پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

تغییر رویکرد نیروهای خارجی درقبال افغانستان


تغییر رویکرد نیروهای خارجی درقبال افغانستان
روزنامه آمریکایی «لس آنجلس تایمز» در گزارشی با اشاره به اوضاع افغانستان نوشت: با قدرت نمایی روز افزون طالبان، جنگ افغانستان فرسایشی شده و آمریکا شاهد از دست دادن حمایت متحدان خود در این جنگ است. به نوشته این روزنامه، جنگ در افغانستان به گونه ای نامطلوب به نفع طالبان در حال پیش روی است. ناتو در این جنگ به دست و پا زدن افتاده و دولت آمریکا همه توجه خود را معطوف عراق کرده است. آمریکا که خیلی دیر متوجه قدرت گرفتن مجدد طالبان در جنگ شده است در آینده ناگزیر خواهد بود با از دست دادن متحدان خود به تنهایی این جنگ را اداره کند.
اغلب کشورهای عضو ناتو در واقع خواهان جنگیدن در افغانستان نیستند، زیرا در ابتدا تصور می کردند برای مأموریت صلح در افغانستان حضور دارند نه شرکت در یک جنگ داغ. آخرین حلقه از این کشورها، کانادا است که موج احساسات ضدجنگ در آن خطر سقوط دولت را در خود نهفته دارد. بر اثر این فشارها بود که هیأتی متشکل از شخصیت های بلندپایه این کشور به دولت پیشنهاد داد که نیروهای کانادایی حاضر در افغانستان فقط در مناطق شمالی که از امنیت نسبتا بهتری برخوردار است، حضور یابند و صرفاً به امر بازسازی و آموزشی نظامیان ارتش افغانستان مبادرت ورزند. به گزارش ایرنا مجموعه این عوامل باعث شده تا ایالات متحده رویکرد خود رادر قبال پاکستان و افغانستان تغییر دهد.
خبرگزاری «آسوشیتدپرس» در گزارشی در این باره نوشت: دولت بوش در تغییر جهتی که دارای آثار عمیق و پایداری خواهد بود، تلاش می کند تا اقدامات جنگی ضدتروریستی در افغانستان را بار دیگر تقویت کند.آمریکا همچنین بار دیگر به پاکستان، جایی که طالبان گروه احیا شده «القاعده» تهدیدهای جدیدی را مطرح ساخته، توجه خواهد کرد. این مطلب تا حد زیادی مورد تصدیق واقع شد که ایالات متحده با خطر عقب گردهای بیشتر، اگر نگوییم شکست در افغانستان مواجه است و موفقیت در آن کشور در گرو بازداشتن پاکستان از گرفتار شدن در ورطه ناآرامی های بیشتر است. به همین لحاظ، «رابرت گیتس» وزیر دفاع آمریکا طی مصاحبه ای با اشاره به فعالیت های القاعده در مناطق مرزی قبیله ای پاکستان و تهدید های ناشی از آن متذکر شده است که این امر تهدیدی مداوم علیه اروپا و ایالات متحده به شمار می رود. در زمان حاضر، آمریکا دارای کمتر از یکصد پرسنل نظامی در پاکستان است که شامل پرسنلی که سپاه مرزی شبه نظامی پاکستان را در ناحیه قبیله ای غرب پاکستان در مجاورت مرزهای افغانستان آموزش می دهند، نیز می شود. هر چند آمریکا تمایل خود برای اعزام نیروی بیشتر به پاکستان را متذکر شد، اما «پرویز مشرف» رئیس جمهوری پاکستان با هر گونه دخالت خارجی در امر سرکوب نیروهای القاعده در مناطق مرزی افغانستان و پاکستان مخالفت ورزیده است. در همین رابطه، «مایکل هایدن» رییس «سیا» و «مایک مک کانل» رییس سازمان اطلاعات ملی ایالات متحده طی این هفته وارد پاکستان شدند تا موافقت مشرف را با افزایش حضور نظامیان آمریکایی برای مقابله با شبکه القاعده و سایر گروههای شبه نظامی در مناطق مرزی قبیله نشین نزدیک افغانستان جلب کنند.
اما مشرف در نشست با این دو مقام با افزایش حضور نظامیان آمریکایی چه از طریق مأموریت های سیا و چه از طریق عملیات مشترک با نیروهای امنیتی پاکستان مخالفت کرده است. به نظر می رسد که ناموفق بودن استراتژی ایالات متحده در مبارزه با طالبان و القاعده در افغانستان و پاکستان موجب شده تا کارشناسان امنیتی در این باره زنگ خطر را به صدا در آورند. در این زمینه «اشلی تلیس» یکی از کارشناسان ارشد موسسه «کارنگی» که در گذشه مشاور «نیکلاس برنز » معاون وزیر خارجه آمریکا بوده، اظهار داشته است: اکنون فشار فزاینده ای از جانب جامعه بین المللی برای یافتن راه حلی درباره افغانستان به دلیل هراس از گسترش آن به سوی جنوب (یعنی پاکستان) وجود دارد. هر چند ما هنوز جنگ را نباخته ایم، اما می توانیم در مسیرمان بدان سو باشیم. وی به طور جدی خواستار تقویت حضور نظامی آمریکا در جنوب افغانستان است.
اما این به معنی گردش کامل قدرت آتش ایالات متحده از عراق به سوی افغانستان نیست. در همین ارتباط اخیرا «رابرت گیتس» وزیر دفاع آمریکا پیشنهاد سپاه تفنگداران دریایی برای انتقال بیش از بیست هزار نفر از سربازان این نیرو از عراق به افغانستان را رد کرد که در واقع منعکس کننده این نگرانی است که اوضاع عراق هنوز از دید وی شکننده تلقی می شود. همچنین دریاسالار «مایک مولن» رییس ستاد مشترک ارتش آمریکا، اخیرا به کنگره آمریکا اظهار داشت که جنگ در افغانستان اولویت دوم به شمار می رود. به گفته وی در افغانستان ما هر آنچه «می توانیم» انجام می دهیم، اما در عراق آنچه را که «باید» انجام دهیم، صورت می دهیم. به گزارش آسوشیتدپرس، با این همه این امر آشکار است که همانگونه که اوضاع امنیتی در عراق بهبود می یابد، دولت بوش در حال بررسی دقیق تر این موضوع است که چه اموری در افغانستان برای مقابله با پیروزی های اخیر طالبان مورد نیاز است.
رابرت گیتس رهبری تلاش ناتو برای تهیه اعلامیه ای در زمینه اهداف ناتو در افغانستان را به عهده دارد که در آن صریحا مسایل مورد نظر مطرح شده است. هدف از این اقدام، تقویت تلاش های دولت های عضو ناتو در زمینه قانع ساختن افکار عمومی در زمینه ارزشمند بودن جنگ و کشته های این کشور در افغانستان به منزله یک سرمایه گذاری ارزشمند در راستای اهداف آنها است. قرار است این اعلامیه در جریان اجلاس آتی سران ناتو در «بخارست» پایتخت رومانی در آوریل ۲۰۰۸( بهار سال آینده) به تصویب برسد.طبق اعلام رسمی وزارت دفاع آمریکا، از زمان شروع حمله ایالات متحده به افغانستان از سال ۲۰۰۱میلادی، ۴۱۲نفر از نیروهای نظامی آمریکا در افغانستان، پاکستان و ازبکستان کشته شده اند که از این تعداد ۲۸۰نفر در عملیات جنگی جان خود را از دست داده اند.
منبع : روزنامه ابرار