شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

دیدگاه رهبر فرزانه انقلاب اسلامی درباره احرازصلاحیت داوطلبان نمایندگی مجلس شورای اسلامی


دیدگاه رهبر فرزانه انقلاب اسلامی درباره احرازصلاحیت داوطلبان نمایندگی مجلس شورای اسلامی
گزیده‌ای از بیانات رهبر فرزانه انقلاب اسلامی در خصوص وظایف شورای نگهبان برای احراز صلاحیت داوطلبان نمایندگی مجلس شورای اسلامی : ... آنچه که در مساله احراز صلاحیت به ذهنم می‌رسد، این است که احراز، وظیفه شورای نگهبان است و قهرا باید صلاحیتهارا احراز کند .
همچنانکه وظیفه وزارت کشور هم هست. کسی که داوطلب میشود تا وارد میدانی شود که شرایطی برای آن میدان هست و شما هم مسوول این گذرگاه هستید، طبیعی است که بایستی شرایط را در آن شخص احراز کنید.
این، مخصوص شورای نگهبان هم نیست. به عهده همه است. البته آقایان احراز را حتمی بگیرید . اما دایره محرز را خیلی تنگ نگیرید . یعنی صلاحیتی که برای مجلس هست، مشخص شود که چگونه صلاحیتی است. واقعا ببینیم آن مقدار صلاحیتی که برای مجلس در زمینه التزام به قانون اساسی و التزام به دین مبین اسلام و بقیه شرایط وجود دارد، چه اندازه التزامی است. می‌شود این را یک امر مقول به تشکیک دانست که شدت و ضعف دارد. آن التزام شدید کذایی که با اندک چیزی که دیده شود مخدوش میگردد، معلوم نیست که برای نماینده مجلس لازم باشد. آن مثلا فرض بفرمایید برای رهبری یا برای برخی از مقامات عالیرتبه دیگر لازم است.
برای مجلس حدی از این خصوصیات و شرایط لازم است که ما اسمش را صلاحیت‌ها می‌گذاریم. آن حد را باید درست تشخیص داد و آن را احراز کرد.
... من البته به هیچوجه توصیه نمیکنم که کسی در مقابل افرادی که میخواهند با قانون گردن کلفتی کنند کوتاه بیاید. این را هم به آقایان گفتم، هم به بعضی از کسانی که برای شکایت پیش ما آمدند. اما موکدا توصیه میکنم که مراقب باشید حق کسی ضایع نشود. چون رد صلاحیت چیز کوچکی نیست. یعنی اینکه ما کسی را رد صلاحیت کنیم و احیانا صلاحیت داشته باشد.
"جرح"، مساله خیلی مهمی است. اینطور نیست که بگوییم ما اینطور فهمیدیم.
نه، باید جوانبش کاملا دیده و رعایت شود. در بعضی از موارد و مصادیقی - بنا نداریم وارد جزئیات شویم - که به بنده دو سه روز قبل ارائه شد و دیدم، این معنا و آنچه انسان انتظار دارد، وجود نداشت. باید سعی کنید آنچه انجام میگیرد، متقن باشد. من همواره به دوستان عزیز و محترم شورای نگهبان گفته ام که انسان باید جای پا را مستحکم انتخاب کند و بر روی آن بایستد. زیر پا نبایستی سست باشد و هیچ شبهه تخلف و تخطی از قانون یا کوتاهی در امر تطبیق با قانون نباید بهوجود آید.
مردم دوست دارند در انتخابات شرکت کنند و انشاء‌الله شرکت هم می‌کنند و به انتخابات علاقه مندند و این روال احراز و تشخیص صلاحیت هم یک روال همه جایی دنیایی است و مخصوص ایران و مخصوص مجلس شورای اسلامی هم نیست.
در همه جا وقتی انسان برای مسوولیتی ماموریت دارد که مسوول معین کند، قهرا تفحص و جستجو می‌کند که آیا این شخص صلاحیت دارد یا ندارد . این هیچ ارتباط ندارد به اینکه مجلس شورای اسلامی باشد یا غیرمجلس شورای اسلامی.
بنابراین کار، کار معمولی‌ای است . کاری است که در همه جای دنیا و پیش همه عقلای عالم انجام می‌گیرد. فرض کنید یک نفر را برای مسوولیتی به مجلس معرفی می‌کنند. مجلس بیخود که به این شخص رای نمی‌دهد، بلکه تفحص، تحقیق، مطالعه و جستجو می‌کند تا ببیند که این شخص نقطه ضعفی نداشته باشد. اگر نپسندید، رد می‌کند. این رد کردن را نمیشود به مجلس ایراد گرفت. زیرا مجلس صلاحیت آن شخص را احراز نکرده و او را رد کرده است.
عین همین قضیه درباره نمایندگان مجلس هم طبعا صادق است. بنابراین روال، روال عادی است و مردم هم این روال را قبول دارند و قانون اساسی هم این روال را احراز کرده است. آنچه که وظیفه من و شماست، این است که سعی کنیم آنچه را که وظیفه قانونی است، با دقت و با اتقان و با رعایت حال آن کسانی که با آنها سر و کار داریم، انجام دهیم. یعنی ظلم به کسی نشود و حق کسی پامال نگردد.
افرادی که صدای کلفتی دارند و همه صدای آنها را می‌شنوند، به نظر من به قدر آن استاد دانشگاه که فرضا نامه خصوصی به جناب آقای جنتی می نویسد که مرا رد صلاحیت کرده اند، در حالی که خصوصیات و سوابق من این است، اهمیت ندارند. من دلم برای آن شخص می‌سوزد و برای کسی که در گوشه و کنار باشد و خدای نکرده به حق او بی‌توجهی شده و رد صلاحیت شده، در حالی که به طور عقلایی و عرفی و با همان قرائن عادی میشود صلاحیتش را احراز کرد.
آنچه بنده را نگران میکند این است که نکند چنین اتفاق بیفتد. حالا که الحمدلله فرصت هست، واقعا پرونده یکیک افرادی را که هستند، نگاه کنید.
البته ممکن است بعضی سابقهای داشته باشند که انسان براساس قرائنی که دارد، تایید می‌کند آن سوابق - که الان مطلوب نیست - از آن اشخاص منقطع شده است. بنابراین انسان باید برطبق وضعیت حال حکم کند.
در دیدار با اعضای شورای نگهبان ‪ ۲۴‬دی ۱۳۸۲
منبع : پایگاه خبری دیلم


همچنین مشاهده کنید