جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

انجیر


انجیر
● کلیات گیاه شناسی
درخت انجیر از زمانهای بسیار قدیم وجود داشته و از آن استفاده زیادی می شده است . در تورات از این درخت نام برده شده و اشعیای نبی یکی از انبیای بنی اسرائیل خرقیا پادشاه آن زمان را در حدود ۷۰۰ سال قبل از میلاد با انجیر مداوا کرده است .درخت انجیر بومی آسیای غربی و کشورهای مدیترانه است و از آنجا به عربستان ، سوریه و اسرائیل برده شده است . درخت انجیر در نزد یونانیان مقدس و محترم بوده بطوریکه صدرات ان ممنوع اعلام شده بود .
شاعران و نویسندگان یونانی مانند هومر ، هرودوتوس و افلاطون در نوشته ها و اشعار خود آنرا ستوده اند در اوائل قرن هجدهم ، انجیر بوسیله میسیونرهای مذهبی اسپانیایی به کالیفرنیا برده شد و امروزه بمقدر زیاد در این ایالت و ایالات جنوبی آمریکا کشت می شود.حدود ۸۵ درصد از محصول انجیر بصورت خشک ببازار عرضه می شود زیرا انجیر رسیده زود خراب می شود .انجیر درختی است با برگهای زرد و پنجه ای برنگ سبز خاکستری که بلندی آن تا شش متر می رسید و چون در مقابل سرمای شدید مقاومت ندارد بنابراین در مناطق معتدله و گرمسیر کشت می شود . درخت انجیر معمولا از سال چهارم شروع به میوه دادن می کند و تا سن بیست سالگی میوه می دهد.
● ترکیبات شیمیایی: انجیر میوه مغذی و خوش طعمی است ، دارای مواد قندی ، مواد ازته ، چربی ، مواد معدنی ، آمینو اسید ، آنزیم های مختلف و کاروتن می باشد . در برگهای آن حدود ۰/۰۶ درصد مواد تلخی مانند فیکوسین Ficusin و برگاپتین Bergaptene وجود دارد . شیره سفیدی که با شکستن شاخه های درخت انجیر و یا از میوه نارس آن خارج می شود بسیار سمی است و اگر بر روی پوست زده شود سلولها را از بین برده و میکشد . برگهای انجیر دارای کوسایداروتین Glycosiderutin می باشد .
در صد گرم انجیر رسیده و تازه مواد زیر موجود است :
انرژی ۸۰ کالری
مواد قندی ۴ گرم
پروتئین ۱/۵ گرم
چربی ۰/۵ گرم
کلسیم ۲۰ گرم
فسفر ۵۵ میلی گرم
سدیم ۳۵ میلی گرم
پتاسیم ۶۵ میلی گرم
ویتامین آ ۸۰ واحد
ویتامین ب ۱ ۲ میلی گرم
ویتامین ب ۳ ۰/۷ میلی گرم
ویتامین ث ۲ میلی گرم
ویتامین ث ۲۵ میلی گرم
▪ خواص داروئی: خواص طبی میوه انجیرانجیر از نظر طب قدیم ایران گرم و تر است .
انجیر تعرق بدن را زیاد می کند .
ادرار آور است .
حرارت بدن را کاهش می دهد .
چاق کننده است و آنهائیکه می خواهند وزن اضافه کنند و یا برای بیمارانی که دوره نقاهت خود را می گذرانند بسیار مفید است . بدین منظور می توان آنرا با شیر سویا مخلوط کرده و بین غذاها خورد.
انجیر یبوست را برطرف می کند و یکی از بهترین میوه ها برای تمیز کردن روده بزرگ و رفع یبوست است . در قیم برای از بین بردن یبوست از شربت انجیر استفاده می کردند .
برای درمان ناراحتیهای سینه حدود ۲۰ گرم از خرما ، عناب ، انجیر خشک و مویز را با هم مخلوط کرده و آسیاب کرده سپس این پودر را با یک لیتر آب جوشانده تا حجم آن به نصف برسد . از این جوشانده می توان بمقدر سه فنجان در روز مصرف نمود .
جوشانده انجیر خشک درمان کننده التهاب مجاری دستگاه تنفسی ، کلیه ، ذات الریه ، ذات الجنب ، سرخک ،مخملک و آبله می باشد .
جوشانده غلیظ انجیر خشک برای رفع سرماخوردگی بسیار مفید است .
برای برطرف کردن سیاه سرفه ، برونشیت و ذات الریه از قهوه انجیر استفاده کنید و برای درست کردن این قهوه انجیر را ابتدا بو داده و سپس آنرا آسیاب کنید تا بصورت پودر داراید .
انجیر دستگاه هاضمه را تقویت می کند .
انجیر برای درمان سوء هاضمه مفید است .
سوپ انجیر بسیار مقوی است و برای افزایش شیر در زنان شیر ده مفید است .برای تهیه سوپ ، انجیر نارس را با گوشت بپزید .
برای برطرف کردن ورم گلو ، ۵۰ گرم انجیر زرد را در ۵۰۰ گرم شیر ریخته و مدت ۱۵ دقیقه بگذارید سپس آنرا غرغره کنید و مقدری از آنرا نیز بنوشید ( می توانید آنرا با عسل هم شیرین کنید .)
جوشانده انجیر خشک در شیر برای درمان آنژین ، ورم لثه و ورم مخاط دهان نیز موثر است .
یکی از داروهای بسیار موثر برای درمان آرتروز و درد مفاصل ، مخلوط شیر بز و انجیر سیاه میباشد . این مخلوط سموم مختلف را از بدن خارج کرده و درد را از بین می برد.
انجیر را می توان همراه با میوه های دیگر مصرف کرد انجیر با میوه های اسیدی مانند پرتقال و گریپ فروت سازگار نیست .
انجیر برای آنهائیکه قند خونشان پائین می آید و یکباره احساس ضعف می کنند مناسب است زیرا قند آن بسرعت در روده کوچک جذب می شود.
خوردن انجیر باعث افزایش نیروی جنسی می شود .
انجیر تقویت کننده کبد است .
اگر ترشح ادرار کم باشد خوردن انجیر باعث ازدیاد آن می شود .
برای برطرف کردن ورم بناگو ش و دمل ها ، ضمادی از انجیر خشک با در و و گندم درست کرده و روی ورم دمل بگذارید .
دم کرده انجیر با شنبلیله برای سینه درد و رفع خشونت سینه مفید است .
برای رفع ورم طحال ، انجیر را به مدت نه روز در سرکه خیس کنید و هر روز پنج عدد آنرا با سرکه بخورید .
انجیر ضد سرطان است .
انجیر در معالجه بیماریهای پوستی موثر است .
خواص شیره درخت انجیر شیره درخت انجیر طعم تلخ و سوزنده ای درد :
مسهل بسیار خوبی است .
دارای دیاستازهای مختلفی است و برای نرم و تدر کردن گوشت بکار می رود .
شیره درخت انجیر را اگر بمدت چند روز روی زگیل و یا میخچه پا بگذارید آنرا از بین می برد .
برای معالجه بیماریهای پوستی مفید است .
شیره درخت انجیر را با زرده تخم مرغ و یا روغن مخلوط کنید و روی زخم ها بگذارید باعث التیام آنها خواهد شد .
ضماد شیره درخت انجیر با شنبلیله برای رفع نقرس مفید است .
برای معالجه جراحت های پوستی ضمادی از شیره درخت انجیر با در جو درست کرده روی آنها بگذارید .
مالیدن شیره درخت انجیر بر روی سر از ریزش مو جلوگیری می کند .
● خواص برگ انجیر:
برگ پخته درخت انجیر ملین است .
برگ انجیر را له کنید و برای برطرف کردن درد بواسیر بر مقعد بمالید .
برای برطرف کردن ورم و تومورهای مختلف برگ انجیر را روی این قسمت ها بگذارید .
جوشانده ساقه های جوان درخت انجیر آب اضافی را از بدن خارج می کند .
برای درمان اسهال های ساده و خونریزی های مختلف از جوشانده پوست تازه درخت انجیر استفاده کنید .
برگ درخت انجیر را در آب جوش ریخته و بگذارید کمی سرد شود و داخل لگنی بریزید و داخل آن بنشینید بواسیر دردناک و متورم را درمان می کند .
جوشانده برگ درخت انجیر شکم درد را برطرف می کند.
▪ مضرات : انجیر برای کبدهای ضعیف مناسب نیست و آنهائیکه کبد ضعیف دارند باید انجیر را با گردو بخورند.زیاده روی در مصرف انجیر تولید نفخ شکم و اسهال کرده و برای چشم نیز مضر است .
منبع : شبکه رشد