پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

توتی از نوع فرنگی


توتی از نوع فرنگی
بهار فصل میوه های رنگارنگ و خوش طعم و مزه است كه اغلب آنها فصل تابستان نیز یافت می شوند. توت فرنگی نیز از جمله این میوه هاست. توت فرنگی با نام علمی Fragaria Chiloensis یكی از اعضای خانواده رزها بوده و تنها میوه دانه داری است كه دانه های آن به جای قرارگیری در داخل میوه، در خارج از آن واقع شده اند.این گیاه در اصل خودرو و جنگلی بوده و دارای ساقه ای باریك، بلند و خزنده، برگ های ضخیم و دندانه دار، گل های سفید و همچنین میوه های قرمزرنگ متنوعی به لحاظ شكل و ابعاد است. در یك تقسیم بندی كلی، توت فرنگی ها را به دو دسته تقسیم می كنند: ۱- توت فرنگی های فصلی كه در فصل بهار به وفور یافت شده و در واقع جزء میوه های لذیذ این فصل به حساب می آیند.۲- توت فرنگی های پرورشی كه در شرایط گلخانه ای كشت شده و در تمام فصول سال آنها را می توان یافت، ولی طعم و مزه آنها با توت فرنگی های بهاره قابل مقایسه نیست.از آنجا كه تمام قسمت های گیاه شامل ریشه، برگ و میوه برای مصارف گوناگون مورد استفاده قرار می گیرد از ارزش غذایی بسیاری برخوردار است. توت فرنگی منبع غنی از ویتامین B و C و دارای مقدار قابل توجهی پتاسیم، آهن، فیبر و كلسیم است. جالب توجه آنكه میزان ویتامین C این توت خوشمزه بسیار بیشتر از مركباتی همچون پرتقال و لیمو است.
طی تحقیقات انجام شده در هر ۱۰۰ گرم میوه توت فرنگی ۸/۸۷ درصد آب، ۷/۰ درصد پروتئین،
۱/۱ درصد فیبر۸،/۹ درصد كربوهیدرات، ۰۳/۰ میلی گرم فسفر، ۲/۰ درصد چربی، ۳/۰ میلی گرم كلسیم، ۱۴میلی گرم ویتامین C، ۵۲ میلی گرم آهن،
۰۸/۰میلی گرم ویتامین B (ریبوفلاوین)، ۵/۰ میلی گرم ویتامین B۲ (ویتامین)، ۰۲/ ۰ میلی گرم مس، ۰۳/۰-۰۱/۰ میلی گرم آیودین (iodine)، كمتر از ۳۰ كیلوكالری انرژی و بالاخره مقداری اسیدهای طبیعی (اسیدسیتریك و اسدمالیك)، گلوكز و فروكتوز و همچنین مواد مفید دیگری است.
• خواص درمانی گیاه
-گفته می شود به جهت وجود تانین در برگ و ریشه توت فرنگی، این گیاه برای درمان مشكلات معده ای و روده ای مانند اسهال و همچنین التهاب غشاء مخاطی بسیار مفید است. از آنجا كه توت فرنگی حاوی ویتامین C بسیاری است برای درمان سرماخوردگی، آنفلوآنزا و همچنین بیماری اسكوربیت موثر است؛ از توت فرنگی تونیك ها و ماسك های شاداب كننده مختلفی برای پوست می توان تهیه كرد؛ در انگلستان از ریشه و برگ توت فرنگی برای درست كردن انواع لوسیون ها، دهان شویه ها و همچنین برای محكم كردن لثه ها استفاده می شود. در ضمن توت فرنگی یك سفیدكننده طبیعی دندان نیز محسوب می شود. برای این منظور مقداری توت فرنگی را له كرده و با استفاده از مسواك و یا انگشت سبابه از توت فرنگی له شده به عنوان خمیردندان، جرم دندان هایتان را پاك كنید؛ توت فرنگی قاتل ویروس های پولیو (Polio) و هرپن (herpen) بوده و ممكن است مانع تشكیل نیتوزامین هایی (nitosamine) كه عامل ایجاد سرطان هستند، شود؛ میوه توت فرنگی علاوه بر اسهال در درمان بیماری سوزاك، نقرس، دردهای معده و سنگ های كلیه و مثانه نقش بسزایی دارد. در ضمن از بیماری آرتریت روماتوئید جلوگیری می كند؛ توت فرنگی حاوی مقدار زیادی اسیدالاجیك (ellagic acid) و آنتوسیانین (Anthocyanin) است. اسید الاجیك فعالیت های گسترده بیولوژیكی را در جلوگیری از بروز بیماری های مختلفی همچون سرطان، بیماری های قلبی و حتی ایدز در بدن انجام می دهد؛ توت فرنگی مدر است. لذا برای افراد مبتلا به ناراحتی های كلیه به خصوص سنگ كلیه مفید بوده و در ضمن سموم بدن را دفع می كند؛ به جهت وجود ویتامین A در توت فرنگی برای تقویت پوست و مو و همچنین دید چشم توصیه می شود؛ توت فرنگی به علت داشتن آهن دارای خاصیت خون سازی است. لذا برای رفع كم خونی های جزیی بسیار مفید است؛ از آنجا كه توت فرنگی منبع غنی ویتامین B محسوب می شود، مصرف آن در كاهش اضطراب و استرس موثر است.
• نحوه نگهداری
از آنجا كه توت فرنگی میوه ای است كه به سرعت كپك زده و خراب می شود، بهترین زمان برای مصرف آن همان روزی است كه خریداری شده است. بنابراین به مقدار مصرف تهیه كنید زیرا حداكثر زمان نگهداری آن ۲ الی ۳ روز در یخچال است. در ضمن به جهت آنكه توت فرنگی گیاه بوته ای است و با خاك در تماس است باید در شست وشوی آن دقت لازم را صرف كرد. بنابراین توت فرنگی ها را به صورت تك تك در زیر شیر آب شسته و با دستمال حوله ای خشك كنید. توت فرنگی های خشك شده را درون ظرفی ریخته و با قرار دادن دستمال حوله ای بر روی آن داخل پلاستیك قرار داده و یا در ظرف را ببندید.

الهام اسمعیلی
منبع : روزنامه شرق