شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

نگاهی به پدیده خودخواهی؛ از آسمان افتاده ها


نگاهی به پدیده خودخواهی؛ از آسمان افتاده ها
خودخواهی یکی از مشکلات رفتاری ناشی از عشق و علاقه بسیار زیاد فرد نسبت به خویش است. فرد خودخواه در انتخابها، فعالیتها و روابطش فقط یک هدف را دنبال می کند، جمع کردن همه چیز برای خود. چنین شخصی به جهان اطراف و ناراحتی ها و مسایل دیگران اهمیتی نمی دهد و زندگی اش را طوری تنظیم می کند که هیچ چیز برنامه هایش را به هم نزند. اگر هم با دیگران ارتباط برقرار می کند، به این فکر است که چطور می تواند ویژگیهای خود را به رخ بقیه بکشاند.
● دنیای کوچک افراد خودخواه
آدمهای خودخواه در دنیایی بسته زندگی می کنند. آنها همه چیز غیر از خودشان را نادیده می گیرند و رضایت چندانی از زندگی خود ندارند، در نتیجه خواه ناخواه تنها می مانند. با این حال، گاه این افراد با کسانی شبیه خود آشنا شده و ازدواج می کنند.
● ریشه های خودخواهی و عشق به خویشتن
روان شناسان معتقدند؛ بشر از ابتدای حیات به فکر تأمین نیازهای اصلی خود بوده و به خواسته های مختلف و بقای زندگی خویش اهمیت می داده است. پس از اینکه انسان به حداقل استقلال رسید، کم کم دریچه های ورود او به دنیایی بزرگتر باز شد، اما برای اینکه این همزیستی با دیگران دامی به وجود نیاورد، کودک باید در محیط خانواده به حد کافی عشق و محبت دریافت کند تا بتواند در وهله نخست خودش را دوست داشته باشد و سپس محبتش را نثار دیگران کند. در صورت عدم تحقق این مسأله، او در این حصار ذهنی باقی می ماند که انگار جهان پیرامون روی او متمرکز شده است.
به بیان دیگر، شخص خودخواه که همه چیز را به نفع خود می پذیرد، دوست ندارد آن را با دیگران تقسیم کند و یا حتی به درجه ای عالی تر برای خود دست یابد. در واقع او از هر حالت مخالفی رنج می برد. شور و شوق و ولعی که او برای کسب آنچه در اطرافش است، به کار می برد، نشانه محبت شدید او به خود نیست، بلکه بیانگر مشکلی است که او برای قبول خود دارد. در واقع عشق به خویشتن منشأ خودخواهی نیست، بلکه دلبستگی کم و بیش بیمارگونه به تصویری منسوخ نسبت به خود است که باعث می شود هیچ بی احترامی و کوتاهی را نپذیرد.
●اما باید دید خودخواهی قابل درمان است؟
در وهله اول، فرد باید این عیب و آثار زیانبار آن را کاملاً بشناسد، سپس خود را بتدریج از چرخه معیوبی که گرفتارش می باشد، خلاص کند.
● چگونه به جنگ خودخواهی برویم؟
▪ برای شروع ابتدا سعی کنید هدایایی کوچک را به دیگران بدهید، بخصوص به این منظور کسانی را که حق شناس و سخاوتمند هستند، انتخاب کنید.
▪ ورزشهای گروهی یا هنرهای رزمی مانند جودو بسیار مفید است، زیرا باعث ارتباط با خود، دیگران و رعایت حقوق اطرافیان می شود.
▪ از یک مشاور کمک بخواهید. او می تواند احساس ارزش واقعی انسان و محیط پیرامون را به شما یادآور شود.
با امتحان کردن این روشها حتماً خواهید توانست حصار خودخواهی را بشکنید و توجه خود را به دیگران نیز معطوف کنید.

مترجم: مریم سادات کاظمی
منبع : روزنامه قدس


همچنین مشاهده کنید