سه شنبه, ۱۵ خرداد, ۱۴۰۳ / 4 June, 2024
مجله ویستا


هلند و سوئیس الگوی جدید آمریکایی‌ها


هلند و سوئیس الگوی جدید آمریکایی‌ها
تا حدودی سیستم درمانی آمریکا و جامعیت نظام بیمه خدمات درمانی این کشور، مورد بررسی قرار گرفت. همچنین گفتیم مهم‌ترین نقطه تبلیغاتی کاندیداهای دموکرات و جمهوری‌خواه، (دو حزبی که همواره در میدان انتخابات رییس‌جمهوری، رقیبان نهایی بوده‌‌اند،) خدمات درمانی و بیمه‌‌های مربوط به آن است. در حال حاضر، نظام بیمه درمانی و حمایت از سالخوردگان و نیازمندان در آمریکا، کاملا در اختیار بخش خصوصی است. این موضوع، دو مساله مهم را پیش روی دولتمردان آمریکایی قرار داده است. اول هزینه بالای بیمه درمان است که از جیب شهروندان این کشور پرداخت می‌‌شود، بدین‌ترتیب، میلیون‌ها آمریکایی که توان پرداخت این هزینه سنگین را ندارند، از درمان درست محروم شده‌اند و اگر سلطه شرکت‌های خصوصی به این شکل باقی بماند، پیش‌بینی می‌شود که هر سال بر تعداد کسانی که به دلیل فقر یا ورشکستگی، توان پرداخت هزینه بیمه درمان را ندارند، اضافه شود.
افرادی که تحت پوشش بیمه نیستند، در صورت نیاز به درمان، باید روند پیچیده بهره‌‌گیری از امکانات خیریه را طی کنند که در موارد اورژانس، همیشه امکان‌پذیر نیست. از طرف دیگر، شرکت‌هایی که در قرارداد با دولت فدرال، عهده‌دار عرضه خدمات به سالمندان و از کارافتادگان هستند، با حساب‌سازی و ارایه آمار دروغ، سالانه صدها میلیون دلار هزینه بر دوش مالیات دهندگان و دولت آمریکا تحمیل می‌کنند. تغییر این روند و شکل جدید آن که موضوع فیلم مستند جدید و جنجال‌برانگیز «مایکل مور»، کارگردان معروف آمریکایی هم بوده است، مهم‌ترین چالش پیش‌روی کاندیداهای ریاست جمهوری درباره سیاست داخلی در انتخابات آینده است.
● الگوهای جدید
نظام درمانی سوئیس و هلند، نظر همه را به خود جلب کرده است. طرح‌های کاندیداهای مطرح ریاست جمهوری، مشابه نظامی است که اکنون این دو کشور دنبال می‌کنند. به همین علت در ماه نوامبر، بالاترین مسوولان سلامت ایالات متحده برای کنار گذاشتن طرح‌های قدیمی و آشنا شدن با شیوه‌های جدید بیمه که به وسیله این دو کشور اجرا شده است، به آنجا سفر کردند. «مایکل لیویت»، دبیرکل خدمات انسانی و سلامت، در روز هفتم نوامبر به سوئیس و پس از دو روز به هلند سفر کرد. برنامه فشرده سفر او، ملاقات با وزرا، متخصصان، مسوولان بیمارستان‌ها، مدیران بیمه و حتی بیماران بهره‌مند از این نظام بیمه بود. لزوم این سفر وقتی قطعی شد که متخصصان سیاستگذاری‌های درمان، تغییرات بیمه را در سوئیس و هلند به عنوان الگویی برای بیمه درمان در آمریکا مورد توجه قرار دادند. در این دو کشور، مردم در صورت بیمه نبودن، باید جریمه پرداخت کنند و دولت با ارایه راه‌حلی بینابینی (نه خصوصی و نه دولتی) با معاف کردن کارفرمایان از پرداخت حق بیمه، بیمارستان‌ها و کارگزاران شرکت‌های خصوصی بیمه را عهده‌دار این امر قرار داده است.
● بحران جامعیت نظام بیمه
مسوولان می‌گویند: «بدون دست‌یابی به یک نتیجه مشخص، نمی‌توان نتایج سفر را اعلام کرد. اگر چه الگوی هلند و سوئیس به طور کامل در آمریکا قابل پیاده شدن نیست، اما توانستیم بسیاری از نکات کلیدی را در این سفر بیاموزیم.» معروف‌ترین طرفداران این تحولات، «سناتور هیلاری کلینتون» و «جان ادواردز» از حزب دمکرات و «راینی» از کاندیداهای ریاست جمهوری از حزب جمهوری‌خواه هستند و طرحی که از طرف نماینده دمکرات، «اورکان» و نماینده جمهوری‌خواه، «یوتا» ارایه شده است، تا حدود زیادی تحت تاثیر مدل هلندی نظام بیمه است. در واقع، جمهوری‌خواهان نیز که زمانی، هوادار حفظ وضع موجود و از مخالفان سرسخت ورود دولت به مساله بیمه درمان بودند، با توجه به مشکلات به وجود آمده، نرمش نشان داده و طرح نظام سلامت یکپارچه را با شرکت افراد و شرکت‌های خصوصی تایید کرده‌اند.
● نه خصوصی، نه دولتی
نظام بینابینی (نه خصوصی و نه دولتی) هلند و سوئیس، قصه اینکه نظام سلامت یکپارچه تنها از طریق دولت‌ها قابل اجراست را به فراموشی سپرده است. خانم «سوزان پیسانو»، سخنگوی طرح‌های بیمه سلامت آمریکا می‌گوید: «الگوی نظام بیمه درمان در کانادا و انگلستان که به طور کلی به وسیله دولت، هدایت و اداره می‌شود، نمی‌تواند در آمریکا اجرا شود و فکر می‌کنیم طرح یکپارچه پوشش بیمه در سوئیس و هلند که از طریق بخش خصوصی و با نظارت دولت انجام می‌گیرد، راه‌حل مشکل ما است.» برای تحقیق بیشتر، دکتر «داوید هلم»، رییس آکادمی سلامت ( یک سازمان تحقیقاتی برای سیاستگذاری سلامت) در اقامتی چند روزه در هلند و در ملاقات با مسوولان بلندپایه این کشور در امر سلامت، این‌گونه نتیجه‌گیری می‌کند: «هلند، الگوی خوبی برای ایالات متحده است، زیرا هلند‌ی‌ها توانستند دو مشکل اساسی را یعنی برداشتن حق بیمه از گردن کارفرمایان و پرداخت یارانه برای افراد بی‌بضاعت، حل کنند. بسیاری از مردم هم با این سیستم درمانی که حق پرداخت بیمه به جای کارفرمایان باید متوجه افراد باشد، موافق‌اند.» رییس جمهوری‌ آمریکا نیز به تازگی طرحی را برای از بین بردن تفاوت پرداخت مالیات میان کارفرمایان و افراد معمولی که خود نسبت به خرید بیمه پیش از کسر مالیات اقدام می‌کنند، ارایه کرده است. «روبرت بلندوم»، استاد سیاستگذاری و تجزیه و تحلیل سلامت از دانشکده سلامت عمومی دانشگاه هاروارد، می‌گوید: «توجه به مدل سوئیسی و هلندی، وقتی بالا گرفت که همه اجماع نظر پیدا کردند ایالات متحده هرگز نمی‌تواند نظام تک‌پرداخت‌ کننده (فقط دولت یا فقط بخش خصوصی) را بپذیرد.» و ادامه می‌دهد: «طرح‌های ابتدایی که در ماساچوست و کالیفرنیا پیاده شده، نشان می‌دهد که این امر شدنی است و هلند و سوئیس ثابت کرده‌اند که می‌توان آن را به کار بست.»
منبع: نیویورک تایمز؛ نوامبر ۲۰۰۷
ترجمه: مرجان یشایائی
منبع : هفته نامه سپید