جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

باتشکیل شوراهای ۱۱ نفره در تمام استانهای کشور پازل اصولگرایان کامل می‌شود


باتشکیل شوراهای ۱۱ نفره در تمام استانهای کشور پازل اصولگرایان کامل می‌شود
انتخابات در مقاطع مختلف نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، نقش تعیین‌کننده‌ و حیاتی در تحولات سیاسی، اجتماعی کشور داشته و مهمترین سازوکار مشارکت توده‌های مردم و حضور فعالانه آنان در عرصه تصمیم‌گیری‌های اساسی کشور محسوب می‌شود. انتخابات بستری بسیار مهم برای رقابت، ابزاری برای بیان خواسته‌ها و تغییر و گردش نخبگان به شمار می‌رود. انتخابات در ایران به لحاظ میزان مشارکت گسترده‌مردم و تعیین نخبگان ومدیران جدید و ایجاد گفتمان‌های سیاسی، فرصت‌هایزیادی را فراروی نظام دینی قرار داده که در طول ۳ دهه گذشته پرافتخار انقلاب اسلامی قابل بررسی و تعمق است. خوشبختانه انتخابات در نظام جمهوری اسلامی طی ۲۸ سال گذشته از شور و هیجان خاصی برخوردار بوده است. انتخاباتی شدن فضای جامعه در ماه‌های پیش از انتخابات نشان علاقه وافر مردم برای مشارکت در سرنوشت خویش است.
انتخابات مجلس هشتم هم از این قاعده مستثنی نیست و مدت‌هاست که شاهد آغاز بحث‌ها و گفتگوها پیرامون انتخابات مجلس هشتم هستیم و هر روز رسانه‌های کشور قسمتی از اخبار و تحلیل‌های خود را به فعالیت‌های انتخاباتی اختصاص می‌دهند. این روزها مهمترین و اصلی‌ترین بحث انتخاباتی وحدت میان احزاب وتشکل‌های سیاسی همسو است که حول محور دو جریان اصولگرا و اصلاح‌طلب می‌چرخد. اصولگرایان با درس‌آموزی از تجربیات انتخابات شوراهای سوم، یافتن مکانیسمی برای ایجاد وحدت میان طیف وسیع اصولگرایان را وجهه همت خود قرار دادند که تلاش آنان به بار نشست وحاصل آن شکل‌گیری شورای یازده نفره‌ای متشکل از نمایندگان ۳ طیف اصولگرا یعنی جبهه پیروان خط‌امام(ره) و رهبری، حامیان دولت واصولگرایان تحولخواه و ۵ نفر مرضی الاطراف بود.
این شورا وظیفه دارد تا با بررسی‌های کارشناسی لیست واحدی را که موردحمایت گروه‌های مختلف اصولگرایان باشد را به مردم معرفی نماید. خوشبختانه این مکانیسم در استانهای کشور نیز در حال پیاده‌سازی است که در نهایت منجر به حضور منسجم و یکپارچه اصولگرایان در انتخابات مجلس هشتم خواهد شد. جبهه متحد اصولگرایان طیف وسیعی از احزاب و تشکل‌های حاضر در مجموعه اصولگرایی را تحت پوشش خود قرار داده است. هرچند که جبهه متحد اصولگرایان بارها اعلام کرده‌اند که دایره اصولگرایی را تنگ نمی‌بیند و آغوش خود را برای پذیرش همه نیروهای اصولگرا باز نگه داشته‌اند اما بعضا صداهایی شنیده می‌شود که تمایل چندانی برای پیوستن به مجموعه بزرگ اصولگرایان ندارند. البته این گروهها از وزن سیاسی قابل توجهی برخوردار نبوده و قادر به شکستن رای جبهه متحد اصولگرایان نخواهند بود. توصیه می‌شود این افراد نیز به جبهه متحد بپیوندند تا مجموعه اصولگرایان با رای بالای مردم مجلسی اصولگرا و مقتدر را شکل بدهند. در سوی دیگر میدان انتخابات جبهه موسوم به اصلاح‌طلبان قرار دارند که برخلاف تصور برخی صاحب‌نظران سیاسی در امر ائتلاف و وحدت بین اعضای مجموعه خود دچار مشکلات اساسی شده‌اند.
صاحب‌نظران سیاسی بر این عقیده‌اند که گروه رقیب حاکم به علت خروج از قدرت فرصت‌های مناسبی برای رایزنی و استفاده از تجارب گذشته و مطالعه، تامل بیشتری دارند و راحت‌تر از زمانی که قدرت را به‌دست دارند قادر به ائتلاف هستند.اما این قاعده در کشور ما و در آستانه انتخابات مجلس هشتم تغییر کرده است. اصولگرایان که این روزها قدرت را در دست دارند به خوبی و با یک مکانیسم منطقی ومعقول راه وحدت و ائتلاف را با قدرت و سرعت تمام می‌پیمایند اما اصلاح‌طلبان با بحران اختلاف و تفرقه دست و پنجه نرم می‌کنند. آنان نیز همانند اصولگرایان به آسیب‌شناسی خود دست زدند وعلل شکست و بی‌اقبالی مردمی را موردتجزیه و تحلیل قرار دادند. اصلاح‌طلبان به این نتیجه رسیده‌اند که می‌بایست نیروهای افراطی و تندروی خود را از عرصه انتخابات خارج کنند و لذا همواره دم از طرد نیروهای افراطی می‌زنند. شاید بتوان گفت سردمدار طرد نیروهای افراطی مهدی کروبی دبیرکل حزب اعتماد ملی باشد که با تشکیل این حزب خود را از گردونه اصلاح‌طلبان تندرو خارج کرده است و سخن از اعتدال و کار سیاسی در چارچوب نظام جمهوری اسلامی می‌زند.
افراطیون اصلاح‌طلب که اغلب در دو حزب مجاهدین انقلاب اسلامی و مشارکت گرد آمده‌اند از سوی اکثریت اصلاح‌طلبان با بی‌مهری روبرو شده‌اند و احزابی همچون اعتمادملی و یا همبستگی و مردمسالاری حاضر به ائتلاف با آنان نیستند. چپ‌های سنتی نیز میانه خوبی با این دو حزب و به‌طور کلی اصلاح‌طلبانی که روزی شعار خروج از حاکمیت، عبور از خاتمی، تحریم انتخابات و... را سر می‌دادند ندارند.
اصلاح‌طلبان در رسیدن به ائتلاف مسیر سخت و طولانی در پیش دارند. چه بسا که در مدت زمانی باقیمانده نتوانند طیف وسیعی از احزاب و گروه‌های اصلاح‌طلب را گردهم جمع کنند. اصلاح‌طلبان اگرچه دارای اشتراکاتی هستند اما آنان در برخی مسائل تفاوت عقیده‌ای و ریشه‌ای با یکدیگر دارند که مانع از جمع آنان می‌شود. اندک همگرایی و نزدیکی که این روزها میان برخی گروه‌های اصولگرا دیده می‌شود نه به دلیل اعتقادات مشترک بلکه به دلیل وجود رقیب مشترکی به نام اصولگرایان است که طی چندین انتخابات گذشته گوی سبقت را از آنان ربوده است و به قول آنان سنگرها را یکی پس از دیگری فتح کرده‌اند. اگر رقیب قدرتمندی به‌نام اصولگرایان که این روزها در قالب جبهه متحد اصولگرایان خیز خود را برای فتح سنگر مقدس مجلس آغاز کرده اند نبود اصلاح‌طلبان معیار و مبنای مشخصی برای ائتلاف با یکدیگر نداشتند.
در حالی که اختلافات در جبهه دوم خرداد به وضوح دیده می‌شود و از هر طرف اظهارنظرهایی مبنی بر پوشالی بودن ائتلاف بین احزاب وتشکل‌های این جبهه شنیده می‌شود در مقابل جبهه اصولگرایان روزهای خوبی را پشت سر می‌گذارند. هر روز که به انتخابات مجلس هشتم نزدیک می‌شویم پازل اصولگرایان کامل‌تر می‌شود. این اتفاق مبارک در شرایطی رخ می‌دهد که جنگ روانی رقیب برای سرپوش گذاشتن بر ناکامی‌های متعدد و ریزش‌های متناوبروزبه‌روز افزایش می‌یابد. ابتکار تشکیل شورای یازده نفره از همان ابتدا با استقبال گرم گروه‌ها و احزاب سیاسی این جریان مواجه شد و دامنه آن روزبه‌روز وسیع‌تر می‌شود و طیف وسیع‌تری از اصولگرایان را زیر چتر خود برای حضور مقتدرانه و یکپارچه در انتخابات جاداده است. جریان تخریب‌گر رقیب که از ابتدای سال تاکتیک خود را برای کسب کرسی‌های مجلس هشتم و ایجاد فتنه در جریان اصولگرایان قرار داده و در این راه فعالیت‌های خود را در قالب هجمه‌های وسیع تخریب اصولگرایان به انحاء مختلف دنبال کرده است این جریان سعی در ایجاد اختلاف و چنددستگی در میان گروه‌ها و تشکل‌های این جریان و القای ناکارآمدی و عدم توانایی اصولگرایان در ایجاد یک ائتلاف گسترده دارد. تلاش‌های ژورنالیستی این عده برای ایجاد شبهات گوناگون در ائتلاف اصولگرایان و نیز به‌وجودآوردن آنچه که آنها ائتلاف‌های چندگانه در جناح اصولگرایان می‌نامند با هجمه‌های وسیع تخریبی علیه حامیان دولت همواره بوده و به هر شکل ممکن سعی در باوراندن این موضوع دارند که حامیان دولت چندان پایبندی به ائتلاف و وحدت ندارند. حربه دیگر جبهه متحد رقیب برای تخریب متحد اصولگرایان تقسیم‌بندی مبارزات انتخاباتی به دو قطب تندروها و اعتدال‌گرایان است.
مدتی است در صفحات روزنامه‌های منتسب به این جریان داستانی را کوک کرده‌اند تحت عنوان منازعه افراطیون و اعتدالیون و گرفتن این نتیجه فوری که مردم بی‌گمان در این میان جانب اعتدال راکه آنان هستند، خواهند گرفت. این در حالی است که اصلاح‌طلبان از روزهای آغازین شروع زمزمه‌های انتخابات مجلس هشتم صحبت از پاکسازی خود از افراطیون اصلاحات می‌کردند و تا به امروز هم این بحث ادامه داشته است. شواهد نشان از آن دارد که بحث افراطی‌گری بیش از آنکه در اردوگاه اصولگرایان مطرح باشد با شدت بیشتری در اردوگاه اصلاح‌طلبان مطرح است. پس از سخنان مهدی کروبی مبنی بر طرد افراطیون از گردونه اصلاح‌طلبان موضع‌گیری‌های افراطیون اصلاح‌طلب آغاز شد.
آنان طرح این‌گونه سخنان را ناشی از تلاش‌های اصولگرایان برای ایجاد شکاف در میان اصلاح‌طلبان دانستند و نوشتند که “مهمترین پاشنه آشیل، حذف اصلاح‌طلبان به دست خویش است. رقیب درحال تحمیل فرمول حذف اصلاح‌طلبان به دست خویش است، فرمولی که با پذیرش آن از جانب سران اصلاح‌طلب عناصر سیاسی اصلی این جریان (بخوانید افراطیون) حذف خواهد شد.” اما در اردوگاه اصولگرایان مجالی برای ظهور و بروز افراطی‌گری وجود ندارد. با مشخص بودن مولفه‌های اصولگرایی و تدوین منشور اصولگرایی افراطی‌گری امکان حیات نخواهد داشت.
تشکیل شورای یازده نفری در تهران و شهرستان‌ها نیز صافی قوی و مورد اطمینانی برای جلوگیری از ورود نیروهای افراطی در جریان اصولگرایی است. به همین دلیل در جبهه متحد اصولگرایان مبارزه با افراطی‌گری از اهمیت و اولویت برخوردار نیست. شواهد و قراین حاکی از آن است که مجلس هشتم مجلسی اصولگرا خواهد بود که این موضوع مسئولیت آنان را در قبال مردم وجامعه سنگین‌تر خواهد کرد. پس از گذشت ۲۸ سال از پیروزی انقلاب این اولین باری است که اصولگرایان به طور کامل دستگاه اجرایی و مقننه را به دست گرفته‌اند و می‌بایست برای تداوم این پدیده خوشایند به اتحاد مردم پاسخ داده شود. امروز مهمترین چالش اصولگرایان نه افراطی‌گری بلکه کارآمدی و پاسخگویی است. امروز روز آزمایش اصولگرایان حاضر در مجلس، دولت و سایر بخش‌هاست تا کارآمدی خود را اثبات کنند. با توجه به عملکرد قابل قبول مجلس اصولگرای هفتم که مهمترین آن پرهیز از سیاسی‌کاری و توجه به نیازهای واقعی مردم بود انتظار می‌رود مجلس هشتم نیز مجلسی اصولگرا باشد.
عباس خسروانی
منبع : روزنامه رسالت