چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

میرزا زین‌العابدین شریفی قزوینی


میرزا زین‌العابدین شریفی قزوینی
جنسیت: مرد
تخلص: ملک الخطاطین
تولد و وفات: ( ... ) 
محل تولد: ایران - تهران - تهران
شهرت علمی و فرهنگی: خطاط
از شاگردان زبردست میرزا محمدرضا کلهر و یکی از کاتبان عالیقدر و مشهور قرن اخیر بوده است.
شریفی مردی دیندار و در لباس زهد و تقوی زندگی می‌کرد و چون پای بند به لباس خود بوده و به هیچ روی نمی‌خواست آن را تغییر دهد در سال ۱۳۲۰ شمسی بر اثر سخت‌گیری‌هائی که در تهران در این زمینه می‌شد به خراسان مهاجرت و در آنجا خطاطی را حرفه خود ساخت و زندگی خود را از حق الکتابه مختصر که عایدش می‌شد می‌گذراند. در این عصر که مردم نهایت احتیاج به‌وجود چنین استاد هنرمندی داشتند چشم از جهان بست و به خواب ابدی فرو رفت و در اینجا باید اذعان نمود که مادر زمانه دیگر هنرمندی چون او نپرورانیده و چشم گردون نخواهد دید.
در قلم خفی و قدرت کتابت شریفی به پایه‌ای بود که میرزا حسین خان عمادالکتاب به استادی او اعتقادی کامل داشت مرگ آن مرد هنرمند برای جامعه هنر ایرانی واقعه‌ای بس ناگوار بود زیرا فقدان او به صنعت خط فارسی لطماتی به بار آورد. به هرحال آثار خطی او از طرفی روح ملیت و هنر را شادابی بخشیده بدین شرح است.
۱. دیوان حیکم نظامی ۲. سفرنامه عراق عجم ناصرالدین شاه ۳. مثنوی پیر و جوان نصیری ۴. حدیث کسا منظوم ۵. کتاب قطوف الربیع فی الصنوف البدیع ۶. پارسی تألیف ادیب الممالک فراهانی ۷. کتاب الدراالنجفیه ۸. دیوان سعدی ۹. گفتار فرهنگستان پارسی تألیف ادیب الممالک فراهانی ۱۰. روزنامه تربیت ۱۱. قانون الریاضه فی سبیل‌الهدایه ۱۲. دیوان حکیم سوری ۱۳. بستان السیاحه ۱۴. ابدع البدایع شمس العلما ۱۵. مثنوی گنج زر ۱۶. تاریخ منطقی ۱۷. نامه احمدی ۱۸. دیوان حافظ ۱۹. احسن الاخلاق ۲۰. رساله قانون اساسی کشور ۲۱. ترکی در حال احتضار ۲۲. دیوان صفی علیشاه ۲۳. دیوان کامل وحشی ۲۴. دیوان محیط قمی ۲۵. کتاب جغرافی ۲۶. روزنامه شرافت.
باری شریفی از منشیان دربار ناصرالدین شاه بود که هنگام مسافرت شاه به اصفهان به سال ۱۲۶۵ جزء ملتزمین رکاب او نیز به اصفهان رفته و ظاهراً در دوره مظفرالدین شاه در زمره مستوفیان و کاتبان درباری در وزارت انطباعات به خدمت دولتی اشتغال داشته است.
منبع : مطالب ارسالی


همچنین مشاهده کنید