جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

عوارض خطرناک ناشی از چاقی


عوارض خطرناک ناشی از چاقی
در جهانی که مواد غذایی در تمام لحظات در دسترس نیست ، توان ذخیره سازی انرژی به میزان بیش از آن چه برای مصرف فوری لازم است ، برای ادامه بقا ضروری می باشد . سلولهای چربی که در بافت چربی سراسر بدن قرار دارند ، می توانند مازاد انرژی را به صورت تری گلیسیرید ذخیره کنند ، و در مواقع لازم ،‌انرژی ذخیره شده را برای مصرف در سایر نقاط بدن ، به صورت اسیدهای چرب آزاد رها کنند . این سیستم فیزیولوژیک که تنظیم آن بر عهده غدد درون ریز و اعصاب می باشد به انسان اجازه می دهد که بدون مصرف غذا تا ماهها زنده بماند . اما در صورت فراوانی مواد غذایی و زندگی شهرنشینی والبته تحت تأثیر ژنتیک ، این سیستم موجب افزایش ذخایر چربی و تأثیرات نامطلوب برسلامت انسان می شود .
تعریف چاقی : چاقی به انباشت بافت چربی اضافی اطلاق می شود . افراد ورزشکار بسیار عضلانی ممکن است بر اساس استانداردهای قراردادی دچار اضافه وزن باشند . در صورتی که بافت چربی اضافه وجود نداشته باشد . توزیع وزن بدن در جامعه به صورت پیوسته می باشد . لذا تمایز افراد لاغر و چاق صرفاً بر اساس قراردادهای پزشکی می باشد . بنابراین زمانی می توان چاقی را بصورت دقیق تعریف کرد که رابطه آن با عوارض مرگ و میر در انسان مشخص گردد .
چاقی را چگونه می توان اندازه گیری کرد : محققین روشهای مختلفی را جهت مشخص نمودن چاقی پیشنهاد کرده اند که بهترین آن شاخص توده بدنی می باشد که اصطلاحاً آنرا (BMI ( body mass index می نامند . اگر چه BMI ( شاخص توده بدن ) وسیله اندازه گیری مستقیم بافت چربی نیست اما درحال حاضر یکی از بهترین شیوه ها برای درجه بندی چاقی می باشد .
شاخص توده بدنی عبارت است از نسبت وزن ( بر حسب کیلوگرم ) به مجذور قد ( بر حسب متر )
پزشکان BMI بین ۲۵ تا ۳۰ را اضافه وزن و بالای ۳۰ را چاقی توصیف می نمایند.
اضافه وزن و چاقی می تواند خطر بروز مشکلاتی جدی
در سلامت شما را افزایش دهند
برخی از مشکلات عبارتند از :
۱ - بیماریهای قلبی و سکته مغزی : این دو عارضه شایعترین علت مرگ و میر و ناتوانی در هر دو گروه زنان و مردان در ایالات متحده می باشند .
۲ - دیابت : چاقی خطر بروز دیابت نوع دوم یا دیابت شیرین غیروابسته به انسولین را افزایش می دهد .
۳ - سرطان : چاقی خطر بروز سرطان رحم ، کیسه صفرا ، گردن رحم ، تخمدان ، پستان و روده بزرگ را در زنان و سرطانهای راست روده ، پروستات و روده بزرگ را در مردان افزایش می دهد .
۴ - وقفه تنفسی هنگام خواب : چاقی ، اشکال در نفس کشیدن هنگام خواب را افزایش می دهد .
۵ - استئوآرتریت : چاقی باعث سایش مفاصل زانو ، لگن و کمر می شود .
۶ - بیماریهای کیسه صفرا : خطر بروز بیماریهای کیسه صفرا با بالارفتن وزن افزایش می یابد .
درمان :
یکی از دغدغه های اصلی در مبحث تغذیه استفاده بی رویه از چربیهای اشباع شده و عدم استفاده از سبزیجات ، میوه جات و غلات می باشد که حاوی کربوهیدرات ، فیبر ، ویتامین واملاح می باشند . تخصصین تغذیه توصیه می کنند که برای سالم ماندن ، افراد بالای ۲ سال باید انواع مختلفی از غذاها را مصرف نمایند ، وزن خود را با کمک فعالیتهای منظم ورزشی و رژیمهای غذایی مناسب متعادل نگه دارند ،‌رژیمهای غذایی حاوی غلات ، سبزیجات ، میوه جات ، متعادل از نظر نمک و سدیم و شکر ، با چربی کم انتخاب نمایند . روشهای درمان چاقی ، بسته به شدت چاقی ، وضعیت سلامت عمومی و انگیزه فرد برای کاهش وزن متفاوت می باشند . در این گونه موارد ، درمان می تواند ترکیبی از روشهای تغذیه ای ، ورزش ، اصلاحات رفتاری و کاربرد برخی از داروها باشد . در موارد چاقی شدید ممکنست درمان جراحی نیز توصیه شود . در هر صورت اولین قدم مهمی که می توانید برای درمان چاقی خود بردارید این است که با پزشک خود در مورد اینکه چه روشهای درمانی برای شما از همه مناسبتر است ، مشورت کنید .تغذیه متعادل ، کاهش کلی کالری دریافتی ، کاهش مصرف غذاهای چرب و ورزش منظم از روشهای مهمی هستند که به کاهش وزن شما و نگهداری ان در حدی که سلامت شما را تضمین کند ، کمک می نمایند . سعی کنید روزانه حداقل سی دقیقه فعالیت منظم جسمانی داشته باشید .
منبع : واحد مرکزی خبر