جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا


جوانان، ایمان، پاکدامنی


جوانان، ایمان، پاکدامنی
هشتم اردیبهشت بنام روز جوان نامگذاری شده است اهمیت دوره جوانی ازیك سو و نرخ بسیار بالای جمعیت جوان كشور از سوی دیگر در سالهای اخیر، اذهان مراكز مسؤول و برنامه‌ریزان كشور و محافل اجتماعی، فرهنگی و سیاسی را به خود معطوف ساخته است و جمعیت جوان كشور در مركز توجهات قرار گرفته است اعلام روز جوان نیز همسو با همین تلاشهای فكری فرهنگی عاملی است كه برای جهت‌دهی به قدرت عظیم جوانان و پاسخگویی به نیازهای آنان می‌باشد. البته میان واقعیت موجود و حقیقت مطلوب فاصله بسیاری است كه تنها همت و دلسوزی و تدبیر و واقع‌نگری و نیز آرمانخواهی و ارزشمداری سیاستگذاران و برنامه‌ریزان و متولیان امر فرهنگ، اقتصاد، سیاست و تبلیغ دین و ارشاد جامعه و توفیق الهی می‌تواند این فاصله را به حداقل برساند. از آنجا كه نگاه امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری به جوانان و ویژگی‌ها و مسؤولیتهای آنان در جامعه، موضوعی است كه در این مقاله به آن می‌پردازیم.
۱. غنیمت شمردن فرصت جوانی یكی از توصیه‌های امام خمینی (ره) به جوانان در خصوص اهمیت دادن به جوانی بود و این فرصت را آنقدر مهم ‌می‌دانست كه همواره به اصلاح انسان در این دوران تأكید می‌نمودند و دریغ كه این سرمایه بزرگ و فرصت بی‌نظیر از دست برود چنان كه امام علی (ع) فرموده‌اند: شیئان لایعرف فضلها الا من فقدهما: السباب و العافیه: دو چیز است كه قدر و قیمتشان را نمی‌شناسند مگر كسی كه آن دو را از دست داده باشد، یكی جوانی و دیگری تندرستی و عافیت. از این حدیث شریف بخوبی روشن می‌شود كه جوانی فرصت و سرمایه‌ای بس با اهمیت است كه اولاً هم ردیف با نعمت بزرگ الهی یعنی سلامت و عافیت قرار گرفته و ثانیاً وقتی آن را از دست داد پی به ارزش آن می‌برد. آنگاه دچار حسرت و پشیمانی دایمی خواهد بود. امام خمینی (ره) درباره ضرورت غنیمت شمردن جوانی خطاب به فرزند خود فرمود: پسرم تا نعمت جوانی را از دست ندادی، فكر اصلاح خود باش كه در پیری همه چیز را از دست می‌دهی. یكی از مكرهای شیطان كه شاید بزرگترین آن باشد كه پدرت بدان گرفتار بوده و هست. مگر رحمت حق تعالی دستگیر او باشد. استدراج است.
در عهد نوجوانی شیطان باطن كه بزرگترین دشمنان اوست او را از فكر اصلاح خود باز می‌دارد و امید می‌دهد كه وقتی زیاد است اكنون فصل برخورداری از جوانی است و هر آن و هر ساعت و هر روز كه بر انسان می‌گذرد، درجه، درجه او را با وعده‌های پوچ از این فكر باز می‌دارد تا ایام جوانی را از او بگیرد و آنگاه كه جوانی رو به اتمام است او را به امید اصلاح در پیری سرخوش می‌كند و در ایام پیری نیز این وسوسه شیطانی از او دست نكشد و وعده توبه در آخر عمر می‌دهد و در آخر عمر و شهودموت، حق تعالی را در نظر او مغبوض‌ترین موجود جلوه می‌دهد كه محبوب او كه دنیاست را از دستش گرفته است، این حال اشخاصی است كه نور فطرت در آنها به كلی خاموش نشده است. اشخاصی هستند كه غرقاب دنیا آنها را از فكر اصلاح به دور نگه داشته و غرور دنیا سر تاپای آنان را فرا گرفته است.
در آیین اسلام به جوانی اهمیت زیادی داده شده است و بر غنیمت شمردن آن توصیه و تأكید فراوانی شده است. پیشوایان گرامی اسلام جوانی را یكی از نعمت‌های پر ارج الهی و از سرمایه‌های بزرگ سعادت در زندگی انسان دانسته‌اند كه در این پیامبر اكرم (ص) می‌فرمایند: در قیامت هیچ بنده‌ای قدم از قدم بر نمی‌دارد تا به این پرسش‌ها پاسخ دهد اول آنكه عمرش را در چه كاری سپری نموده است و دوم جوانیش را چگونه و در چه راهی تمام كرده است؟ فرصت ایام جوانی فرصت رسیدن به بالاترین مراحل توامندی و عالی‌ترین منازل زندگی است و انساندر این دوران در اوج توانایی قرار دارد. اگر فردی در این دوران قدم در راه راست بگذارد و از رهنمودهای بزرگان دین بهره ببرد مسلم به سعادت واقعی دست می‌یابد و اگر كوتاهی كند، خود را از سعادت و آینده درخشان محروم می‌سازد. فرصت‌هایی كه بر سر راه زندگی بشر پیش می‌آید زودگذر و ناپایدار است و در اثر كوچكترین سهل‌انگاری و غفلت ممكن است فرصت‌های بزرگی از كف برود و چیزی جز حسرت و ندامت برای صاحبش بر جای نگذارد. همانطوری كه امیرالمؤمنین امام علی (ع) فرمود: فرصت بسان ابر از افق زندگی می‌گذرد، پس هنگامی كه فرصتهای خوبی پیش می‌آید، عنیمت بشمارید و از آنها استفاده كنید. آری بهترین فرصتی كه در زندگی انسان برای رسیدن به پیروزی و موفقیت پیش می‌آید ایام جوانی است كه دوران ظهور نیروی جسمانی و معنوی افراد است. لذا اگر انسان‌ها از این عطیه الهی استفاده كنند به سعادت و خوشبختی دست می‌یابند در غیر این صورت تنها باید تأسف گذشته را بخورند.
۲. جوانان افتخار اسلام و جمهوری اسلامی اگر نیروی ایمان و قدرت جوانان مسلمانان و فداكار در طول تاریخ اسلام نبود. مسلماً این همه موفقیت برای اسلام و مسلمین پیش نمی‌آید بیشترین گرایش به پیامبر (ص) را جوانان داشتند.
در تاریخ چنین جوانی مایه افتخار ملت بوده و همواره مورد ستایش قرار می‌گیرند. همانطور كه امام خمینی (ره) در این باره می‌فرمایند: آفرین بر این قدرت ایمان و قوت بازوی عزیزان و صدها آفرین براستی كه رژیم ستم شاهی برای آنان فراهم كرده بودند، رها ساخته و به اوج عظمت و معنویت رساندند…
درود بر مادران و پدران و فرزندان و بستگان شهدا و جانبازان برومند جبهه‌ها و سلام به معلولین و مفقودین و اسرای عزیز كه افتخار اسلام و میهن اسلامی خویش می‌باشند و رحمت خداوند بر این دامن‌های پاكی كه پروراننده این جوانان شیردل می‌باشند. حضرت امام خمینی (ره) با این دید به جوانان می نگریستند كه آنان سرمایه‌های انقلاب و ذخایر ملتند. ایشان می‌فرمودند: من امیدوارم خدای تبارك و تعالی به شما جوان‌ها عزت و سلامت، سعادت عنایت فرماید. ما از خدای تبارك استقلال كشور خودمان را و آزادی خودمان را مسالمت می‌كنیم. شما ذخیره‌ ما هستید و من خدمتگزار شما هستم.
از دیدگاه امام خمینی (ره) جوانان ذخیره ملت و سپردن انقلاب اسلامی بدست جوانان رسالت عظیمی كه بر دوش جوانان گذاشتند. جوانان ایرانی پرورش یافته مكتب حسینی (ع) هستند كه توانستند با بهره گرفتن از مردم امام حسین (ع) و یاران با وفای او، فرمایشات امام خمینی (ره) خود را باور كنند و كارهای عظیمی انجام دهند انقلاب را به پیروزی برسانند و در هشت سال دفاع مقدس بار اصلی جنگ به دوش جوانان فداكار كه مایه امید واقعی بودند گذاشته شده بود. تا آنجا كه امام خمینی (ره) در این رابطه می‌فرمایند فرزندان عزیزم! دیگر فردای شما فرادی دشواری است. كه اگر مجهز به علم و تقوا و شعور انقلابی اسلامی شدید، پیروزی‌تان حتمی است و اگر خدای نكرده در این مرحله كوتاهی كنید، مسؤولیت آن به عهده خود شماست. هرگز اجازه ندهید كه عده‌ای معدود چون گذشته تلخ روزهای استبداد بر شما حكومت كنند.
۳. ملتی كه جوانان با خدا می‌توانند به اوج افتخار برسد ملتی كه خدا دارد پیروز است و ملتی كه جوانان با خدا دارد می‌تواند به اوج افتخار برسد یكی از خطوط القای دشمن، امروز این است كه جوان در جمهوری اسلامی دچار فساد و انحراف است. ابتدا به این مسأله از منظر مقام معظم نگاه می‌اندازیم. ایشان در دیدار با اعضای اتحادیه انجمن اسلامی دانش‌آموزی و در این زمینه چنین فرمودند: من به هیچ وجه قبول نمی‌كنم حرفها و تحلیلهای كسانی را كه بدون آگاهی در برخی از مطبوعات یا رسانه‌ها از انحرافات نسل جوان سخن می‌گویند، این‌طور نیست. اگر گاهی اشتباه و خطایی از جوان سربزند با توجه، دل پاك و نورانی جوان این اشتباه كامل قابل جبران است. اینها چرا صلاح و پاكدامنی و پارسایی و صداقت جوانان را نمی‌بینند؟ چرا شور و شعور جوانان را نمی‌بینند؟
به چند خطای محدود جوان چشم می‌دوزند و درست در همان مجرایی كه دشمنان می‌خواهند و می‌پسندند سخن می‌گویند یا قلم می‌زنند. البته چشم بستن بر واقعیات، راه علاج مشكلات نیست. شاید بتوان گفت بزرگترین خاكریزی كه امروز توسط دشمن مورد حمله قرار گرفته احساسات، همان‌ خاكریز بلند و محكم جوانان با ایمان می‌باشد كه به تعبیر مقام معظم رهبری حجم تبلیغات و تهاجم دشمن در این زمینه حیرت‌انگیز است. به صورت طبیعی این تهاجم با تلفاتی همراه بوده است. ما جوانهایی را می‌شناسیم كه اسیر تهاجم فرهنگی دشمن شده و به مرگ سیاه، اعتیاد دچار شده‌اند، اما عملكرد داخلی خود ما و اشتباهات مسؤولان است، نباید باعث آن شود كه بر پیشانی جوان این كه كشور مهر نسل از دست رفته بزنیم. اگر چه ما با وضع مطلوب در همه زمینه‌ها فاصله داریم. اما روشن است كه این فاصله را با كار و تلاش و امید دهی می‌توان پر كرد و نه با سیاه‌اندیش و انفعال و پراكندن بذر نومیدی در دل حساس و تأثیرپذیر جوان و نوجوانی بهترین توصیه به جوانان و نوجوانان در فصل تحصیل را از زبان مقام معظم رهبری بخوانیم: به شما جوانان هم، به عنوان فرزندان این ملت جداگانه می‌گویم: عزیزان من كار كنید امروز دشمنان نمی‌خواهند دانشگاه و درس و مدرسه و معلم باشد. دشمنان ما نمی‌خواهند میلیونها جوان با درس خواندن و حفظ ایمان، درستكاری و پارسایی و پاكدامنی‌شان در این منطقه فردای شكوهمندی را برای ایران مقتدر بوجود بیاورند...
ایمان و پاكدامنی‌تان را حفظ كنید درستان را خوب بخوانید و جوانی‌تان را قدر بدانید. آنچه بر عهده ماست آن است كه به جوانان بفهمانیم كه امروز نوبت اوست و جوان ما سنگینی و سختی بار مسؤولیت حفظ كشور خود و آینده اسلام را كاملاً بر دوش خود احساس كند. اگر ما در این انتقال موفق شدیم آنگاه جوان به حركت خواهد افتاد و در طول حركت، نیازهای خود را احساس خواهد كرد. در این زمان است كه جوان، تشنه ایمان و زمان آگاهی بیشتر خواهد شد. حیف است امروز قدر این نعمات خداداد را كه در رأس آن نعمت انبوه جوانان با ایمان است نداشته و وقت خود را با دعواهای كودكانه سیاسی یا منفی بافی‌های بی‌حاصل تلف كنیم. جوان برای كشور تهدیدی جدی است. ما می‌توانیم به بركت همین نیروی شگرف تمامی ضعف‌ها و اشكالات و نارسایی‌ها را برطرف نموده و به جای افرادی كه فرصت طلبانه در گوشه و كنار مناسب نظام خزیده‌اند و كار نمی‌كنند و امتیاز می‌طلبند، از همین نیروی جوان بهره‌ ببریم از نوع همان جوانان بیست تا بیست و پنج ساله كه بار سنگین دهه اول انقلاب را پس از پیروزی بر دوش كشیدند. بالاخره اینكه كشوری كه جوان دارد، آینده دارد.
منبع : سازمان ملی جوانان