یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

اروپا در انتظار اوست


اروپا در انتظار اوست
اگر ایران ادعا کند عناصر لازم برای تولید یک بمب اتمی را ساخته، وضعیت جدیدی پیش‌می‌آید که به موج هراس اروپا پیرامون نحوه مدیریت اوباما برای توقف ایران، دامن می‌زند. واقعیت این است که چندین متخصص مسائل هسته‌ای آمریکا، هفته گذشته بر پایه اطلاعاتی که سازمان بین‌المللی انرژی هسته‌ای در اختیار آنان قرار داده، عنوان کردند: ایران اورانیوم با غلظت پایین کافی، برای تولید یک سلاح هسته‌ای را در اختیار دارد. البته باید این نکته را در ذهن داشت که ایران باید برای رسیدن به یک سلاح اتمی همچنان به غنی‌سازی بیشتر ادامه دهد و یک کلاهک نظامی طراحی کند، همچنین باید بازرسان آژانس را از کشورش اخراج کند، چون آنها می‌توانند حرکت ایران به سوی سلاح هسته‌ای را پیگیری کنند. البته متخصصان بر سر زمان آماده شدن آن با هم اختلاف نظر دارند اما شرایط به وجود آمده، از جمله آزمایش موشک‌های دوربرد باعث افزایش فشار به اوباما شده تا هرچه سریع‌تر استراتژی خود را برای توافق خود و هم‌پیمانان اروپایی‌اش - فرانسه، انگلیس و آلمان- با پدیده ایران اتمی که آنها، این مسئله را «غیر قابل قبول» خوانده‌اند، مطرح کند.
چیزی که اروپایی‌ها، مخصوصا فرانسه، رئیس دوره‌ای اتحادیه اروپا را نگران کرده، چیزی است که اوباما در نظر دارد بدون فوت وقت، پس از ورود به کاخ سفید به انجام برساند. تعامل محتاطانه با چالش پرستیژ و حمایت بین‌المللی از اوباما و نگرانی رهبران اروپا در مورد این مسئله فقط یک روی سکه است. آنها نگران این هستند که در پروسه گفت‌وگوی مستقیم ایران و آمریکا، کنار گذاشته شوند. پیاده کردن ایده گفت‌وگوی «مستقیم» و بدون «پیش شرط» اوباما در حال حاضر چه معنایی دارد؟ و او چگونه به بحث سیاستمداران پرنفوذ آمریکایی مبنی بر الزام ایستادن رودرروی رفتار دوگانه روسیه در شورای امنیت سازمان ملل و مسئله تحریم‌ها، جامه عمل می‌پوشاند؟ یا چگونه با «وجود همه گزینه‌ها روی میز» با جمهوری اسلامی مذاکره خواهد کرد؟
اروپایی‌هایی که مستقیما با ایرانی‌ها مذاکره کرده‌اند و در جلسات پیرامون تهران شرکت داشته‌اند، درباره هیچ چیز اطمینان ندارند. برنارد کوشنر وزیر امور خارجه فرانسه امیدوار است تیم اوباما به حرف‌های برخی از اروپایی‌هایی که دو هفته پیش در سازمان بروکینگز به واشنگتن، نهیب زدند گوش کند. او پیرامون مذاکرات ایران- آمریکا گفت:«همه چیز بستگی به چگونگی و زمانی دارد که آمریکایی‌ها از این کارت خود استفاده کنند.» من از نظر دلپو، از شخصیت‌های معتبر در زمینه مسائل هسته‌ای، پیرامون صحبت‌های کوشنر پرسیدم و او عنوان کرد: «کوشنر تا جایی که می‌توانست به صراحت بگوید، عنوان کرده که فرانسه خواهان مذاکرات دوطرفه بین ایران و آمریکا نیست و اگر اوباما مسیر گفت‌وگوهای دوطرفه را انتخاب کند، ایرانی‌ها یک کارت دیگر به کارت‌های بازی خود اضافه خواهند کرد-روسیه، چین، اروپا و آمریکا- و این باعث می‌شود تا فرصت بسیار زیادی به دست آورند».
تنها روش موفق که به نظر او باعث می‌شود ایران به عقب رانده شود «افتراق در رهبری ایران است.» انتخابات ماه ژوئن در ایران و قیمت رو به کاهش نفت می‌تواند به این مسئله کمک کند. فرانسوی‌ها همچنین می‌خواهند آمریکایی‌ها در کنفرانس امنیت اروپا که تابستان آتی و با مشارکت روسیه برگزار خواهد شد، شرکت داشته باشند. این توافق همگانی وجود دارد که روسیه بازی‌ای را شروع کرده تا ناتو را زمینگیر کند؛ اروپایی‌هایی هستند که به این گفت‌وگوها به چشم فرصتی مناسب برای گفت‌وگو پیرامون برنامه سپر موشکی آمریکا در لهستان و چک و احتمال بالقوه عضویت گرجستان و اوکراین می‌نگرند. هردوی اینها می‌تواند بخشی از مسائلی باشد که روس‌ها بخواهند در مذاکرات پیرامون ایران روی آنها مانور دهند.
در میان تمامی مسائل، چیزی که بسیار از اوباما خواسته می‌شود این است که: به جای آنکه از اتحاد کشورها به عنوان «هویج» استفاده کند، تصمیمات شورای امنیت سازمان ملل را در رویکرد به مسئله ایران بپذیرد و همین‌طور نظر فرانسه را در این مورد بپذیرد که موضع واقعی ولادیمیر پوتین چندان هم از موضع غرب دور نیست و این بدان معناست که پوتین موضع رسمی خود را در این مورد دارد تحمل می‌کند. روسیه نه‌تنها از همکاری با «مقاصد صلح‌طلبانه» جمهوری اسلامی هیچ نفعی نمی‌برد بلکه این همکاری‌ها می‌تواند باعث دردسر روسیه نیز بشود. نکته اینجاست که به اوباما با حدس‌هایی که درباره هیلاری کلینتون به عنوان وزیر امور خارجه آمریکا و جیمز جونز، ژنرال بازنشسته نیروی دریایی به عنوان مشاور امنیت ملی احتمالی و سر و شکلی که واشنگتن با وجود این افراد خواهد گرفت، چندان با اطمینان نمی‌توان خوشبین بود. به‌طور اخص در مسئله گفت‌وگوهای دوطرفه با ایران، اوباما باید نکاتی که در کارزار انتخاباتی گفته را به یاد داشته باشد.
برونو ترتیز، یکی از تحلیلگران بنیاد تحقیقات استراتژیک در فرانسه که بررسی دقیقی در مورد موفقیت‌های ایران در برنامه هسته‌ای دارد معتقد است برخی نگرانی‌های کوتاه‌مدت اروپا درباره اوباما مرتفع خواهد شد. او با قدرت فراوان معتقد است که روزی فرا خواهد رسید که کارمندی وارد اتاق «بیضی» کاخ سفید خواهد شد و خطاب به اوباما خواهد گفت: آقای رئیس‌جمهور از اکنون باید ایران را به عنوان یک قدرت اتمی واقعی به شمار آوریم.
جان وینکور
مترجم: ارشاد علیجانی
منبع: اینتر نشنال هرالد تریبیون
منبع : روزنامه کارگزاران


همچنین مشاهده کنید