بر مبنای کارشان می گرفتند.
صدها هزار دهقان میانه حال به اتهام «کولاک» بودن (دهقان ثروتمند) اموالشان مصادره شد و بدون هیچ امکاناتی در دسته های عظیم به مناطق سردسیر سیبری تبعید شدند.
صدها هزار دهقان به دلیل مخالفت با کولخوزها به اتهام ضدانقلابی بودن کشته یا تبعید شدند.
بی نظمی و بی برنامگی موجب شد تا بار دیگر شوروی چندین سال دچار قحطی شود و میلیون ها نفر جان خود را از دست بدهند.
به این ترتیب ، در روز ۶ ژانویه سال ۱۹۳۰ میلادی جوزف استالین ، دیکتاتور شوروی دستور تاسیس کولخوزها را در سراسر خاک شوروی صادر کرد و به سیاست اقتصادی نپ خاتمه داد.
این مساله موجب بروز شورش در برخی از مناطق شوروی شد که توسط ارتش سرخ بیرحمانه سرکوب گردیدند. در نتیجه این تصمیم اشتباه استالین بار دیگر قحطی شوروی را فرا گرفت و میلیون ها نفر جان خود را از دست دادند.
● خلق شرلوک هلمز
۱۲۱ سال پیش در روز ۶ ژانویه سال ۱۸۸۷ میلادی شرلوک هلمز ، کارگاه افسانه ای خلق شد و مردم بریتانیا با این کارگاه تیزهوش و دوست وفادارش دکتر واتسون در کتابی به نام «تحقیق سرخ» آشنا شدند.
آرتوردو کنان دویل یک پزشک ۲۷ ساله اهل ادینبورگ اسکاتلند خالق شرلوک هلمز کارگاه افسانه ای بود.
او از شخصیت یکی از استادانش در دانشگاه ادینبورگ به نام پروفسور بل برای خلق هلمز الهام گرفت.
ماجراهای شرلوک هلمز تجسم عینی از دوره ویکتوریایی بود که با عصر جنایاتی واقعی مانند جک شکم پاره کن در سال ۱۸۸۸ میلادی هم دوره بوده و سلیقه افکار عمومی برای ماجراهای اسرارآمیز و معما گونه را تحریک می کرد.
آرتور دوکنان دویل برای اینکه شخصیتش تحت تاثیر مخلوق خود شرلوک هلمز قرار نگیرد علیرغم محبوبیت غیرقابل تصور این کارگاه محبوب در سال ۱۸۹۱ میلادی داستان مرگ او را منتشر می کند.
کنان دویل این قهرمان مشهور را در کوههای سوئیس در یک نبرد مهیج با دشمن همیشگی اش پرفسور موریارتی به قتل می رساند.
اما تحت فشار بی اندازه خوانندگانش که برخی از آنها معتقد به واقعی بودن شخصیت شرلوک هلمز بودند ، آرتوردو کنان دویل ناگزیر باردیگر به این کارگاه محبوب با نوشتن داستانی تازه جان می بخشد.
در سال ۱۹۰۱ میلادی مشهورترین ماجرای شرلوک هلمز تحت عنوان «سگ خانواده باسکرویل» منتشر می شود.
شرلوک هلمز و دوستش دکتر واتسون به حیات خود از دوره ویکتوریایی تا سال ۱۹۲۷ میلادی ادامه می دهند و از آن تاریخ به بعد این کارگاه خونسرد و باهوش در تئاتر و سینما و تلویزیون جاودان می شود.
به این ترتیب ، شرلوک هلمز در روز ۶ ژانویه سال ۱۸۸۷ میلادی در کتاب «تحقیق سرخ» خلق می شود.
این شخصیت محبوب کتاب های پلیسی توسط خالق خود آرتور دوکنان دویل به یک کارگاه افسانه ای تبدیل می گردد که هنوز در عصر حاضر یکی از مشهورترین کارگاه های خصوصی جهان محسوب شده و طرفداران زیادی در سراسر جهان دارد.
بهرام افتخاری
منبع : روزنامه جام‌جم


همچنین مشاهده کنید