چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

غذایی از جنس سلامتی


غذایی از جنس سلامتی
رژیم غذایی مناسب، سلاح بسیار مؤثری بر ضد سرطان است و در تحقیقات اخیر دانشمندان مشخص شده كه تمام انواع سرطان ها با رژیم غذایی افراد ارتباط دارند.
اصولاً ابتلا به سرطان مهلك یك حادثه درازمدت است، یعنی ممكن است شخصی سال های دراز در جریان مبتلا شدن و پیشرفت مراحل مختلف سرطان باشد، بدون این كه خودش متوجه شود. خبر خوش و هیجان انگیز پزشكی این است كه آنچه كه انسان می خورد در فرآیند آغاز و مراحل مختلف سرطان از شروع ابتلا تا رشد سلول های سرطانی و پس از آن یعنی در مرحله گسترش سرطان در بدن دخالت مؤثر دارد.البته مواد غذایی با این كه ممكن است در مراحل پیشرفته سرطان قدرت تأثیر قاطعی نداشته باشند ولی احتمال دارد تا حدودی از گسترش سرطان و یا به اصطلاح از روند متاستاز جلوگیری نمایند.بنابراین بهتر دیدیم تا با ذكر بهترین مواد غذایی كه از سرطان پیشگیری می كنند، گامی جهت اصلاح برنامه غذایی شما برداریم:
۱ - هرچه بیشتر میوه و سبزی و گیاهان طبیعی خوراكی خورده شود، احتمال ابتلا به انواع سرطان ها نظیر سرطان روده بزرگ، معده، سرطان پستان و حتی سرطان ریه كمتر می شود. در مورد اغلب سرطان ها احتمال مبتلا شدن برای اشخاصی كه زیاد میوه و سبزی می خورند نصف اشخاصی است كه خیلی كم از میوه ها و سبزی ها استفاده می كنند.
۲ - نقش پیشگیری كننده از سرطان ویتامین ث مدت مدیدی است كه به اثبات رسیده است. بنابراین سعی شما بر این باشد كه از مواد غذایی حاوی این ویتامین نظیر: انواع مركبات- توت فرنگی- لیمو ترش- جعفری- گوجه فرنگی- فلفل تند و شیرین- كلم بروكلی و... حداقل ۲ وعده در روز استفاده كنید.
۳ - تحقیقات نشانگر آن است كه كاروتنوئید ها به خصوص بتاكاروتن و لیكوپن نقش بسیار ارزنده ای در پیشگیری از سرطان دارند در میوه ها و سبزی های زرد تا نارنجی به خصوص (هویج، گوجه فرنگی، هندوانه، كدو، كاهوی ایرانی، بروكلی و...) كه اولویت مصرف با انواع خام است، زیرا پختن باعث از دست رفتن مواد مغذی موجود در آنها خواهد شد.
۴ - سیر و پیاز به دلیل دارا بودن كئورسیتین و آلیل با عوامل سرطان زا می جنگند، تحقیقات مؤسسه ملی سرطان آمریكا نشان می دهد در بخش هایی از این كشور كه مصرف سیر و پیاز جزو برنامه غذایی روزانه افراد بود، موارد ابتلا به سرطان معده، نصف سایر بخش ها بود. همچنین در بررسی های مشابه دیگری مشخص گردید كه اشخاصی كه بیشتر از سیر و پیاز در رژیم غذایی خود استفاده می كنند خیلی كمتر به سرطان ریه، كبد و انواع دیگری از سرطان ها مبتلا می شوند (البته مصرف این دو ماده غذایی در صورت عدم حساسیت های غذایی توصیه می شود.)
۵ - برخی از مواد غذایی نه فقط از سرطان جلوگیری می كنند، بلكه پخش و گسترش سرطان در بدن را نیز به تأخیر می اندازند؛ از آن جمله می توان به انواع ماهی ها و روغن ماهی اشاره كرد. این ماده غذایی سرشار از مواد مغذی به خصوص اسید های چرب امگا ۳ است كه در پیشگیری از التهاب و همچنین جلوگیری از سرطان، بسیار نافع است.
۶ - ماده غذایی بعدی كلم و سایر سبزی های خانواده كروسیفر (خانواده كلم) هستند؛ از جمله (گل كلم- كلم بروكسل- بروكلی- كلم سفید و قرمز و...) كه نقش پیشگیری كننده آنها، به خصوص در رابطه با سرطان پستان به اثبات رسیده است.
۷ - شیرین بیان گیاه بسیار ارزشمندی است كه به دلیل دارا بودن تركیبات شیمیایی تری نزپنوئید، ممكن است از رشد سریع سلول های سرطانی جلوگیری و باعث تكثیر نرمال آنها شود.
۸ - گوجه فرنگی از مهم ترین صیفی جاتی است كه اثر بسیار قوی ضدسرطانی دارد، همان طور كه گفته شد، راز موجود در گوجه فرنگی كه منشأ چنین خاصیت مهمی در گوجه فرنگی است، تركیب شیمیایی لیكوپن (عامل رنگ قرمز گوجه فرنگی) است و خوشبختانه در تمام انواع فرآورده های آن نظیر گوجه فرنگی خام، گوجه فرنگی پخته، رب گوجه فرنگی، كنسرو گوجه فرنگی، آب گوجه فرنگی و... وجود دارد و از بین نمی رود.
۹ - مورد بعدی اسفناج است كه به شكل پخته مورد استفاده قرار می گیرد. این سبزی حاوی تركیب شیمیایی لوتئین است. جالب اینجاست كه این ماده مغذی و مفید در اثر پختن و یا انجماد از بین نمی رود اما حین پخت باید دقت شود آبی كه برای طبخ سبزیجات مورد استفاده قرار می گیرد مصرف شود و در ظرف هم حین پخت گذاشته شود.
۱۰ - در زمینه مركبات تأكید اساسی بر مصرف هرچه بیشتر پرتقال- گریپ فروت و انواع لیمو ترش است. یك تجزیه شیمیایی نشان داده است كه در مركبات بیش از ۵۸ نوع مواد شیمیایی ضدسرطان شناخته شده و به احتمال زیاد وقتی نیروی مقتدر ضدسرطانی خود را بیشتر نشان می دهند كه یكجا و به طور مخلوط در خود میوه خورده شوند و به عبارت دیگر خوردن هریك از انواع مركبات به طور كامل مثل این است كه یك مجموعه تركیبات شیمیایی ضدسرطان بسیار مؤثر یكجا خورده شود.
۱۱ - تحقیقات جدید در چین، ژاپن و آمریكا تأیید می كنند كه چای (اعم از چای سیاه یا چای سبز) از ایجاد و توسعه انواع سرطان جلوگیری می كند، ولی برای این كه از خاصیت ضدسرطانی چای حداكثر استفاده شود، توصیه این است كه از چای سبز استفاده شود، زیرا در چای سبز تركیب شیمیایی ضدسرطان به نام كاتچین بیشتر از سایر ارقام وجود دارد.
۱۲ - اصولاً چربی های اشباع شده (چربی های جامد و حیوانی) سرطان ها را تحریك می كند، بنابراین جایگزینی روغن های مصرفی با انواع مایع (كلزا، روغن سویا، روغن زیتون و...) را بسیار توصیه می كنیم.
۱۳ - تحقیقات نشان داده است كه افرادی كه از شیرهای كم چربی استفاده می كرده اند، درصد ابتلا به سرطان های دهان، ركتوم، ریه و رحم كاهش چشمگیری را نشان می دهد.
۱۴ - نان ها و مواد غذایی تهیه شده از دانه های كامل (همراه با سبوس) به دلیل دارا بودن فیبر بسیار زیاد عامل مؤثری در جلوگیری از سرطان های دستگاه گوارش به شمار می آیند، بنابراین سعی شما بر این باشد كه مصرف آرد سفید و نان های تهیه شده از آرد سفید را به حداقل برسانید و به جای آن از نان هایی مثل سنگك و جو كه حاوی سبوس است استفاده كنید.
۱۵ - سویا یكی دیگر از مواد غذایی بسیار مفید است كه به دلیل دارا بودن فلاونوئید ها از سرطان جلوگیری می كند؛ همچنین در موارد دیگری مثل جلوگیری از پوكی استخوان، بهبود عوارض یائسگی، كاهش چربی های خون، كاهش تمایل به مصرف قند و... بسیار مفید است.


همچنین مشاهده کنید