یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

شیردهی وزناشویی


شیردهی وزناشویی
● رفتار جنسی زنان شیرده
شیردهی آثار حسی بسیاری دارد، اما ممکن است زنان شیرده خستگی و عدم علاقه به فعالیت های جنسی را در این دوران تجربه کنند. با این حال، عده ای از زنان، شیردهی را تجربه ای حسی و عمیق یافته و در طی آن به ارگاسم می رسند. اثر شیردهی بر میل جنسی ناشناخته است به طوری که بعضی از زن ها با تغییری در فعالیت و احساس جنسی خود مواجه نمی شوند، حال آن که عده ای دیگر چنین کاهشی را تجربه می کنند. عده ای معتقدند که پرولاکتین در دوران شیردهی تولید استروژن را مهار می کند و باعث خشکی واژن و اتروفی آن می شود که این امر سبب بروز دیس پارونیا (درد نزدیکی) گشته و بر روی فعالیت جنسی تاثیر می گذارد. عنایت به اهمیت شیردهی در اسلام و تاکیدی که زن های ایرانی به تکمیل دوران شیردهی دارند، انگیزه ای برای تحقیق در این زمینه بود که آیا واقعاً شیردهی باعث کم شدن میل و فعالیت جنسی می شود؟
● مواد و روش ها
در این مطالعه که در سال ۱۳۸۴ انجام شد، ۱۰۰ خانم شیرده ی مراجعه کننده به چهار مرکز پایش رشد شهر تهران که به صورت خوشه ای انتخاب شده بود مورد بررسی قرار گرفتند. افراد واجد شرایط زنان شیردهی بودند که بین ۶-۳ ماه پس از زایمان را می گذراندند و کودک خود را انحصاراً با یر خود تغذیه کرده و سن آن ها بین ۳۵-۲۰ بود. خصوصیات سن، سطح درآمد، مدت ازدواج، تحصیلات، هم چنین اطلاعات مربوط به فعالیت جنسی (میل جنسی، تعداد نزدیکی و رضایت جنسی و ارگاسم) در دوران پس از زایمان در یک فرم اطلاعاتی ثبت گردید. فرم های اطلاعاتی به روش content validity تعیین اعتماد و به روش test retest اعتبار شد و تغییرات تعداد نزدیکی، تمایل جنسی و رضایت مندی جنسی در دوران پس از زایمان تعیین گردید.
● یافته ها
تحقیق بر روی ۱۰۰ زن شیرده انجام شد. میانگین و انحراف معیار سن مادران مورد مطالعه ۴/۳±۲۷ سال بود که ۶۲ درصد زایمان اول و ۳۸ درصد زایمان دوم خود را پشت سر گذاشته بودند. روش زایمان در ۲۸% موارد به صورت واژینال و در ۷۲% سزارین بود. فعالیت جنسی در ۳۸% یک ماه، ۴۴% دوماه، ۱۱% سه ماه و ۶% چهار ماه بعد از زایمان شروع شده بود. در مورد تغییرات فعالیت جنسی در دوران پس از زایمان نسبت به قبل از بارداری مشخص شد که تمایل و رضایت مندی جنسی به ترتیب در ۵۲% و ۳۱% کمتر شده، در ۲% و ۵% بیشتر شده و در ۴۶% و ۶۲% تغییری نکرده بود. ۷۱% بیان کردند که بعد از زایمان به ارگاسم رسیده و ۲۱% ارگاسم را تجربه نکرده بودند. ۶۶% از درد حین نزدیکی و ۵۹% از خشکی واژن پس از زایمان شکایت داشتند. ۲۱% بیان کردند که ترشح شیر در حین نزدیکی برای آن ها مشکل به وجود آورده است و ۵۱% بیان کردند که شیردهی باعث به هم خوردن اندام و عدم جذابیت جنسی شده است. با توجه به نتایج پژوهش مشخص می شود که اکثر خانم ها الگوی فعالیت جنسی قبل از بارداری خود را پس از زایمان ادامه می دهند. با این حال، در مواردی به علت درد موقع نزدیکی و خشکی واژن در دوران شیردهی، کاهش میل و فعالیت جنسی مشاهده می شود که با ارائه ی آموزش های لازم و مراقبت های صحیح در این دوران می توان از مشکلات مادران شیرده کاست.
● نتیجه گیری
با توجه به نتایج پژوهش، مشخص می شود که میل و رضایت مندی جنسی در ۶ ماه پس از زایمان در خانم های شیرده کاهش می یابد؛ چرا که خستگی ناشی از شیردهی، ترس از به هم خوردن اندام در اثر شیردهی، درد حین نزدیکی و خشکی واژن علاقه ی آن ها را برای داشتن ارتباط جنسی کم کرده که گاهاً باعث قطع شیردهی در خانم ها می شود، که با ارائه ی آموزش های لازم و مراقبت های مربوط به این دوران و هم چنین حمایت های همسر می توان از مشکلات جسمی خانم های شیرده کم کرد تا بتوانند شیردهی موفقی داشته باشند و با داشتن ارتباط جنسی مناسب کانون خانوادگی خود را گرم نگه دارند.
● پیشنهادات
۱) مشاوره ی جنسی مادرهای شیرده پس از زایمان؛
۲) آموزش همسرهای خانم های شیرده پس از زایمان در جهت کاهش مشکلات جسمی و روحی آن ها؛
۳) درمان دیسپارونیا (درد موقع نزدیکی) در خانم های شیرده.


معصومه حیدری، عضو هیات علمی دانشکده ی پرستاری مامایی شاهد
http://www.geom.blogfa.com/post-۳۱.aspx
منبع : مطالب ارسال شده


همچنین مشاهده کنید