جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

سارکوزی اسد را می خواهد


سارکوزی اسد را می خواهد
فرانسوی ها در حال نزدیک تر ساختن خود به سوریه در معادلات لبنان و منطقه هستند و سوری ها نیز که با فشار آمریکادر پرونده ترور رفیق حریری روبه رو هستند به این سیاست جدید سارکوزی چراغ سبز نشان می دهند به ویژه آنکه رابطه دمشق با عربستان نیز طی ماه های اخیر تیره شده و مصری ها نیز برخلاف گذشته چندان با سوریه در معادلات عربی گرم نمی گیرند.
وزیر فرهنگ سوریه برای نخستین بار طی سه سال گذشته از فرانسه دیدن کرده است و این نخستین سفر رسمی یک عضو دولت دمشق طی سه سال گذشته به پاریس است. فرانسه در دوره ریاست جمهوری ژاک شیراک روابط خود را با سوریه قطع کرد. روابط دمشق و پاریس در پی ترور «رفیق حریری» نخست وزیر سابق لبنان به تیرگی گرایید و مقامات فرانسوی ادعامی کنند که برخی مقامات سوری در حادثه ترور حریری نقش داشته اند.
اما اکنون سارکوزی که همراه تر از شیراک با آمریکا و بوش عمل کرده، در مساله سوریه قصد دارد تا کمی برخلاف آمریکاحرکت کند و به جای منزوی کردن سوریه از در آشتی و سازش براید شاید از این طریق زمینه برای بازگشت تاریخی فرانسه به لبنان و منطقه فراهم آید.
وزارت امور خارجه فرانسه اعلام داشته که سفر رسمی «ریاض نعسان آغا» وزیر فرهنگ سوریه حکایت از باز شدن صفحه جدیدی در روابط با سوریه پس از تصمیم نیکلا سارکوزی، رئیس جمهوری فرانسه برای آغاز دوباره روابط دو کشور در سطح بالا دارد. انتخاب رئیس جمهوری جدید لبنان در ماه گذشته به مقامات دمشق و پاریس اجازه داده است که مذاکرات خود را از سر گیرند.
«نیکلا سارکوزی» رئیس جمهوری فرانسه اخیراً در دیدار با «میشل سلیمان» همتای لبنانی خود، خبر از آغاز فصل جدیدی در روابط سوریه و فرانسه داده بود و در این راستا قرار است دو فرستاده بلندپایه فرانسوی که رسانه های این کشور آنها را کلود گئان، دبیرکل کاخ الیزه و ژان داوید لویت، مشاور ارشد دیپلماتیک سارکوزی معرفی کرده اند راهی دمشق شوند.
یکی از دو طرح کلیدی سارکوزی در دوره ریاست جمهوری را طرح اتحادیه کشورهای حوزه دریای مدیترانه تشکیل می دهد که به زعم بسیاری از ناظران و حتی برخی کشورهای عربی این اقدام سارکوزی در اصل طرحی راهبردی برای تعمیق ریشه های مناسبات اسرائیل به ویژه با همسایگانش است.
در این خصوص قرار است نشستی در ژوئن سال جاری میلادی با حضور تمام کشورهای مربوط در پاریس برگزار شود و پیشتر فرانسه موضوع لبنان را بهانه قطع مناسبات خود با سوریه قرار داده بود.
با نزدیک شدن به تاریخ برگزاری این نشست که حضور تمام کشورهای مرتبط را ایجاب می کند، فرانسه که اکنون رئیس جمهوری لبنان انتخاب شده است، می کوشد سوریه را به مشارکت در این طرح ترغیب سازد. فرانسوا اولاند دبیر اول حزب سوسیالیست فرانسه با انتقاد از سارکوزی شرایط را برای گرم شدن روابط با سوریه مناسب نمی داند و معتقد است فرانسه نباید به بهانه این طرح به این کار مبادرت ورزد. وی درخلال مصاحبه ای که در فردای سفر اخیر سارکوزی به لبنان صورت گرفت، اظهار داشته در لبنان تمام رهبران سیاسی نسبت به بازگشت قدرتمندانه سوریه به صحنه لبنان و کشورهای منطقه به ما هشدار دادند.
فرانسوا بایرو رئیس حزب میانه «مردم» (جنبش دموکراتیک) نیزکه سارکوزی را در این سفر همراهی می کرد، معتقد است تا زمانی که نتیجه دادگاه حریری معلوم نشده است فرانسه باید از ارتباط با سوریه و دعوت احتمالی رئیس جمهوری آن به پاریس اجتناب کند.
اما سفیر فرانسه در دمشق دعوتنامه مکتوب سارکوزی را تقدیم
ولید معلم، وزیر امور خارجه سوریه کرده است. نیکلا سارکوزی در این دعوتنامه از
بشار اسد، رئیس جمهور سوریه خواسته است در نشست سران برای آغاز اتحادیه جدید کشورهای ساحل دریای مدیترانه در ماه آینده و در مراسم سالروز انقلاب فرانسه که در ۱۴ ژوئن (۲۴ تیر) برگزار می شود، شرکت کند.
پاسکال آندریانی، سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه می گوید این دیدار بخشی از یک صفحه جدید است که امیدواریم در روابط
فرانسه - سوریه گشوده شود. ریاض نعسان آغا نیز گفته است من می خواهم با پاریس از طریق فرهنگی صفحه جدیدی را باز کنم. وی با بیان این مطلب که دیرینه روابط میان دو کشور به بیش از ۱۰۰ سال پیش بازمی گردد می گوید ما در حال آغاز روابط با فرانسه نیستیم، ما در حال پیگیری و پیشبرد آن هستیم.
سارکوزی امیدوار است اسد دراین نشست حتماً حضور یابد تا بتواند این پروژه را به خوبی آغاز کند زیرا بعضی از کشورهای عربی و اروپایی از این طرح استقبال گرمی نداشته اند.
آنتوان باسبوس از مرکز تحقیقات درخصوص کشورهای عربی در پاریس می گوید نگرانی اصلی سارکوزی نشست ۱۳ ژوئن است، او می خواهد که این نشست موفق باشد. در همین حال وزارت امور خارجه آمریکا نیز با اتخاذ یک موضع محافظه کارانه در برابر آغاز روابط سوریه و فرانسه اعلام کرده که واشنگتن در مورد این مساله با پاریس صحبت خواهد کرد.
شان مک کورمک سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفته است «فرانسه و آمریکا درباره صلح و ثبات در منطقه اهداف مشترکی دارند و ما می خواهیم لبنانی آرام، شکوفا و آزاد از هر گونه مداخله خارجی را شاهد باشیم.» مک کورمک می گوید ما مذاکرات خود را با فرانسه درخصوص بهترین شیوه کمک به لبنانی ها برای دست یافتن به آینده ای بهتر ادامه خواهیم داد و از فرانسه نیز درخواست خواهیم کرد درباره این تصمیم خود شفاف سازی کند.
اگر چه وی تاکید کرده «آمریکا از رفتار دولت سوریه به ویژه در خصوص حمایت از تروریسم، برنامه هسته ای غیرقانونی، کمک به عبور مبارزان خارجی به عراق، سرکوب ملت سوریه و مداخله در امور همسایگان خود از جمله لبنان بسیار نگران است.»
هادی مجیدی
منبع : روزنامه سرمایه