پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

فناوری امنیت جهانی را تامین می کند


فناوری امنیت جهانی را تامین می کند
دولت آمریکا برای تضمین موفقیت در کشورهای عراق و افغانستان میلیاردها دلار سرمایه گذاری کرده و با صرف هزینه های فراوان تجهیزات و ادوات نظامی فراوانی را به این کشورها انتقال داده است هم اکنون به این نتیجه رسیده که با ادامه دادن جنگ تن به تن و استفاده از سلاح های نظامی و جنگی نمی تواند اهداف خود را محقق کند. این کشور به تازگی طرحی را با نام «تولید سلاح های آینده» آغاز کرده است. به واسطه این طرح تاکنون دو سلاح با نام Bliss و White Sands Missile Range تولید و به صورت آزمایشی مورد استفاده قرار گرفته است.
مقامات بلندپایه ارتش آمریکا معتقدند استفاده هرچه بیشتر از فناوری های نوین این امکان را برای آنها ایجاد می کند تا در کوتاه مدت هزینه های خود را به میزان قابل توجهی کاهش دهند اما این کاهش هزینه ها برای دوره زمانی طولانی تر هنوز به درستی مشخص نشده است.
مجلس آمریکا طرح تقویت هر چه بیشتر ارتش این کشور و توسعه سیستم های نظامی سایبر را با سرمایه گذاری ۸/۲ میلیارد دلار به وزارت دفاع این کشور ارائه داده است. این رقم نسبت به بودجه پیش بینی شده در کاخ سفید برای رشد سلاح های سایبر در آمریکا ۸۶۷ میلیون دلار کمتر است.
به هر حال این طرح هنوز به تصویب نرسیده است و بر این اساس احتمال می رود که دولت آمریکا در تصویب نهایی آن رقم یاد شده را افزایش دهد.
«سیلوستر ریس» یکی از نمایندگان مجلس آمریکا در این باره می گوید: «ساخت سلاح های مبتنی بر فناوری ارتباطات و اطلاعات مهم ترین هدفی است که امروزه در ارتش آمریکا دنبال می شود و سرمایه گذاری های فراوانی روی آن انجام شده است. من در حال انجام مذاکرات فراوان با مقامات ارشد ارتش آمریکا هستم تا اهمیت سلاح های هوشمند و پیشرفته را برای همه نمایان کنم. تاکنون نمونه های آزمایشی از برخی انواع این سلاح ها ساخته شده است و ما می کوشیم هر چه سریع تر آن را به تولید انبوه برسانیم.»
پس از تصویب نهایی مجلس سنای آمریکا برای سرمایه گذاری روی نسل جدید سلاح های هوشمند، تفاوت های کاخ سفید و مجلس این کشور برای دستیابی به این قبیل سلاح ها به طور واضح مشخص خواهد شد. این طور که اخبار رسیده نشان می دهد، احتمال می رود قانون یاد شده تا پایان ماه ژوئن از سال جاری میلادی به تصویب برسد تا ارتش آمریکا با یک سرمایه گذاری گسترده اقدامات خود را برای تولید این سلاح ها آغاز کند.
«ایک اسکلتون» رئیس کمیته خدمات نظامی آمریکا گفت: «پس از پنج سال جنگ مستمر در عراق و افغانستان، ارتش آمریکا توان خود را از دست داده است و تنها با استفاده از ابزارها و فناوری های نوین می توان این توان را به آنها بازگرداند. فقدان تجهیزات مجهز و پیشرفته بزرگ ترین مشکل پیش روی ارتش آمریکا محسوب می شود. اگر ما بتوانیم این مشکل را حل کنیم، به طور قطع خود را به یکی از بزرگ ترین نیروهای نظامی جهان تبدیل خواهیم کرد تا تهدیدهای جهانی را از بین ببریم.»
تصویب این طرح برای پرداخت ۸/۲ میلیارد دلار به وزارت آمریکا منوط به طرح های پیشنهادی در سیستم ساخت سلاح های آینده دارد. این طور که پیش بینی می شود، از تابستان سال آینده نخستین سلاح های هوشمند آمریکا در اختیار سربازان این کشور قرار خواهد گرفت.«فورت بیلس» مدیر طرح تولید سلاح های آینده معتقد است هدف خود را به خوبی مشخص کرده و به همین خاطر اگر دولت آمریکا سرمایه گذاری های خود را در این بخش کاهش دهد بازهم اختلالی در این زمینه به وجود نخواهد آمد و در نهایت این سلاح ها تولید خواهد شد.
در حالی که ارتش آمریکا دستیابی به سلاح های پیشرفته و هوشمند را مهم ترین اولویت خود برای مقابله با تهدیدهای جهانی می داند، دیگر کشورهای جهان نیز می کوشند با پیگیری اقدامات مشابه، هر چه سریع تر ساخت این سلاح ها را آغاز کنند.
ارتش آمریکا در حال حاضر به دنبال آن است تا از بازی های کامپیوتری و افکت های تصویری هالیوودی نیز برای آموزش پزشکان خود بهره ببرد. آسوشیتدپرس در یکی از گزارش های جدید خود به برنامه نویسان بازی های کامپیوتری و تولیدکنندگان جلوه های ویژه تصویری هالیوود نوید داد ارتش آمریکا به دنبال استخدام آنهاست تا با کمک این افراد بتواند طرح دنیای مجازی خود را برای آموزش پزشکانی که قصد حضور در مناطق جنگی و نظامی را دارند تکمیل کند.
«گرگ موگل» مدیر مرکز تحقیقات پیشرفته فناوری ارتش آمریکا در این رابطه می گوید: «این افراد می توانند شرایط سخت و بحرانی را در انواع مصدومیت های پزشکی که حین جنگ پیش می آید شبیه سازی کنند.»
او ادامه می دهد: «وقتی می بینید مرد عنکبوتی می تواند به راحتی از ساختمان های بلند بالا برود، چرا نتوان از همین فناوری برای ایجاد بیمارانی استفاده کرد به عنوان مثال پارکینسون دارند و دچار ناتوانی های حرکتی شده اند. همچنین زمانی که یک شخصیت کامپیوتری در بازی یا حتی در فیلم می میرد، می توان از همان گرافیک برای شبیه سازی افراد آسیب دیده استفاده کرد تا پزشکان بتوانند روی آن کار کنند.»
باید به این نکته توجه کرد ارتش آمریکا سال هاست از فناوری شبیه سازی برای آموزش خلبانان خود استفاده می کند تا نحوه درست نبرد را به آنها بیاموزد اما این نخستین باری است که شبیه سازی پزشکی نیز تجربه می شود و ارتش آمریکا آن را به کار می گیرد.
هم اکنون سیستم شبیه سازی جدیدی به نام Caves روی کار آمده است که کارآموزان را در شرایط و محیط هایی سخت قرار می دهد تا واقعیت مجازی را تجربه کنند. تعداد این سیستم ها در آمریکا فقط ۱۰ عدد است با وجودی که میلیون ها دلار برای آنها هزینه شده است هنوز کیفیت لازم را ندارند.
علاوه بر این، آزمایشگاه تحقیقاتی ارتش آمریکا(ARL) و دانشکده علوم و مهندسی نانو در دانشگاه آلبانی(CNSE) نیز به منظور ایجاد یک همکاری تحقیقاتی جدید توافقنامه ای امضا کردند که توسعه و تجاری سازی حسگرها و ابزارهای الکترونیکی نانویی را تسریع می کند و این امکانات را در اختیار سربازان آمریکا در سراسر دنیا می گذارد.
مرکز ملی نوآوری و تجاری سازی فناوری نانو(NNICC) که مقر اصلی آن در مجموعه فناوری نانوی CNSE قرار دارد، قابلیت ها و منابع ARL و CNSE را به منظور توسعه و عرضه محصولات و کاربردهای فناوری نانو ادغام می کند. به این ترتیب، ارتش ایالات متحده می تواند عملکردهای رزمی خود را ارتقا داده و سیستم های حفاظت از نظامیان را تقویت کند. از طریق NNICC، دانشمندان مراکز ARL و CNSE می توانند برای توسعه نسل جدیدی از ابزارها، ساختارها و سیستم های نانویی، پروژه های تحقیقاتی مشترک داشته باشند.
«جان میلر» مدیر آزمایشگاه تحقیقاتی ارتش ایالات متحده در این باره می گوید: «این توافقنامه یک همکاری مشترک بین دو سازمان برجسته ایجاد می کند. با توجه به اهمیت بسیار زیاد فناوری های الکترونیکی در بخش های تجاری و دفاعی این همکاری به برقراری تحقیق، توسعه و کاربردی سازی فناوری مدرن نانوالکترونیک برای کاربردهای آینده ارتش کمک می کند.»
این توافقنامه حین دومین نشست سالانه «همگرایی در تحقیقات و تجاری سازی بین المللی در آلبانی» (CIRCA۰۸) که توسط دانشکده نانوی دانشگاه آلبانی برگزار شد، امضا شد. در این نشست، ۱۵۰ مدیر اجرایی برجسته از شرکت ها و سازمان های پیشرو جهانی در زمینه نانوالکترونیک حضور داشتند. CNSE نخستین واحد دانشگاهی در دنیاست که به تحقیق، توسعه، آموزش و گسترش جنبه های نوظهور علوم و مهندسی نانو، نانوزیست فناوری و اقتصاد نانو اختصاص داده شده است. این مرکز در سال ۲۰۰۷ از سوی مجله Small Times به عنوان برترین واحد دانشگاهی در زمینه فناوری نانو و میکرو انتخاب شد.
در کنار این مسائل چند شرکت پیشرو در عرصه تحقیقات ربوتیکی در آمریکا نیز ربوت نظامی جدید برای ارتش این کشور تولید کرده اند که بیشتر آن در شرکت iRobot به همراه مرکز تحقیقات و توسعه Metal Storm طراحی شده است و قابلیت های مختلفی را در اختیار نظامیان آمریکا می گذارد. این ربوت از حیث شکل ظاهری شباهت زیادی به ربوت ترمیناتور دارد و هنوز نام مشخصی برای آن انتخاب نشده است.
گفته می شود از این ربوت فوق مدرن برای گشت زنی های کنترل مرزی و نواحی شلوغ و پرجمعیت استفاده خواهد شد. محققانی که در پروژه طراحی و ساخت این ربوت حضور دارند اعلام کردند از این محصول برای انجام طیف گسترده ای از ماموریت های نظامی استفاده خواهند کرد. استراتژی نهفته در طراحی و ساخت این ربوت کمک به نظامیان در کنترل بیشتر نواحی مرزی و نقاط پر جمعیت است. این احتمال وجود دارد این ربوت در آینده نزدیک به مجموعه ربوت های نظامی آمریکا که در عراق و افغانستان مستقر هستند ملحق شود.
میثم لطفی
منبع: www.cnn.com
منبع : روزنامه سرمایه