یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

تعظیم پهلوی‌ها در برابر آمریکا


تعظیم پهلوی‌ها در برابر آمریکا
تعلق خاطر حکومت پهلوی به ایالات متحده آمریکا و سر سپردگی این رژیم به دموکراتها و جمهوریخواهان واشنگتن به هیچ عنوان قابل انکار نیست.دراین خصوص افرادی مانند اردشیر زاهدی،امیر عباس هویدا،جمشید آموزگار و دیگر نزدیکان دربار سعی داشتندبه هر نحو ممکن خود را با دستورات کاخ سفید تطبیق دهند.بنابر‌این بر خلاف آنچه سعی در القای آن دارند روابط محمدرضا پهلوی و واشنگتن تابعی از حضور یکی از دو حزب دموکرات و جمهوریخواه در راس معادلات سیاسی واشنگتن نبوده است.
نیکسون و کیسینجر از جمله افرادی بودند که سعی در تاراج نفت ایران از طریق سرسپردگی حکومت پهلوی داشتند.نیکسون و کیسینجر در سال ۱۳۵۱ از ایران دیدن کردند . نیکسون در ملاقات با شاه قول بی‌سابقه‌ای به او داد و گفت ایران می‌تواند هر گونه سلاح و تجهیزات نظامی و غیرهسته‌ای را که مایل باشد از آمریکا خریداری کند. این اقدام چک سفیدی بود که آمریکا تا آن زمان تنها در اختیار اسرائیل قرار داده بود . حکومت شاه بی‌درنگ با امضای خرید ۸۰ فروند هواپیمای بمب افکن ۱۴ -F بسیاری از ناظران را حیرت زده کرد . انتقال تسلیحات از آمریکا به ایران بین سال‌های ۱۳۵۱ تا ۱۳۵۴ به میزانی بود که در تاریخ سیاسی بین المللی تا آن زمان سابقه نداشت . ارزش معاملات نظامی ایران و آمریکا در سال‌های ۱۳۵۱ تا ۱۳۵۶ به رقمی بالغ بر ۱۶/۲میلیارد دلار رسید . بودجه دفاعی ایران که در سال ۱۳۵۱ معادل ۱/۴ میلیارد دلار برآورد شده بود در سال ۱۳۵۶به ۹/۴میلیارد دلار افزایش یافت که نمایانگر ۶۵۰ درصد افزایش بود . تشکیلات نظامی و امنیتی در ایران و در سال ۱۳۵۶ و بیش از ۴۰ درصد بودجه کشور را جذب می‌کرد . با اجرای دکترین نیکسون هم درآمدهای نفتی ایران روانه آمریکا می‌گردید و هم منافع آمریکا توسط حکومت شاه تضمین می‌شد .
در دوران دیگر روسای جمهور ایالات متحده آمریکا نیز شاه تابعی از کاخ سفید بود.دراین میان تمایزی میان دموکراتها و جمهوریخواها‌نآمریکا وجود نداشته و هر دوی آنها از شاه و دربار پهلوی به‌عنوان مهره های نفوذ خاورمیانه ای خود استفاده کرده اند.

علیرضا محمدی
منبع : روزنامه رسالت


همچنین مشاهده کنید