سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا


تحلیل اقتصادی تولید بادام در استان چهارمحال و بختیاری


تحلیل اقتصادی تولید بادام در استان چهارمحال و بختیاری
محصول بادام علاوه بر دارا بودن ارزش غذایی بالا یکی از اقلام مهم صادراتی کشور می باشد. این امر زمینه ساز توجه ویژه به این محصول در سطح برنامه ریزی کشور بوده است. استان چهارمحال و بختیاری با دارا بودن شرایط طبیعی مناسب از جمله حدود نه میلیارد مترمکعب آن خروجی در سال، ۸۱۰۰۰ هکتار زمین شیب دار مناسب برای بادام کاری، زمینه ای را فراهم نموده است که این منطقه یکی از قطبهای مهم توسعه کشت بادام باشد. در این مطالعه مزیت نسبی تولید بادام در استان چهارمحال و بختیاری با استفاده از شاخصهای منفعت خالص اجتماعی (NSP)، نسبت هزینه منابع خالص (DRC) و نسبت هزینه به منفعت اجتماعی (SCB) مورد بررسی قرار گرفته است.
همچنین امکان افزایش عملکرد تولید در راستای بهبود وضعیت موجود مزیت نسبی تولید بادام منطقه، از طریق محاسبه کارآیی فنی بادام کاران با برآورد تابع تولید مرزی تصادفی بررسی شده است. براساس نتایج بدست آمده، سود خالص اجتماعی یک هکتار بادامستان، هزینه منابع داخلی و نسبت هزینه به منفعت اجتماعی این فعالیت به ترتیب معادل ۱۷۹۶۰ هزار ریال، ۲۶.۴ و ۲۹.۴ درصد می باشد. نتیجه بدست آمده برای هر سه شاخص یاد شده، مبین مزیت نسبی این فعالیت می باشد. میانگین کارآیی فنی تولید، معادل ۸۱ درصد بدست آمد. بنابراین با توجه کارآیی فنی بادام کاران، امکان افزایش عملکرد به میزان ۱۹ درصد و درنتیجه بهبود مزیت نسبی تولید وجود دارد.
سعید یزدانی
رویا اشراقی سامانی
باسم پورسعید
منبع : پایگاه اطلاعات علمی