پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

گردون براون به دنبال جای پای اقتصادی در عراق


گردون براون به دنبال جای پای اقتصادی در عراق
اظهارات نخست وزیر آینده انگلیس در عراق كه قرار است ششم تیرماه آینده جانشین «تونی بلر» شود از رویكرد جدید انگلیس در قبال عراق خبر می دهد.
«گوردون براون» كه در سمت وزیر دارایی انگلیس به مدت ۱۰سال در كنار بلر سیاست اقتصادی انگلیس را ترسیم كرده و به اعتقاد بسیاری كارشناسان در رشد اقتصادی انگلیس نقش تعیین كننده داشته، با همین رویكرد به طور غیرمنتظره وارد بغداد شد.
هر چند هدف این سفر تنها اطلاع از اوضاع عراق ذكر شد، اما مسأله اقتصاد به شدت در این سفر برجسته به نظر رسید.به گزارش ایرنا براون دراین سفر كه اولین سفرش به بغداد بعد از اعلامجانشینی اش به جای تونی بلر است وعده كمك ۱۸۸میلیون دلاری به عراق در طول سه سال آینده و به صورت كمك برای بازسازی اقتصادی این كشور داد. وزیر فعلی دارایی انگلیس و جانشین آینده نخست وزیر انگلیس در دیدار با«نوری المالكی» نخست وزیر عراق و اعضای شورای ریاست جمهوری مسأله آینده اقتصادی عراق را بررسی كرد. كارشناسان اقتصادی بر این باورند كه لندن به شدت به دنبال جا پای قوی در اقتصاد «بصره» كه شاهرگ اقتصادی عراق به شمار می رود می گردد.
گزارش ها حاكیست كه نیروهای انگلیسی طرحهای مشترك اقتصادی و عمرانی را با همكاری نیروهای محلی بصره با هدف تثبیت جایگاه خود در بصره آغاز كرده اند.همچنین بندر جدید بصره كه تصور می شود از بزرگ ترین بنادر آینده در حوزه خلیج فارس باشد از طرحهای راهبردی عراق است كه با همكاری انگلیس در حال اجرا است.
نخست وزیر آینده انگلیس به منظور یادآوری به مسوولان عراقی كه رویكرد جدید لندن در قبال عراق بازسازی و اقتصاد است درصدد جلب اعتماد آنها برآمد.براون در عین حال به مسوولان عراقی هشدار داد كه اگر اوضاع امنیتی بهبود نیابد، حضور اقتصادی مورد نظر انگلیس در عراق به ویژه در جنوب محقق نخواهد شد. وی در دیدار با نخست وزیر عراق بر ضرورت تسریع در اصلاح قانون اساسی به عنوان بستری برای توسعه اقتصادی بین دو كشور تاكید كرد.هرچند این اظهارات دخالت آشكار در امور داخلی و قانونگذاری عراق به شمار می رود اما به نظر می رسد مسوولان عراق با درك از تازه كار بودن گوردون براون در پست نخست وزیری، آن را نادیده گرفتند.براون در بدو ورود به خبرنگاران همراهش گفته بود: برای اطلاع از اوضاع امنیتی و ارزیابی وضعیت و شرایط از نزدیك، به عراق آمده است.
اما سخنان نوری المالكی نیز در دیدار با گوردون براون حایز اهمیت است.المالكی به نخست وزیر آینده انگلیس توصیه كرد كه راه و رسم نخست وزیر سابق را در پیش نگیرد و تصور نكند كه هر ناهنجاری را باید با قدرت نظامی سركوب كرد.
المالكی گفت: مشكل عراق با افزایش نیروی بیگانه و یا تسلیحات حلنمی شود بلكه ریشه مشكلات عراق، سیاسی است.وی طرح آشتی ملی را بستری مناسب برای رسیدن به راه حل در عراق دانست. المالكی كه به نظر می رسدنمی خواهد سرمایه گذاری های انگلیس را در كشورش از دست بدهد، گزارشی كوتاه را از اصلاحات قانون اساسی ارائه كرد تا تلویحا به نخست وزیر آینده انگلیس بفهماند كه اصلاحات قانونی مدنظر آنها در عراق جریان دارد.وی از جمله قوانین مهم تدوین شده را قانون جدید ریشه كنی حزب بعث و قانون نفت و گاز ذكر و ابراز امیدواری كرد كه درآینده نزدیك این قوانین به تصویب مجلس برسند.
كارشناسان غربی قانون جدید ریشه كنی حزب بعث را كه در مقایسه با قانون سابق امتیازهای زیادی برای اعضای حزب منحله بعث قایل شدهدركاهش تنشها در عراق موثر و قانون دوم را بستر مهمی برای جذبسرمایه گذاری های خارجی می دانند. براون در دیدار با«جلال طالبانی» رییس جمهوری و دو معاون وی نیز برموضوع اقتصاد تاكید كرد و گفت كه امیدوار است با بهبود شرایط امنیتی در عراق به ویژه در جنوب، انگلیس بتواند در زمینه اجرای طرحهای بازسازی حضور داشته باشد.
سفارت انگلیس در بغداد نیز در خصوص این سفر در بیانیه ای اعلام كرد كه براون در دیدار با نخست وزیر عراق موضوع تحولات شش ماه آینده در زمینه سیاسی و امنیتی و افق های همكاری اقتصادی بین دو كشور را بحث و بررسی كرد.اعتقاد بر این است كه براون در اولین تجربه سفرش به عراق دستكم توانست خود را به عنوان حامل برنامه ای تازه معرفی كند هر چند رگه هایی از سیاست های همفكر سیاسی اش بلر، در جان و فكر او هنوز ریشه دارد.
براون هنوز حاضر نشده است همانند تونی بلر ازجنگ علیه عراق كه به اعتقاد همه صاحب نظران اشتباه بزرگ انگلیس بوده و همین اشتباه باعث كنار رفتن بلر از قدرت شده، عذرخواهی كند. او باردیگر گمانه زنی برخی رسانه ها در خصوص احتمال خروج فوری نیروهای كشورش را از عراق رد و با هرگونه خروج فوری از عراق به صراحت مخالفت كرد.
انگلیس دارای بیش از هفت هزار نیرو در عراق است و انتظار می رود كه تا پایان سالجاری میلادی یك هزار و ۵۰۰تن از این سربازان از عراق بهكشورشان بازگردند كه دراین صورت تعداد نیروهای انگلیس در عراق به پنج هزار و ۵۰۰نفر خواهد رسید. گوردون براون گفت كه نیروهای كشورش را برحسب نیاز و هر وقت مناسب تشخیص دهد در عراق كاهش می دهد.اظهارات براون نشان می دهد كه نباید تصور خروج فوری یا تغییر ریشه ای در سیاست های نظامی لندن در قبال عراق را با حضور براون در منصب نخست وزیری انگلیس انتظار داشت.
اعلام حمایت مجدد انگلیس از دولت عراق كه دراظهارات براون نمود یافت در برهه كنونی كه مسأله طرح كودتا علیه دولت نوری المالكی با حمایت برخی كشورهای عرب و همكاری برخی گروههای سیاسی عراقی مطرح شده نیز حایز اهمیت بود.
وی تاكید كرد كه انگلیس همچنان بر سر پیمانش با مردم عراق برای حمایت از حكومت دمكراتیك در این كشور و ایجاد امنیت و ثبات درعراق باقی می ماند. هرچند سفر گوردون براون به عراق و دیدار با مسوولان ارشد عراقی و همچنین فرمانده آمریكایی نیروهای چند ملیتی كه جزییات آن فاش نشد شش ساعت بیشتر طول نكشید اما به نظر می رسد برای تبیین رویكرد تازه لندن درقبال عراق كفایت می كند.
منبع : روزنامه ابرار