چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

سد یانگ تسه


سد یانگ تسه
ساخت سد بیست و پنج میلیارد دلاری سه دره ، با هدف مهار کردن قدر مخوف رودخانه باستانی یانگ تسه (رودخانه زرد) ، سرانجام در سال ۱۹۳۳ آغاز شد. با سرعت کنونی پیشرفت کارها ، تمام ۲۶ واحد ژنراتور در حال ساخت باید تا سال ۲۰۰۹ به کار افتند و تولید برق ر آغاز کنند. این سد ، با ظرفیت تولید نیروی ۲/۱۸ میلیون کیلو وات ، معادل تولید ۱۸ نیروگاه هسته ای ، بلند پروازانه ترین طرح در حال اجرا از نوع خود در جهان به شمار می آید.
عرض این سد ، پس از تکمیل ، بیش از ۱۶۰۰ متر و ارتفاع آن متجاوز از ۵۵۰ متر خواهد بود. کل سازه به حدود ۲۶ میلیون تن بتن ، و برپاداشتن ۲۸۱۰۰۰ تن سازه فلزی نیاز دارد. در مجموع ۲۵۰۰۰۰ نفر در این پروژه کار خواهند کرد. " سد سه دره چندان عظیم است که هماهنگ کردن پیشنهادهای مناقصه و تهیه و تدارک کارها می توانسته یک کابوس بوده باشد." بالها یانگ ، طراح ، شرکت توسعه و عمران پروژه سه دره چین در کشوری که نیازهای انرژی اش عمدتا از سوخت ذغال سنگ تامین می شود ، تغییر جهت به تولید برق آبی، سالانه گسیل ۱۰۰ میلیون تن کربن و دی اکسید و ۱۰۰۰۰تن کربن مونوکسید به جو را می کاهد. که به راستی ارقام خیره کننده ای اند.
بدون شک مانند هر کار و وظیفه دولتی (عمومی) دیگری در این مقیاس ، در اینجا هم نقطه ضعفی وجود دارد. گروه های زیست محیطی از این بابت نگران اند که این سد با تغییر دادن مسیر چرخه آب رودخانه ، می تواند محیط زیست را تهدید کند و بر معیشت ۷۵ میلیون نفری تاثیر نامطلوب گذارد که از طریق ماهیگیری یا زراعت در امتداد یانگ تسه روزگار می گذرانند.
نگرانی گروه های حقوق بشر هم بر این عقیده اند که تعدادی سدهای کوچک و متوسط می تواند گزینه ارزانتری برای این پروژه عظیم باشند و می توانند نیاز به اسکان دادن تقریبا یک میلیون نفر در جای جدید را برطرف کنند. باستان شناسان خاطر نشان می کنند که که بخش چشمگیری از میراث چینی به محض آبگیری دریاچه پشت سد از بین خواهد رفت ، و این اتفاق می تواند بر گردشگری منطقه ، که یکی از منابع عمده درآمد آنجاست ، تاثیر بگذارد.
امتیازها و سودهای فراوان اما ، فوایدی که تکمیل این پروژه دربر خواهد داشت ، چندین برابر زیان های آن است. برق آبی ، مستقل از این که فارغ از گسیل گازهای گلخانه ای است ، یکی از ارزانترین منابع سوخت تجدیدپذیری است که تاکنون بشر شناخته است. مدافعان ساخت این سد بر سهم آن در مهار سیلابها تاکید می ورزند ، و تصریح می کنند که ظرفیت انباشت سیلاب پرحجم دریاچه پشت سد تناوب سیلاب های عظیم در مسیر رودخانه را از یک بار در هر ده سال به یک بار در هر یکصد سال خواهد کاست. دریاچه پشت سد حتی می تواند تاثیر تعدیل کننده بر اقلیم منطقه برجای گذارد.
این پروژه از طریق افزایش نواحی قابل کشتی رانی یانگ تسه توسعه اقتصادی بسیار ضروری را به درون نواحی روستایی خواهد برد ، و این امکان را فراهم می آورد که ترابری و تجاریت رودخانه ای به اعماق نواحی باختری رسوخ کند. به علاوه کارشناسان دولتی اظهار می دارند که انرژی (برق) تولید سد هر سال تا ۶۵ میلیارد دلار در بخش های صنعتی درآمد کسب و میلیون ها فقره اشتغال ایجاد خواهد کرد. طراحی ساخت یک سد در بهترین شرایط هم کار پیچیده ای است.
از این رو ، چالشی را تصور کنید که طراحی سدی پدید می آورد که سد هوور در برابرش یک اسباب بازی به نظر می آید. Primanera (مختلط) برای این کار بزرگ وارد شدن Primanera: این نرم افزار مدیریت پروژه برای طراحان چینی ابزاری آرمانی بود. بای هوا یانگ ، یکی از طراحان شرکت توسعه و عمران پروژه سد دره چین، می گوید که این نرم افزار از آغاز پروژه ضروری و اجتناب ناپذیر بوده است."این نرم افزار به خصوص در سه جنبه مفید و دسترس پذیر بود: طراحی ، زمان بندی و تنظیم بودجه."
یانگ توضیح می دهد که این نرم افزار برای کاربران این امکان را فراهم می آورد که به پایگاه های داده ای تامین کننده طراحان ، مدیران ساخت و مشاوران دسترسی پیدا کنند. این نرم افزار آنگاه طرح مفروض را با برآوردهای قیمت ها ، عملی بودن فنی و زمان بندی ، از روی پایگاه داده ای آن ، منطبق می کند.
به گفته یانگ: "
سد سه دره چندان عظیم است که هماهنگ کردن مناقصه با تدارکات می توانست به یک کابوسی بدل شود. اما هرچند که ما با سیل پیشنهادهای شرکت های متعدد ساخت و ساز مواجه بودیم ، نرم افزار Primanera ما را توانایی بخشید تا به طور سامان مندی پیشنهادهای مناقصه را تحلیل و آنها را که غیررقابتی بودند حذف کنیم." هم اکنون که ساخت و ساز عملا آغاز شده است ، این نرم افزار کماکان نقش چشمگیر و مهمی در نظارت بر گزارش های میدانی و همزمان کردن اطلاعات در میان اعضای مختلف گروه بازی می کند.
جهان ناظر است در این پروژه ، جایی برای خطا وجود ندارد. سال بعد ، جریان آب از مسیر دائمی اش بازخواهد ایستاد و مطابق برنامه زمان بندی چهار مولد اول برق این نیروگاه برقی آبی آغاز به کار خواهند کرد.
وجهه یک ملت در معرض آزمونی خطیر قرار گرفته است. و در حالی که جهان نظاره گر همه جریانهاست ، نسل کنونی چین در کار است تا بلندپروازی های نسل های پیشین را تحقق بخشد. سد به مرحله نهایی می رسد یادداشت سردبیر: وقتی این مجله زیر چاپ می رفت ، چین اعلام کرد که ساخت کانال های انحرافی سد تکمیل شده، و به این صورت جریان طبیعی یانگ تسه امکان پیدا می کند از گودال های بده طغیان آب سد بالقوه تکمیل شده عبور کند. در برنامه راه افتادن این سد انحرافی ، که به طور زنده از تلویزیون چین پخش می شد ، اعلام شد که مرحله نهایی این پروژه عظیم آغاز شده است .
http://moein-omran.blogfa.com/cat-۱.aspx


همچنین مشاهده کنید