جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

فلسطین و چهار اتفاق متضاد به نفع مقاومت


فلسطین و چهار اتفاق متضاد به نفع مقاومت
فلسطین در حالی همچنان به دلیل تشدید محاصره رژیم صهیونیستی و سکوت جامعه جهانی در شرایط بحرانی قرار دارد که برخی تحولات از دگرگونی در معادلات و چارچوب های آن در آینده حکایت می کند. در این میان چند اصل اساسی را می توان مورد نظر قرار داد که در تحولات آینده فلسطین تاثیرگذار می باشد.
الف) بازگشت گروه ها و مردم فلسطین به اصل مبارزه مسلحانه و عدم ادامه روند سازش از نکات اصلی تحولات فلسطین است. هر چند که حماس چندی پیش برای کاهش بحران انسانی در غزه و برملا ساختن چهره توسعه طلبانه رژیم صهیونیستی آتش بس با تل آویو را پذیرفت، اما روند تحولات نشان داد که تاکید حماس بر عدم اصلاح رژیم صهیونیستی امری واقع گرایانه بوده است. حملات صهیونیست ها و بازداشت گسترده فلسطینی ها، بسته ماندن گذرگاه های غزه و اعمال تحریم های بیشتر علیه فلسطینیان از نتایج ادامه یافتن آتش بس بود. این امر سبب شد تا در نهایت بسیاری از گروه ها و مردم فلسطین بردیدگاه حماس برای بازگشت به مقاومت مسلحانه در برابر رژیم صهیونیستی تاکید نمایند. این موضوع می تواند آغاز انتفاضه ای دیگر در قدس و کرانه باختری که مرکز فعالیت صهیونیست ها است، باشد.
ب) کناره گیری ابومازن از قدرت از دیگر مسائل مطرح در سرزمین فلسطین اشغالی است هرچند که سیاست های سازش کارانه ابومازن سبب شده تا صهیونیست ها و آمریکا از وی حمایت و حتی به تقویت سیاسی و نظامی از او بپردازند اما ناکامی او در اجرای روند سازش و عدم تحقق خواسته های فلسطینیان به ویژه انتشار اخباری مبنی بر مصالحه ابومازن با صهیونیست ها برای حذف حق بازگشت آوارگان فلسطینی و واگذاری قدس و کرانه باختری به صهیونیست ها روزهای دشواری را برای رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین رقم زده است. اکنون سناریوی برکناری ابومازن در اذهان تداعی شده هرچند که او بر حفظ قدرت خود تا سال ۲۰۱۰ تاکید کرده است. برخی گزارش ها از گرایش کشورهای عربی به حذف ابومازن حکایت دارد که این موضوع ادامه کار را برای محمود عباس دشوارتر کرده است.
ج) دگرگونی در ساختار رژیم صهیونیستی از دیگر مسائل مطرح در تحولات فلسطین است. در حالی که پیامدهای شکست رژیم صهیونیستی در جنگ ۳۳ روزه بحران های شدیدی را برای این رژیم به همراه داشت سرانجام اولمرت نیز وادار به کناره گیری از قدرت شد هرچند که جریانات صهیونیستی پرونده فساد مالی وی را عامل این موضوع عنوان می کنند، اما بسیاری از ناظران سیاسی تاکید دارند که این اقدام از پیامدهای جنگ ۳۳ روزه است و پرونده فساد مالی رئیس دولت صهیونیستی ظاهرسازی ای بیش نیست. قدرت گیری تزیپی لیونی در تل آویو و تلاش های وی برای ایجاد دولت ائتلافی در کنار اجبار او برای اجرای خواسته های گروههای افراطی می تواند به تغییراتی در تحولات فلسطین منجر شود. البته تاکید دولتمردان کاخ سفید بر اجرای برخی بندهای توافقات سازش میان تل آویو و تشکیلات خودگردان تا حدودی سیاست های لیونی را تحت تاثیر قرار می دهد، هرچند که وی نیز مانند سایر صهیونیست ها، سیاست توسعه طلبی در قدس و کرانه باختری را ادامه خواهد داد.
د) اعتراض اعراب به شکست بیانیه آناپولیس و ناکامی روند سازش از نکات قابل تامل در تحولات فلسطین و خاورمیانه است. در حالی که کشورهای عربی در آذر ۸۶ به نام صلح خاورمیانه در آناپولیس در کنار آمریکا و رژیم صهیونیستی قرار گرفتند، اما اکنون پس از ۱۰ ماه آنها صراحتا اعتراف کرده اند که این مذاکرات شکست خورده و تعهدات آناپولیس از سوی صهیونیست ها و آمریکا اجرا نشده است. در این چارچوب عمرو موسی، دبیرکل اتحادیه عرب صراحتا اعلام کرده که نشست آناپولیس نابود شده و دیگر امیدی به احیای آن وجود ندارد.
این اعتراف صریح نشان می دهد که اعراب نیز تمایل چندانی به ادامه پذیرش خواسته های آمریکا در قبال فلسطین ندارند. این امر می تواند به تغییر دیدگاه آنها در قبال تحولات منطقه و حمایت بیشتر از ملت فلسطین منجر شود.
نتیجه اینکه مجموع تحولات در سرزمین های اشغالی فلسطین و دیدگاه بازیگران داخلی و خارجی بیانگر تغییراتی در این روند می باشد که می تواند بر تحولات منطقه تاثیرگذار باشد. با این وجود این نکته قابل ذکر است که دگرگونی در چارچوب سیاسی رژیم صهیونیستی، تشکیلات خودگردان و کشورهای عربی و غربی نتیجه شکست روند سازش و خودداری فلسطینیان از پذیرش مصالحه با دشمنانشان است که می تواند به تشدید مقاومت و آغاز انتفاضه ای دیگر منجر شود هرچند که غرب با تجهیز صهیونیست ها و تشکیلات خودگردان برای عدم وقوع این مهم فعالیت می کند.
قدسنا
منبع : روزنامه جوان