پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

فرهنگ و تهاجم فرهنگی


فرهنگ و تهاجم فرهنگی
آنچه از دل تعریف فرهنگ بر می آید این است که فرهنگ به اعضای یک گروه و یا جامعه کمک می‌کند تا از عمده مشکلات زندگی در محیطی خاص ودر زمانی خاص برآیند.
فرهنگ شامل دانش‌ها، ارزش‌ها و تجربه‌هایی است که فایده آن توسط اعضای جامعه مشخص شده است، هر فرهنگ شامل روش زندگی گروهی از مردم و مجموعه‌ای از سنت‌ها و اعتقادات است که در الگوها ومراسمی همچون تولد، عروسی، مرگ، موسیقی، شعر، حرکات موزون، نمایش، داستان‌ها، ضرب‌المثل‌ها، نوع لباس پوشیدن، غذاخوردن، ارزش‌های عمومی واعمال مذهبی تجلی کرده است که هر قوم را از قومی دیگر متمایز می سازد.
در جهان امروز فرهنگی می‌تواند پایدار بماند و هویت خود را حفظ کند که نخست انطباق توانایی با شرایط پیرامون خود را داشته باشد واز توانایی و نوآوری بالایی برخوردار باشد؛ یعنی به جای اینکه راه خود را روی جذب تحولات محیطی ببندد، تلاش کند با نوسازی عناصرش پاسخ‌های جدیدی برای مسائل امروز بیابد.
جامعه‌ای که نتواند به نیازهای مادی و معنوی افرادش به یک نحو پاسخ دهد و اقدامی برای برطرف کردن صنعت فرهنگی خود انجام ندهد، طبیعتا در معرض تهاجم فرهنگی قرار خواهد گرفت و دچار بحران هویت وبحران مشروعیت خواهد شد وچاره ای جز نابودی و حل شدن در دیگر فرهنگ‌ها نخواهد داشت.
جوامع ناگریز از رونق فرهنگی هستند که از طریق ظرفیت‌های علمی و آموزشی ایجاد نیاز فرهنگی در بین مردم جامعه تا به آن همچون نیاز اقتصادی نگاه کرده و در جهت حل آن بکوشند، افزایش و پویایی تولیدات فرهنگ نقادی، نقدپذیری وایجاد فرهنگ گفتگو با نهادها، گروها وافراد امکان پذیراست.
پس توسعه فرهنگی یعنی شناخت صنعت‌های فرهنگ خودی و اقدام به برطرف کردن آن از طریق نگرش نو به سنت‌ها و اخذ دستاوردهای جدید وانطباق آن با ارزش‌های مثبت فرهنگ بومی برای حل بحران‌های جامعه که در برخورد با فرهنگ‌های بیگانه برای آن حاصل شده است.
http://zoka.blogfa.com
منبع : خبرگزاری ایسنا