شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

درباره سالم‌ترین گوشت قرمز چه می‌دانید؟


درباره سالم‌ترین گوشت قرمز چه می‌دانید؟
شاید وقتی از سلامت غذایی گوشت قرمز سخن به میان آید، همه افراد به ویژه آنان كه از بیماری‌های قلبی و عروقی و یا فشارخون رنج می‌برند با خود بگویند مگر می‌شود گوشت قرمز برای بیماران و افرادی كه دارای رژیم غذایی خاص هستند مزیتی داشته باشد؟
جواب مثبت است چرا كه این گوشت قرمز با گوشت‌های قرمز دیگر متفاوت است. درست حدس زدید، پاسخ موردنظر گوشت شتر مرغ است.
● شترمرغ آفریقایی
روزگاری گوشت شترمرغ فقط در آفریقای جنوبی مورد استفاده قرار می‌گرفت اما پس از مدتی رستوران‌ها و كارشناسان تغذیه در اروپا نیز از این گوشت استقبال كردند و به عنوان گوشتی درجه یك محسوب شد. امروزه پرورش دهندگان شترمرغ تلاش می‌كنند تا با تولید و عرضه گوشت این پرنده، جوابگوی بازار تقاضایی باشند كه به خوبی از فواید این گوشت كم‌چرب آگاه است.
اگر چه در ایران حدود هفت سال است كه این صنعت رونق گرفته اما هنوز خیلی از افراد درباره گوشت شترمرغ اطلاعات و شناخت كافی ندارند. پس وظیفه كارشناسان دامپروری و علوم تغذیه است تا با اطلاع‌رسانی صحیح و فرهنگ‌سازی برای مصرف این گوشت، ویژگی‌های منحصر به فرد آن را به خانواده‌ها معرفی كنند.
● گوشت قرمز كم‌چرب
گوشت ‌شترمرغ در مقایسه با گوشت مرغ و گاو، از كلسترول و چربی كمتری برخوردار است در حالی كه پروتئینی درحد مطلوب، رنگی قرمز و طعمی شبیه گوشت گوساله دارد.
مواد معدنی گوشت شترمرغ در حد مناسبی ارزیابی می‌شود، به طوری كه در آنالیز آن كلسیم و آهن به مقدار لازم و مطلوب وجود دارد. میزان كم‌سدیم در گوشت شترمرغ نیز یكی دیگر از مزایای این نوع گوشت است كه می‌تواند مورد توجه قرار گیرد. گوشت شترمرغ به دلیل داشتن كالری و چربی كم برای بیماران قلبی و عروقی و افرادی كه نمی‌خواهند اضافه وزن داشته باشند، غذای رژیمی خوبی است.
در مقایسه با انواع گوشت باید گفت كه تمام گزینه‌های منفی گوشت گاو در گوشت شترمرغ به صورت مثبت وجود دارد. هم‌چنین میزان مطلوب اسیدهای چرب غیراشباع و امگا ۳ در گوشت شترمرغ به عنوان دو فاكتور مثبت به حساب می‌آیند.
اسیدهای چرب اشباع نشده، لیپوپروتئین‌های با چگالی زیاد یا HDL را افزایش می‌دهند و در نتیجه به طور غیرمستقیم انتقال كلسترول از دیواره رگ‌ها به كبد را سرعت بخشیده و جلوگیری از تصلب شرایین را منجر می‌شوند. اسیدهای چرب امگا ۳ نیز در سوخت وساز و سلامت سلول‌های قلب و مغز دخیل هستند و كمبود آن در جیره غذایی ممكن است خستگی، افسردگی، بی‌خوابی و استرس را به همراه داشته باشد. نسبت پروتئین به انرژی گوشت شترمرغ نیز در مقایسه با دیگر گوشت‌ها بالاتر است. باتوجه به این مطالب، گوشت شترمرغ دارای مواد مغذی در سطح ایده‌آلی است كه ناشی از تعادل و توازن تركیبات غذایی در آن است.
● ران‌های حجیم شترمرغ
این نكته نیز قابل ذكر است كه ران حجیم و بزرگ شترمرغ بیشترین بخش گوشت را به خود اختصاص می‌دهد كه از پخت آن به همراه ادویه، سیر، جعفری و فلفل سبز،‌گوشتی ترد، نرم و لذیذ به دست می‌آید.
اكنون گوشت شترمرغ به دلیل قیمت گران آن در كشور، مشتری‌های خاص خود را دارد و تنها در بعضی از رستوران‌ها آن هم با سفارش قبلی ارائه می‌‌شود. امید آنكه با رفع مشكلات پرورش‌دهندگان شترمرغ ایران و تغییر ذائقه مردم، تولید و عرضه گوشت این پرنده به میزان انبوهی برسد و با قیمتی مناسب در سبد غذایی خانواده‌ها دیده شود.
● محصولات دیگر شترمرغ
می‌توان گفت كه به غیر از گوشت محصولات دیگر شترمرغ نیز مثل پوست، پر و تخم آن از ارزش اقتصادی زیادی برخوردار است. از پوست شترمرغ چرمی با كیفیت بالا تولید می‌شود كه از چرم گاو محكم‌تر و مقاوم‌تر است و در عین حال قابلیت ارتجاعی بیشتری دارد.
در بعضی از كشورها، شترمرغ نه تنها برای تامین گوشت بلكه برای استفاده از چرم مرغوبش پرورش داده می‌شود. چرم شتر مرغ با استحكام مطلوبی كه دارد به منظور ساخت كیف، كفش، كمربند و ... مورد استفاده قرار می‌گیرد. پر شترمرغ تنها پرعاری از الكتریسته ساكن است كه در صنایع نساجی و دوخت لباس از آن استفاده می‌شود.
رومیان در گذشته از پرهای شترمرغ در تزئین لباس‌های سلطنتی استفاده می‌كردند. تخم شترمرغ نیز علاوه بر مواد مغذی كه در زرده و سفیده دارد روی پوست آن كارهای تزئینی و نقاشی صورت می‌گیرد.
روغن شترمرغ محصول دیگری است كه از سال‌ها پیش در مصر و آفریقا به عنوان یك ماده آرایشی، مسكنی برای دردهای مفصلی و درمان زخم‌ها و سوختگی‌ها استفاده می‌شد. روغن شترمرغ حاوی اسیدهای چرب ضروری است كه به حفظ سلامت غشاهای سلولی كمك می‌كند.‌
سیدعیسی عماد
منبع : روزنامه سلامت


همچنین مشاهده کنید